Health & Fitness

Δρ. Άντονι Φάουτσι: Ουδεμία βάση στη θεωρία για τον «κινεζικό ιό»

«Ο κορωνοϊός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δρ. Άντονι Φάουτσι
Ο δρ. Άντονι Φάουτσι για τον «κινεζικό ιό» © EPA/KEVIN DIETSCH

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι απορρίπτει ως επιστημονικά αβάσιμη τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Ουχάν της Κίνας.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών και σημαντικό στέλεχος της ομάδας δράσης (task force) του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του νέο κορωνοϊού, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουδεμία επιστημονική βάση στη θεωρία ότι ο νέος ιός είναι «δημιούργημα» ανθρώπου σε κάποιο εργαστήριο της Κίνας ή ότι διέφυγε από εργαστήριο αφότου είχε μεταφερθεί εκεί από την άγρια φύση.

Σε συνέντευξή του στο National Geographic ο δρ. Άντονι Φάουτσι είπε: «Αν δείτε την εξέλιξη του ιού στις νυχτερίδες και ό,τι υπάρχει εκεί έξω τώρα (δηλαδή τα επιστημονικά στοιχεία) όλα κλίνουν πολύ, πολύ έντονα στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί τεχνητά ή να τον εκμεταλλευτεί κάποιος με σκοπιμότητα… Όλα όσα αφορούν τη σταδιακή εξέλιξη δείχνουν ότι ο ιός εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη».

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος πρόσθεσε: «Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία.  Ό,τι κάποιος δηλαδή βρήκε τον κορωνοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος».

Η θεωρία ότι ο ιός προέκυψε μέσα σε εργαστήριο της Ουχάν της Κίνας διατυπώθηκε εκ νέου προ ημερών από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο αμερικανικό δίκτυο, ABC. Ο Αμερικανός υπουργός στήριξε χωρίς κανένα στοιχείο την εν λόγω θεωρία. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, εμμένει στη θεωρία ότι ο νέος κορωνοϊός είναι «φυσικής προέλευσης». 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ