Health & Fitness

Takeda: Μια οκταετία επένδυση στην καλύτερη υγεία στην Ελλάδα

«Η Takeda ρίχνει το βάρος της στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, με στόχο η θεραπεία να είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 744
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Takeda Hellas
© Polina Tankilevitch / Pexels

Η Takeda συμπληρώνει 8 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και ο Γενικός Διευθυντής, Γεώργιος-Φαίδων Καλομοίρης, μιλάει για την πορεία της φαρμακευτικής εταιρείας.

Το οκτώ είναι ένα νούμερο με έντονο συμβολισμό: λέγεται ότι είναι ο αριθμός του μέλλοντος, καθώς στην πλάγια μορφή του συμβολίζει το άπειρο. Είναι, όμως, και το όγδοο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου, το Η, από το οποίο ξεκινά η λέξη «ήθος», μια λέξη που βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της Takeda δυόμισι αιώνες τώρα. Ένα ήθος το οποίο απέκτησε και νομική οντότητα στη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα, οχτώ χρόνια πριν. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και όταν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας, εγχώριων και πολυεθνικών, σκεφτόταν με ποιον τρόπο θα αποκλιμακώσει σταδιακά την επένδυσή του. Τότε, το 2012, η Takeda αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό της, διαφορετικό δρόμο, καθοδηγούμενη από αυτό ακριβώς το ήθος: αποφάσισε, δηλαδή, να συμβάλει στην υπέρβαση των προκλήσεων της κρίσης, θέτοντας συστηματικά την ολοένα και αυξανόμενη καινοτομία της στην υπηρεσία των ασθενών στην Ελλάδα και συμμετέχοντας στην ενίσχυση της εθνικής υγείας και οικονομίας, άμεσα και έμμεσα.

Η Takeda στην Ελλάδα
Έτσι, με την εξαγορά της σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Nycomed, η Takeda, η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ιαπωνία με παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες ανά τον κόσμο, κάνει την εμφάνισή της ως νομική οντότητα στην αγορά φαρμάκου και στην Ελλάδα και σταδιακά εισάγει και διαθέτει στους ασθενείς καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στην Ογκολογία / Αιματολογία και τη Γαστρεντερολογία. Προτάσσοντας τον ασθενή και με βαριά αίσθηση της ευθύνης να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, ακόμη και σε συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη στην αγορά, ώστε ο κάθε ασθενής να μπορεί να επωφεληθεί από τις καινοτόμες λύσεις της, η Takeda αναπτύσσει γρήγορα δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά και καθιερώνεται για τις λύσεις της στις θεραπευτικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, επενδύει στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της υγείας αλλά και στην προώθηση των Ελλήνων πανεπιστημιακών και κλινικών ιατρών σε διεθνές επίπεδο, ως εκπαιδευτών άλλων ιατρών από όλον τον κόσμο, στην κλινική πρακτική. Πρωτοπορεί στην κλινική έρευνα και υλοποιεί μελέτες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη και ως μόνη ευρωπαϊκή χώρα, π.χ. μαζί με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, παρά τις αντίξοες συνθήκες για την κλινική έρευνα στη χώρα.

Πρόσβαση στις θεραπείες για κάθε ασθενή
Και όλα αυτά γιατί κινητοποιείται από τον πρωταρχικό της στόχο να προσφέρει πρόσβαση στις θεραπείες της σε κάθε ασθενή, που τις έχει ανάγκη, στη χώρα. Για αυτούς τους ασθενείς η Takeda έχει αναπτύξει και υλοποιεί εκτενή προγράμματα υποστήριξης και συμβουλευτικής (patient support programmes), ενώ συνομιλεί συστηματικά με τις οργανωμένες οντότητές τους, προκειμένου να ενισχύσει την κατανόηση αλλά και τη θεσμική διεκδίκηση της βελτίωσης των συνθηκών θεραπείας και ζωής τους.

Με αυτούς τους άξονες ως οδηγούς, η εταιρεία ανοίγει και νέα κεφάλαια στην παρουσία της, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Ιδίως μετά την εξαγορά και την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Shire, μιας εταιρείας υψηλά εξειδικευμένης σε θεραπείες για σπάνιες νόσους και προϊόντα αίματος, η Takeda καθίσταται διεθνώς η Νο. 1 εταιρεία σε θεραπευτικές λύσεις για τις σπάνιες παθήσεις. Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην καινοτομία, η Takeda ρίχνει το βάρος της στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, δεσμεύοντας ετησίως πάνω από 3 δις ευρώ, ακόμη και αν η απόδοση της επένδυσης είναι εξ ορισμού μικρότερη και σημαντικά πιο επισφαλής.

Στο μεταξύ, η Takeda Ελλάς καθίσταται μέλος του ΣΦΕΕ και δραστηριοποιείται στο Pharma Innovation Forum, τον φορέα που εκπροσωπεί τις καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, συλλογικά όργανα και τα δύο, στα οποία συμβάλλει με απόψεις και την τεχνογνωσία των στελεχών της, με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων που μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και τη σταθερότητα στην αγορά.

Γιορτάζοντας τα όγδοα γενέθλιά μας στην Ελλάδα
Σβήνοντας, λοιπόν, το όγδοο κεράκι μας, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ. Θα μπορούσα να τα δω όλα αυτά να συμβαίνουν, όταν ξεκινήσαμε; Σε μια αγορά που ρυθμιζόταν από εξωγενείς παράγοντες, με μόνο στόχο την περιστολή της δαπάνης; Σε μια χώρα που ακόμη και σήμερα πασχίζει να βρει τον βηματισμό της στη θέσπιση πολιτικών προτεραιοτήτων στην υγεία και στην εν τοις πράγμασι ενίσχυση των πόρων, ανθρώπινων και υλικών, που επενδύει σε αυτήν; Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα προβλέψω όλα: τα clawback και τα rebates που έχουν πάρει παράταση και στερούν την αγορά από τον αναγκαίο ζωτικό χώρο να αναπνεύσει και να μεγαλώσει, την απαξίωση της καινοτομίας που τόσο σκληρά εργαζόμαστε να φέρουμε στους ασθενείς στην Ελλάδα και αναγκαζόμαστε να τη βλέπουμε να τελεί σε εκκρεμότητα και αναμονή μήνες ακόμη και χρόνια, την αδυναμία να λειτουργήσουμε σε μια προβλέψιμη αγορά και τις συνεχείς προκλήσεις να υπερβούμε τον εαυτό μας για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι ακόμη και αν τα γνώριζα στη λεπτομέρειά τους όλα αυτά από την αρχή, ακόμη και αν γνώριζα τις σχεδόν αδύνατες συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθούμε κάποιες φορές να λειτουργήσουμε, και πάλι δεν θα άλλαζα με τίποτε την απόφαση να έρθουμε στην Ελλάδα και να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στο να καταστήσουμε την καινοτομία της Takeda διαθέσιμη και προσβάσιμη στον κάθε ασθενή που την έχει ανάγκη. Γιατί αυτή είναι η δέσμευση καθενός μας στην Takeda. Τα οκτώ χρόνια που πέρασαν και, ελπίζουμε, τα πολλά που έρχονται ακόμη.

Γεώργιος-Φαίδων Καλομοίρης, Γενικός Διευθυντής Takeda Hellas
O Γεώργιος-Φαίδων Καλομοίρης, Γενικός Διευθυντής Takeda Hellas

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ