Health & Fitness

Εμβόλιο Pfizer: Γιατί η Ευρώπη θα πληρώσει λιγότερα από ΗΠΑ

Tι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pfizer-2.jpg
Pfizer © EPA

To εμβόλιο της Pfizer θα αγοραστεί φθηνότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με τις ΗΠΑ - Για ποιο λόγο

Με την Ευρώπη να σφραγίζει σήμερα και επισήμως τη συμφωνία για την εξασφάλιση έως και 300 εκατ. δόσεων του νέου εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύσσει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech της Γερμανίας, η προσοχή στρέφεται στο κόστος του εμβολίου.

Από ό,τι φαίνεται, οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν λιγότερα για την προμήθεια του εμβολίου της Pfizer από ό,τι οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προηγείται στην κούρσα μεταξύ των φαρμακευτικών και εταιρειών βιοτεχνολογίας για την ανάπτυξη εμβολίου καταπολέμησης της νόσου Covid-19, με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών να δείχνουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% του εμβολίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έως και 200 εκατ. δόσεις με δικαίωμα αγοράς 100 εκατ. δόσεων επιπλέον.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ευρώπη θα πληρώσει λιγότερο από 19,50 δολάρια για κάθε δόση του εμβολίου, τιμή χαμηλότερη σε σύγκριση με τη χρέωση που θα ισχύσει για τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι Ε.Ε. και Γερμανία συμμετείχαν στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου, εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Pfizer/BioNTech είναι εμπιστευτικοί.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια για κάθε δόση σε σύνολο 100 εκατ. δόσεων, ποσότητα μικρότερη σε σύγκριση με τις παρτίδες που θα αγοράσει η Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει 500 εκατ. δόσεις επιπλέον και με όρους που θα διαπραγματευθεί ξεχωριστά, χωρίς να είναι σαφές το τίμημα.

Η ΒioNTech άφησε να εννοηθεί ότι το μέγεθος των παραγγελιών θα καθορίσει την τιμή ανά δόση για τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και ότι θα υπάρξουν διαφορές στην τιμολόγηση μεταξύ των χωρών. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τιμή που έχει συμφωνήσει η Ε.Ε. για κάθε δόση του εμβολίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 10 δολαρίων, προσεγγίζοντας περισσότερο τα 20 δολάρια, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο αριθμό.

Pfizer και BioNTech αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ