Health & Fitness

Μάσκες: Ποιες να φοράμε και ποια απαγορεύεται - Πόσο κοστίζουν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους από τη Δευτέρα
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους από τη Δευτέρα ©EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική από την ερχόμενη Δευτέρα σε συγκεκριμένους χώρους - Ποια μάσκα απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε.

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινάει η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η επιστροφή στην καθημερινότητα όμως θα γίνει με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όπως ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε Μέσα Μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε αλλά και ποια μάσκα απαγορεύεται. «Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. «Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς "ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους.  Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα 22 μέτρα μακριά, πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».

Οι τιμές για τις μάσκες 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης, ενώ οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα βεβαιώνεται πρόστιμο 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ