Health & Fitness

Έρευνα: Εξίσου επικίνδυνη με τον βήχα η συνομιλία σε κλειστό χώρο

Αναλυτικά το πόρισμα της έρευνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός
Κορωνοϊός © EPA/CHRISTIAN BRUNA/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έρευνα απέδειξε πως η συνομιλία μέσα σε κλειστό χώρο, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για να κολλήσει κανείς, όσο το να βήχει ο συνομιλητής.

Εξίσου επικίνδυνη με τον βήχα αποδείχθηκε πως είναι για την μετάδοση του κορωνοϊού, η συνομιλία σε κλειστό χώρο, ειδικά αν αυτός δεν αερίζεται καλά.

Σύμφωνα με την έρευνα των πανεπιστημίων Cambridge και Imperial, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Επαμεινώνδα Μαστοράκο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ταξιδέψουν τα σταγονίδια της ομιλίας δύο μέτρα.

Απαραίτητος, λοιπόν, είναι ο καλός αερισμός, η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, καθώς, όπως αποδείχθηκε, τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπνέονται κατά την ομιλία και τα οποία αιωρούνται στον αέρα για περισσότερη ώρα από όση τα μεγαλύτερα σωματίδια του βήχα. 

Το νέο μαθηματικό μοντέλο των ερευνητών, κατέληξε πως ότι εάν δύο άνθρωποι -εκ των οποίων ο ένας έχει μολυνθεί- συνομιλούν χωρίς μάσκες σε χώρο που δεν αερίζεται καλά, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθεί κι ο δεύτερος  -πιο πιθανό και από το να βήξει το κρούσμα.

Ενώ τα πιο βαριά σταγονίδια, όπως αυτά που εκκρίνονται με τον βήχα, πέφτουν στο έδαφος σε μικρή απόσταση από αυτόν που βήχει, τα μικρότερα σωματίδια που εκπέμπονται με την ομιλία, ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων και παραμένουν περισσότερο στον αέρα, με αποτέλεσμα μία απλή συζήτηση με κάποιον φορέα του κορωνοϊού να ενέχει παρόμοιους - αν όχι μεγαλύτερους - κινδύνους με το να βρεθεί κανείς στον ίδιο χώρο με κάποιον φορέα του ιού που βήχει.

Σύμφωνα με την έρευνα, μία ώρα αφότου ένας μολυσμένος άνθρωπος έχει μιλήσει επί μισό λεπτό, το αερόλυμα που έχει απομείνει περιέχει πολύ περισσότερα ιικά σωματίδια από ό,τι μετά από ένα βήξιμο, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ