Health & Fitness

Κορωνοϊός: Δεν γνωρίζει «τείχη» στις ηλικίες

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιες ηλικιακές ομάδες χτυπάει ο κορωνοϊός
© Milos Bicanski / Getty Images / Ideal Image

Άγγελος Χατζάκης: Ο νέος κορωνοϊός πλήττει εκείνες τις ηλικιακές κατηγορίες, στις οποίες θα καταφέρει να εισέλθει. Δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει «τείχη».

Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων COVID–19, μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου

  • 65 ετών και άνω 161/769 (20.9%)
  • 40-64 ετών 370/769 (48.1%)
  • 18-39 ετών 210/769 (27.3%)
  • 0-17 ετών 28/769 (3.6%)

Σημείωση: Όλα τα ποσοστά αφορούν τα κρούσματα εκείνα για τα οποία είναι γνωστή η αντίστοιχη πληροφορία.

Μία μεγάλη παρεξήγηση έχει επισυμβεί στη χώρα μας, σε σχέση με τον κίνδυνο, ο οποίος επαπειλείται για τις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, από την μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό SARS - COV 2.

Ενώ η βασική αρχή της επικοινωνιακής στρατηγικής του υπουργείου Υγείας και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της χώρας μας στοχεύει, και σωστά, στην ευαισθητοποίηση και τον αυτοπεριορισμό όλων μας έναντι των χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας, καθώς και των ηλικιωμένων, αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι έχει παρεξηγηθεί όσο δεν πάει άλλο από τους νέους ανθρώπους.

Η ως άνω προτεραιότητα της προσοχής και του αυτοπεριορισμού όλων μας έναντι των χρονίως πασχόντων και των ηλικιωμένων «μεταφράζεται», εν πολλοίς, στην λανθασμένη πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία, εάν νοσήσει ένας νέος, αυτή η νόσηση θα είναι με ήπια συμπτώματα και εκείνο το οποίο πρέπει κανείς να προσέχει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλώς να μη μεταδώσει τον νέο κοροναϊό.

Πυκνώνουν σιγά-σιγά τα δημοσιεύματα για επιστημονικά, κλινικά ευρήματα από την πανδημία του νέου κοροναϊού, κυρίως στην Ευρώπη, τα οποία δείχνουν ότι η κατάσταση για τις νεότερες ηλικίες δεν είναι τόσο απλή ούτε τόσο ρόδινη, σε έναν κόσμο, έναν πλανήτη, ο οποίος πασχίζει να γλιτώσει τα χειρότερα!

Ακόμη και ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άγγελος Χατζάκης, διευκρινίζει σήμερα στην ATHENS VOICE ότι «ο νέος κορωνοϊός πλήττει εκείνες τις ηλικιακές κατηγορίες, στις οποίες θα καταφέρει να εισέλθει. Δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει τείχη μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών».

Δεν είναι μόνο το πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, σύμφωνα με το οποίο οι ηλικιακές κατηγορίες των νοσηλευομένων για νέο κοροναϊό στην Ιταλία έχουν ήδη αρχίσει να κατεβαίνουν προς τις νεότερες ηλικίες, είναι επίσης το γεγονός ότι ανάλογα στοιχεία διαθέτουμε ήδη για τη χώρα μας, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 20% των κρουσμάτων νέου κοροναϊού στην Ελλάδα βρίσκεται στην ηλικιακή κατηγορία των 17 – 39 ετών…

Αυτό το στοιχείο από μόνο του θα μπορούσε να είναι αρκετό για να καταρρίψει τη «βεβαιότητα» ορισμένων –τι ορισμένων; πολλών– για τα λεγόμενα ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19 στις νέες ηλικίες. Υπάρχει κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό.

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, υπάρχουν κλινικά ευρήματα, τα οποία μας έχουν δείξει ότι υπάρχει η δυνατότητα στον νέο κοροναϊό να προκαλεί ήπια συμπτώματα, αλλά αιφνιδίως μία μέρα της νόσησης να προκαλεί ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ασθενή, τον οποίον οδηγεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία, με κανέναν, τότε, να μην μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτή η πορεία δεν θα έχει ως κατάληξή της την μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ