Health & Fitness

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Τι δείχνουν οι αναλύσεις των Covid τεστ

Ποσοστά θετικότητας, ασυμπτωματικοί φορείς και διασπορά του ιού στους νέους

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 764
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Σύγχρονες υποδομές, άρτια καταρτισμένο προσωπικό και υψηλή τεχνολογία για να ανταπεξέλθει στις διαγνωστικές ανάγκες της πανδημίας Covid-19

Οι επιστήμονες που διενεργούν τις εξετάσεις για τη νόσο Covid στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ καταγράφουν τα συμπεράσματά τους για τα ποσοστά θετικότητας στον ιό, τους ασυμπτωματικούς φορείς και τη διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

Οι έλεγχοι Covid που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ξεπερνούν τους 100.000, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα. Πρόκειται κατά πλειονότητα για μοριακά τεστ αλλά και ελέγχους αντισωμάτων κατά του νέου κορωνοϊού. Με βάση αυτό τον αριθμό, το Εργαστήριο είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελέγχου Covid στη χώρα.

Η ομάδα του Εργαστηρίου ανέλυσε τα αποτελέσματα των ελέγχων και διαπίστωσε πως τον Μάρτιο –όταν ξεκινούσε το πρώτο επιδημικό κύμα– 3,6% των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν θετικά στο νέο κορωνοϊό Sars-Cov2. Τις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου το ποσοστό θετικών ξεπέρασε το 6%, ενώ από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο ήταν κάτω του 1%.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα θετικά τεστ στις ηλικίες 18-30 ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός «κυκλοφορεί» ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες. 

Τα κυριότερα συμπτώματα και οι ασυμπτωματικοί
Πυρετός, βήχας και μυαλγίες είναι τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι ζητούν να εξεταστούν για Covid. Σπανιότερα, αναφέρονται διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία. Καταγράφεται επίσης ένα σημαντικό ποσοστό εξεταζόμενων με θετικό τεστ, αλλά χωρίς καθόλου συμπτώματα. Κατά πλειονότητα, όσοι δεν έχουν συμπτώματα ζητούν να εξεταστούν, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με ασθενή, είτε επειδή το απαιτεί η εργασία τους.

Η διαδικασία του τεστ
Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος, αφού προηγηθεί η λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιϊκού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού, δηλαδή στις περιοχές των γονιδίων Ε, Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανίχνευση του κορωνοϊού με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία  πραγματοποιείται η λήψη.  

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το τελευταίο διάστημα, το Εργαστήριο διενεργεί κατά μέσο όρο 1.000 μοριακά τεστ την ημέρα. 

Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ - Tεστ Μοριακής Ανίχνευσης Κορωνοϊού (PCR)

Υπερσύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία και εξειδικευμένο προσωπικό στη μάχη της πανδημίας

Το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ απαρτίζεται από οκτώ Βιολόγους και τρεις παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων πλήρως καταρτισμένους στις νέες τεχνολογίες. Είναι εξοπλισμένο με 5 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 200 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών. Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει 5 μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τον έλεγχο του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Τα πιστοποιημένα κεντρικά εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διενεργούν όλο το φάσμα των διαγνωστικών εξετάσεων που αφορούν τη νόσο Covid-19, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες σε προνομιακές χρεώσεις.

Για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των εξεταζόμενων λειτουργούν αυτή τη στιγμή 15 σημεία δειγματοληψίας σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη, ενώ το δίκτυο συνεχώς επεκτείνεται.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης, ο Όμιλος έχει εισάγει ένα ακόμη εργαλείο αξιόπιστης διάγνωσης: τον ταυτόχρονο έλεγχο για κορωνοϊό και γρίπη. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με μια μόνο δειγματοληψία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποφεύγουν τις πολλαπλές επισκέψεις στο διαγνωστικό κέντρο και παράλληλα να εξυπηρετούνται ταχύτερα. Με τον ταυτόχρονο έλεγχο ανιχνεύεται ο κορωνοϊός και η γρίπη τύπου Α ή Β.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ