- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός - Κίνα: Mπορεί να σταματήσει η πανδημία χωρίς εμβόλιο
Μέσω στιγμιαίας ανοσίας
Ενα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών, αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στon κορωνοϊό.
Περισσότερα από εκατό εργαστήρια στον κόσμο ανταγωνίζονται σε μία πρωτοφανή κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό SARS-COV-2, αλλά, στην Κίνα, ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μία θεραπεία που έχει την δυνατότητα να σταματήσει την επιδημία.
Ενα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών, αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στην Covid-19.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Σινέι Σιέ (Synney Xie) διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Αιχμής στην Γενετική του Beida εξηγεί ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα ποντίκια.
Το εργαστήριό του αφαίρεσε αντισώματα από 60 αποθεραπευμένους ασθενείς της Covid-19 και τα χορήγησε σε τρωκτικά.
«Σε διάστημα πέντε ημερών, το ιικό τους φορτίο είχε διαιρεθεί κατά 2.500», διαβεβαιώνει ο κινέζος ερευνητής. «Αυτό σημαίνει ότι το εν δυνάμει φάρμακο έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα»
Μελέτη επί αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιθεώρηση «Cell» και αναφέρεται σε πιθανή θεραπεία για την νόσο, σημειώνοντας ότι επιτρέπει την επιτάχυνση της ίασης.
«Είμαστε ειδικευμένοι στην μέθοδο της αλληλούχισης μεμονωμένου κυττάρου, όχι ανοσολόγοι ούτε ιολόγοι», τονίζει ο καθηγητής Σιέ. «Οταν διαπιστώσαμε ότι η προσέγγισή μας επιτρέπει την ανεύρεση αντισώματος που εξουδετερώνει τον ιό, ενθουσιαστήκαμε».
Ο κινέζος καθηγητής λέει ότι η θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους, εγκαίρως για την πρόληψη νέου κύματος της επιδημίας τον επόμενο χειμώνα.
«Η προετοιμασία των κλινικών δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει ο καθηγητής Σιέ εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Με την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Κίνα, η χώρα δεν διαθέτει αρκετούς φορείς του ιού για να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ανθρώπους.
Στιγμιαία ανοσία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αν και περισσότερα των 100 εργαστηρίων παγκοσμίως εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19, αυτό δεν μπορεί να είναι έτοιμο πριν από 12 έως 18 μήνες.
Μία θεραπεία με βάση αντισώματα θα μπορούσε κατά συνέπεια να αποτελέσει μία ταχύτερη λύση.
Στην Κίνα, περισσότεροι των 700 ασθενών έχουν ήδη λάβει πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς, μία τεχνική που απέφερε θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Ομως η ποσότητα του διαθέσιμου πλάσματος είναι περιορισμένη, ενώ τα 14 αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνά του μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με τον καθηγητή Σιέ.
Η προσέγγιση αυτή έχει ήδη υιοθετηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση άλλων ιών, όπως ο HIV, ο Εμπολα και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers).
Μία θεραπεία κατά του Εμπολα, το Remdecivir, έχει δώσει θετικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ κατά της Covid-19, επιταχύνοντας την ίαση των ασθενών, χωρίς όμως να μειώσει σημαντικά το ποσοστό της θνητότητας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σιέ, η θεραπεία που αναπτύσσεται στο εργαστήριό του θα μπορούσε να προσφέρει μία στιγμιαία ανοσία απέναντι στον ιό.
Η μελέτη έδειξε ότι, αν χορηγηθούν τα αντισώματα στο ποντίκι πριν αυτό έλθει σε επαφή με τον κορωνοϊό, δεν προσβάλλεται από αυτόν.
Αυτό θα επέτρεπε την προστασία του υγειονομικού προσωπικού για διάστημα εβδομάδων, ή και κάποιων μηνών, σύμφωνα με τον κινέζο επιστήμονα.
«Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πανδημία με μία αποτελεσματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς εμβόλιο», λέει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα μελέτης στα βρέφη με έκζεμα
Το συμπέρασμα προέρχεται από μετα-ανάλυση 24 επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκε το 2023
Η ανησυχία δεν είναι μόνο επιστημονική
Ο David Sinclair εγκαινίασε τη σειρά διαλέξεων Evolve στο UNIC Athens
8 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων
Αναγκάστηκε να σταματήσει την αγωγή
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.