Health & Fitness

Κορωνοϊός: 20 συμβουλές ειδικών για αυτo-καραντίνα στο σπίτι

Η αυτο-καραντίνα για δύο βδομάδες δεν είναι απλή υπόθεση αλλά απαραίτητη για τις μέρες που έρχονται.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάσκα προσώπου για τον κορωνοϊό
Terri Sharp I Pixabay

20 συμβουλές ειδικών για αυτό-καραντίνα στο σπίτι για δύο βδομάδες την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού

Με τις εικόνες ανθρώπων να συνεχίζουν να γεμίζουν εκκλησίες, παραλίες, πάρκα και πλατείες, μέχρι και για μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων, διαβάζουμε, σήμερα στην Πάρνηθα για να «πάρει τον αέρα του» ο Αθηναίος, η αυτο-καραντίνα για πολλούς έπρεπε να είχε έρθει από χθες.

Αυτό-καραντίνα στο σπίτι την περίοδο του κορωνοϊού
Μένουμε σπίτι © Anthony Tran I Unsplash


Δεν είναι καθόλου εύκολη στην πράξη, ιδιαίτερα όταν η ίδια η χώρα δεν έχει κηρυχθεί επίσημα σε γενική καραντίνα. Είναι μία προτροπή και μόνο, αν είσαι υπεύθυνος άνθρωπος και θέλεις να προστατεύσεις την οικογένειά σου, τους γύρω σου και τον εαυτό σου για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να μπουν σε αυτο-καραντίνα μιας και συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι delivery, φαρμακεία, αεροδρόμια και εμπορικά καταστήματα. Σχολάς από τη δουλειά, μπαίνεις σε αυτό-καραντίνα και το πρωί πάλι πίσω στη δουλειά, αυτά δεν γίνονται.

Άρα, η αυτο-καραντίνα είναι εφικτή, εκτός από τους συνταξιούχους και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, για ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως για δύο βδομάδες και παραπάνω, με όσες ιδιαίτερες δυσκολίες και κολλήματα δημιουργεί και αυτό. Το remote working δεν είναι πάντα ότι καλύτερο, αλλά προσαρμόζεσαι στις παρούσες συνθήκες πανδημίας (μία λέξη-έννοια που πάλι δεν έχουμε κατανοήσει τη βαρύτητά της).

Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες διάφορα έγκυρα διεθνή ΜΜΕ και τις συμβουλές ειδικών (παραθέτουμε παρακάτω τις πολύτιμες πηγές), συγκεντρώσαμε 20 συμβουλές, κάποιες φαντάζουν απλές αλλά σώζουν ζωές, για ανθρώπους που θέλουν να μπουν σε καραντίνα για δύο βδομάδες. Κάτι όχι εύκολο, ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά στην οικογένεια. Επίσης, καραντίνα δεν σημαίνει φωνάζω στο σπίτι 10 φίλους και παίζουμε χαρτιά.

Περιορίζουμε τον εαυτό μας σε ένα δωμάτιο.

Σκουπίζουμε με πανί όλες τις επιφάνειες, ιδιαίτερα αυτές που έχετε συχνή επαφή (χερούλια, βρύση, τον πάγκο που ετοιμάζετε το γεύμα).

Πετάμε άμεσα όλα τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα.

Κρατάμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Αποφεύγουμε να φοράμε make-up και φακούς επαφής.

Ανοίγουμε συχνά το παράθυρο για μπαίνει φρέσκος αέρας.

Καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε σφουγγάρια με προσοχή.

Διαφορετική οδοντόπαστα για τον κάθε ένα, όχι μόνο διαφορετική οδοντόβουρτσα.

Χρησιμοποιούμε δικά μας πιάτα, μαγειρικά σκεύη, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια.

Απολυμαίνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε συχνά (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ).

Πλένουμε τα χέρια μας συχνά στην περίοδο πανδημίας κορωνοϊού
Πλένουμε τα χέρια μας συχνά © Allie Smith I Unsplash


Χρησιμοποιούμε τις δικές μας πετσέτες μπάνιου και όχι κοινές.

Όχι επαφή με delivery ή κρατάμε μία απόσταση. Μπορούμε να παραγγείλουμε online και να μας αφήσουν το φαγητό έξω από την πόρτα.

Να έχουμε τα απαραίτητα φάρμακα για αυτή την περίοδο δύο βδομάδων.

Συζητάμε ανοιχτά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τι θα πράξουμε – πως θα ζήσουμε για τις επόμενες δύο βδομάδες, αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Φτιάχνουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα, χωρίς να είναι πολύ αυστηρό.

Μιλάμε με ειλικρίνεια με τα παιδιά μας για την κατάσταση που βιώνουμε, μοιραζόμαστε πληροφορίες που διαβάσαμε και είμαστε ανοιχτοί στα συναισθήματά μας. Σημαντικό ως προς τον κατευνασμό των φόβων είναι να αποκτήσουν τα παιδιά μία αίσθηση αυτοελέγχου, ακόμα και σε αυτό το κομμάτι της προσωπικής υγιεινής.  

Μην αράζουμε στο κρεβάτι όλη μέρα. Κινούμαστε. Η κίνηση ανεβάζει τη διάθεση και ψυχολογία.

Μένουμε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά μας μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσεων και social media, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε online όλη μέρα, το αντίθετο.

Να προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε, όσο μπορούμε, με διάφορα πράγματα, από εργασίες στο σπίτι που δεν προλάβαμε όταν δουλεύαμε ή να οργανώσουμε τα βιβλία και τα έπιπλα, ενώ ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κρατάνε ημερολόγια γύρω από όλη αυτή την εμπειρία.

Να μάθουμε μέσα από αυτή την εμπειρία. «Άρχισα να σέβομαι ακόμα περισσότερο τους δασκάλους για την υπομονή τους, πόσο δύσκολο είναι να διδάσκεις παιδιά. Ήταν καλό και για εμένα επίσης. Με βοήθησε, νομίζω, να γίνω καλύτερος γονιός» σημειώνει ο αμερικανο-ιταλός επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής Travis Diener, που μένει στη δοκιμαζόμενη Λομβαρδία και μαζί με τη γυναίκα και τα τρία τους παιδιά βρίσκονται σε καραντίνα.

Πηγές: NYU Langone Health Associate Professor Dr. Roshini Rajapaksa – FOX News,  Dr. Tara Narula – CBS News medical contributor, Dr. Carly Johnco / Travis Diener / Claire Amos – The Guardian.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ