- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύψας: «Καλό νέο» η αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca
«Ασφαλώς θα πάνε πίσω οι εξελίξεις»
Ως «καλό νέο» χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Σύψας, την αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca.
Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί «καλό νέο» την αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Σύψας.
«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουνε να περάσουμε μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», τόνισε ο κ. Σύψας.
Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 της μελέτης, δηλαδή χορηγείται σε 30.000 άτομα σε Αμερική, Βραζιλία και Νότιο Αφρική. Κάποιος από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη εμφάνισε νόσημα, δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους και το ερώτημα είναι «εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν οφείλεται/σχετίζεται το εμβόλιο».
Η στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση είναι η διακοπή της μελέτης, προκειμένου ένα ειδικό σώμα που την επιτηρεί και το οποίο είναι άσχετο με τους ερευνητές, τον πανεπιστήμιο και την εταιρία να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι.
Εάν αυτοί οι ειδικοί, θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί και να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός τότε η μελέτη συνεχίζεται. Από εκεί και πέρα η εταιρία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο, -αν γίνονται, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια.
«Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι, να το πω έτσι χοντρικά, ανελέητοι, δηλαδή δεν δέχονται τίποτα, καμία παρενέργεια από το εμβόλιο. Δηλαδή πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι όλοι ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή ασφαλώς θα πάει πίσω τις εξελίξεις ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο με αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμα.
«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα προχωρήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσεως 3 πριν τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο», τόνισε ο κ. Σύψας.
Σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου που για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει πάρει έγκριση, είπε ότι εάν έχει τελικά παρενέργειες «όλη αυτή η παραγωγή θα πάει στον κουβά, θα πεταχτεί» και πως είναι ένα ρίσκο το οποίο έχει πάρει η εταιρία.
«Σε κάθε περίπτωση από αυτή την παραγωγή έχει παραγγείλει η ΕΕ κάποιες δόσεις και από αυτές κάποιες θα έρθουν στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση από τις αρχές του νέου έτους», σημείωσε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σώμα αντιδρά έντονα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην αναπνοή
Έκκληση του Συλλόγου Ασθενών «Εριφύλη» προς το υπουργείο Υγείας
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην οστεοπόρωση και την οστεοπενία
Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Το να κρύβετε συνεχώς πληροφορίες επιβαρύνει την ψυχική σας υγεία - Πώς να το διαχειριστείτε
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Το δώρο του χρόνου στη ζωή μας. Σημειώσεις για μια καλύτερη καθημερινότητα
Οι εργασίες γραφείου είναι ο εχθρός Νο1
Πώς συνδέεται με τον αυτισμό
Το πιο ωραίο είναι αυτό: ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να φροντίζουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας.
Τι πρέπει να κάνετε αν νιώσετε ότι πνίγεστε
Η Διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Columbia, Catherine Rogers μιλάει στην ATHENS VOICE
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι κατάλληλη για όλους
Περισσότερα από χίλια άτομα ζουν στην Ελλάδα με αιμορροφιλία Α και Β
Η Ευρώπη κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη της ανδρικής τριχόπτωσης - Ποια η θέση της επιστήμης
Απίστευτες διεργασίες συμβαίνουν στο σώμα μας κάθε μέρα
Οι καθημερινές ανησυχίες κάθε γονέα
Και τα δύο απαιτούν μυϊκή προσπάθεια, αλλά...
479 γονιδιακές αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η εξέλιξη δεν σταμάτησε
Ειδικοί αναλύουν τι αλλάζει στον οργανισμό και ποια από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν επιστημονική βάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.