Health & Fitness

Κάνεις κάτι από αυτά; Τότε πλένεις τα χέρια σου λάθος

Σταμάτα να τα κάνεις, για να μην είναι άσκοπες οι επισκέψεις σου στον νιπτήρα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λάθη στο πλύσιμο των χεριών
Τα λάθη που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις © Jasmin Sessler

Λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα χέρια σου και μειώνουν τις πιθανότητες απομάκρυνσης των παθογόνων μικροοργανισμών

Με ξέσπασμα του κορωνοϊού παγκοσμίως, έχουμε ακούσει πολλά tips για να κρατήσουμε τον ιό όσο πιο μακριά μας γίνεται. Η συμβουλή που ακούμε σχεδόν από παντού -και όχι αδίκως- είναι να πλένουμε τα χέρια μας. Οι περισσότεροι από εμάς την ακολουθούμε πιστά, αλλά και πάλι υπάρχει ο κίνδυνος τελικά να μην έχουμε απομακρύνει πλήρως τον ιό. Γιατί; Διότι ναι μεν πλένουμε τα χέρια μας, αλλά δεν γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο και κάνουμε αρκετά λάθη, με αποτέλεσμα όσες βόλτες κι αν κάνουμε στον νιπτήρα να μην έχουν αξία.  

Πώς πλένεις λάθος τα χέρια σου; 

Δεν τα πλένεις όση ώρα χρειάζεται 
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το 95% των ανθρώπων δεν πλένει τα χέρια του αρκετή ώρα, ώστε να σκοτωθούν τα μικρόβια. Κατά μέσο όρο, πλένουμε τα χέρια μας μόνο 6 δευτερόλεπτα (το 15% των αντρών και το 7% των γυναικών δεν τα πλένουν καθόλου), τη στιγμή που το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα. Το κλασικό τιπ που ακούμε πλέον από παντού είναι να τραγουδάμε από μέσα μας τα «Happy Birthday», ενώ αν θέλετε κάτι πιο ποπ και ελληνικό δουλειά κάνει και το «Ξέρω τι ζητάω» των Ηi-5.  

Πλένεις μόνο ένα μέρος των χεριών σου 
Οι περισσότεροι φροντίζουν να τρίβουν καλά τις παλάμες τους, αλλά αδιαφορούν για άλλα σημεία των χεριών τους. Στην πραγματικότητα, το αγαπημένο σημείο όπου «κρύβονται» τα μικρόβια είναι κάτω από τα νύχια μας και ανάμεσα από τα δάχτυλά μας. Οπότε, αν δεν φρόντισες και αυτές τις περιοχές, το πλύσιμο ήταν άσκοπο. 

Πλύνε κάτω από τα νύχια και ανάμεσα στα δάχτυλα
Μην ξεχνάς τις «κρυψώνες» των μικροβίων © Claudio Schwarz

Πλένεις τα χέρια σου μόνο αφότου χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα 
Προφανώς και πρέπει να τα πλένεις τότε. Ωστόσο, ειδικά σε περιόδους όπως η παρούσα, τα χέρια σου πρέπει να πλένονται κάθε φορά που ακουμπάς μία επιφάνεια, ιδιαίτερα κοινόχρηστη, όπως τα πόμολα, τα κουμπιά του ασανσέρ και τα ATM. Αν δεν μπορείς να επισκέπτεσαι τόσο συχνά έναν νιπτήρα, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα αντισηπτικό.  

Χρησιμοποιείς καυτό νερό 
Αν και δεν θα επηρεάσει την επιβίωση των μικροβίων, είναι μία συνήθεια χωρίς κανένα επιπλέον όφελος που απλά βλάπτει την επιδερμίδα και τα νύχια σου. Το καυτό νερό μπορεί να έχει επιδραστικότερο αποτέλεσμα από το κρύο, μόνο αν βρίσκεται στους 100 βαθμούς, πράγμα που δεν σου συστήνουμε.  

Αντικαθιστάς το σαπούνι με αντισηπτικό  
Ενώ τα αντισηπτικά είναι μία βολική λύση για όταν δεν μπορείς να πας σε νιπτήρα, δεν υποκαθιστούν το σαπούνι και το νερό. Γιατί; Πέραν του ότι είναι εύκολο να κάνει λάθος χρήση τους, βάζοντας μικρή ποσότητα ή σκουπίζοντας το πριν στεγνώσει, δεν απομακρύνουν κάθε είδος παθογόνων μικροοργανισμών, σε αντίθεση με το πλύσιμο των χεριών. 

Το αντισηπτικό δεν αντικαθιστά το σαπούνι
Το αντισηπτικό δεν απομακρύνει όλα τα είδη μικροβίων © Kelly Sikkema

Αμέσως μετά, αγγίζεις κάποια επιφάνεια  
Όσο καλά κι αν έχεις πλύνει τα χέρια σου, δεν έχει καμία αξία, αν αμέσως πας και ακουμπήσεις κάποια γεμάτη παθογόνους μικροοργανισμούς επιφάνεια. Αυτό δεν αφορά μόνο το πόμολο, για παράδειγμα, μίας δημόσιας τουαλέτας, αλλά ακόμα και την μπαταρία του νιπτήρα του σπιτιού σου. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις, για να μην πάει πεταμένο το τρίψιμο που έριξες στα χέρια σου, είναι να ακουμπήσεις όποιες επιφάνειες χρειάζεται, χρησιμοποιώντας χαρτί.  

Δεν ξεπλένεις την πλάκα σαπουνιού 
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι δυνατόν να μείνουν στην πλάκα σαπουνιού και να ζήσουν σε αυτήν μέχρι και μερικές ώρες, αφότου την χρησιμοποιήσαμε. Αν και είναι δύσκολο αυτοί να μεταφερθούν κατόπιν ξανά στα χέρια μας, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πιο σίγουροι. Μετά τη χρήση του σαπουνιού είναι καλό το τοποθετήσουμε σε ένα σημείο με λιγότερη υγρασία, μιας και αυτή βοηθά τους μικροοργανισμούς να επιβιώσουν περισσότερο. Παράλληλα, πριν το ξαναχρησιμοποιήσουμε πρέπει να το ξεπλένουμε, ώστε οι μικροοργανισμοί να απομακρυνθούν από αυτό.

Μικροοργανισμοί μένουν στην πλάκα σαπουνιού
Ξέπλυνε την και τοποθέτησε την σε σημείο χωρίς υγρασία © Jasmin Sessler

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ