Health & Fitness

Αβάσιμες και δυνητικά επικίνδυνες οδηγίες σχετικά με μέτρα προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν αβάσιμες πληροφορίες ως μέτρα πρόληψης από το νέο κορωνοϊό

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσοχή στις αβάσιμες και επικίνδυνες οδηγίες για την πρόληψη του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Απαιτείται προσοχή στις αβάσιμές και επικίνδυνες πληροφορίες για μέτρα πρόληψης του.

Ισχυρισμός: Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 αν βγούμε στον ήλιο και πίνοντας ζεστά ροφήματα. Η χρήση μάσκας δεν βοηθάει ενώ ο ίδιος ο ιός είναι επικίνδυνος για τη ζωή μας μόνο αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη αποτελεσματικότητας του ήλιου στη καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού ενώ η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων δε θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση στη νόσο καθώς δεν αλλάζει τη θερμοκρασία του σώματος. Η προστασία που μας δίνει μια μάσκα εξαρτάται από το τύπο της ενώ ο κορωνοϊός δεν είναι επικίνδυνος μόνο για τις ευπαθείς ομάδες.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Σε εικόνα η οποία κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται μια λίστα με αβάσιμες και δυνητικά επικίνδυνες οδηγίες όσων αφορά τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Παραδείγματα: (Σελίδες στο facebook) ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ ΜΑΣKriti ChannelΕλληνική ΓωνιάΑξία ΦύσηςThe Cage Escape Rooms & VR Arena

1-1024x791.webp

Σύμφωνα με το κείμενο της εικόνας:

Βγες στον ήλιο! Ο ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό!

Παρότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί όντως να καταστρέψει έναν ιό, η δράση αυτής της ακτινοβολίας επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο ιός. Συγκεκριμένα αν περιβάλλεται από οργανικό υλικό, βλέννα, αίμα, σάλιο και ούτω καθεξής όπως συμβαίνει όταν ο ιός βρίσκεται μέσα σε έναν ξενιστή όπως ένας άνθρωπος. [πηγή]

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία μελέτη ή επίσημη δήλωση από κάποιον επιστημονικό φορέα που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως η έκθεση ενός ανθρώπου στον ήλιο έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην εξέλιξη της νόσου που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Πιες πολλά ζεστά υγρά. Ο κορωνοϊός δεν αντέχει τη ζέστη.

Όπως αναφέραμε ήδη η σχέση του ιού με τη θερμοκρασία στο πλαίσιο καταπολέμησης του από τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι τεκμηριωμένη. Ωστόσο ακόμα και αν μια τέτοια σχέση είχε εδραιωθεί, η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων δε θα είχε την οποιαδήποτε επίδραση καθώς το να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα δε μεταφράζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας.

Είναι ανώφελο να φοράς μάσκα. Δεν σε προστατεύει αν είσαι υγιής.

Αυτή η πρόταση είναι ασαφής. Ο βαθμός και το είδος προστασίας εξαρτάται από τη μάσκα που φοράμε. Αν είμαστε άρρωστοι και θέλουμε να αποφύγουμε τη μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. Αν θέλουμε να προστατευτούμε από σταγονίδια που προέρχονται από το βήχα ή το φτέρνισμα ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή τότε η μάσκα τύπου FFP3 (αντίστοιχη της μάσκας N95) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς. [πηγή 1][πηγή 2]

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.