- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μάσκες: Ποιες να φοράμε και ποια απαγορεύεται - Πόσο κοστίζουν
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική από την ερχόμενη Δευτέρα σε συγκεκριμένους χώρους - Ποια μάσκα απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε.
Από την Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινάει η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η επιστροφή στην καθημερινότητα όμως θα γίνει με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όπως ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε Μέσα Μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε αλλά και ποια μάσκα απαγορεύεται. «Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. «Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς "ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα 22 μέτρα μακριά, πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».
Οι τιμές για τις μάσκες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης, ενώ οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα βεβαιώνεται πρόστιμο 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Ημερολόγιο της Πλήξης: 15 Αυγούστου
Η παγίδα της διαρκούς αναζήτησης σκοπού και το μυστικό της απλής καθημερινότητας
Τι έδειξε η μεγάλη ανάλυση
Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε
Τα ευρηματα που προκαλούν έκπληξη
Ακόμη και το να σηκωθείς από την καρέκλα μετράει
Τα οφέλη και η παγίδα των θερμίδων
Ένα σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στην περιοχή
Ειδικοί και NASA προειδοποιούν: Η λάθος θέαση της έκλειψης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη
Έρευνα αποκαλύπτει πώς 20 λεπτά ποδηλασίας προστατεύουν τις αυτόματες κινητικές δεξιότητες
Γιατί η μυϊκή μάζα έχει σημασία
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης
Καμιά φορά δεν χρειάζεται βία – αρκεί η λάθος κουβέντα στη λάθος ηλικία
Γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι λάτρεις του καλοκαιριού
Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι στη σωστή «ώρα» φαγητού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.