- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσακρής: Επιθετική και στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη
«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι», σημείωσε ο καθηγητής
Κορωνοϊός: Τι δηλώνει ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, το άνοιγμα των σχολείων και τη βρετανική μετάλλαξη.
Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων,
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες σύμφωνα με βρετανικές μελέτες. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά να νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο», σημείωσε ο καθηγητής.
«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμού πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία», υπογράμμισε ο κ. Τσακρής και σημείωσε ότι διαμορφώνεται τάση στην Ελλάδα ότι υπάρχει σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, και αν δεν πάρουμε τα μέτρα σωστά μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. «Συγχρωτισμός, χαλάρωση από την περίοδο των γιορτών, καιρικές συνθήκες -χάλασε ο καιρός οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάνε τη μεταδοτικότητα του ιού- κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας, συνέτειναν στην αυξητική τάση στην Αττική για να δούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα. Αν ξεφύγει η κατάσταση στην Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία είναι δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω είναι το έχει διδάξει αυτό ο ιός από το πρώτο κύμα» είπε.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Γυμνασίων (και) στις «κόκκινες περιοχές», ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι το άνοιγμα έγινε λόγω της ανάγκης κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών «Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητο εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας», διευκρίνισε ο καθηγητής.«Σύμφωνα με τις μελέτες μέχρι τα 12 η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά μετά αρχίζει και αυξάνει και στα παιδιά του λυκείου είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων. Μόνο τα γυμνάσια ανοιχτά σε αυτή τη φάση για τις ‘’κόκκινες’’ περιοχές» πρόσθεσε.
Επιπλέον, σχετικά με τις μεταλλάξεις, σημείωσε ότι υπήρξαν επιδημιολογικές παρατηρήσεις, κυρίως στη Βρετανία που είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος πιο επιθετικό, τόσο επιθετικό στα παιδιά, όσο και στους μεγαλύτερους, δε φαίνεται διαφορά στα παιδιά του δημοτικού. «Ο ιός μεταλλάσσεται όπως στους εποχικούς ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις. Δεν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου όταν η Ευρώπη ξέχασε ότι οι ιοί ξεκινάνε τα μεγάλα τους επιδημικά κύματα το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Τσακρής.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο David Sinclair εγκαινίασε τη σειρά διαλέξεων Evolve στο UNIC Athens
8 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων
Αναγκάστηκε να σταματήσει την αγωγή
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.