Health & Fitness

Η «ιδανική» μύτη

Ανάπλαση της μύτης, ανάπλαση του προσώπου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rinoplastiki

Η ρινοχειρουργός Δρ Ειρήνη Μάντζαρη λύνει τις απορίες μας σχετικά με τη ρινοπλαστική.

Όταν συναναστρεφόμαστε με άλλα άτομα έχουμε την αίσθηση πως παρατηρούμε πρωτίστως τα μάτια και το στόμα, αλλά όχι τη μύτη τους. Παρόλα αυτά, το σχήμα της μύτης διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στον τρόπο που αναδεικνύονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του και επηρεάζει τις αναλογίες του. Για αυτό η μύτη ανακηρύσσεται δίκαια σε «βασίλισσα» του προσώπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν υποβληθεί κάποιος σε μια επιτυχημένη ρινοπλαστική, τα σχόλια που λαμβάνει σχετίζονται με ένα συνολικά πιο όμορφο και φωτεινό πρόσωπο και δεν επικεντρώνονται στο πώς άλλαξε το σχήμα της μύτης. Ποια είναι όμως η «ιδανική μύτη» και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε; Ρωτήσαμε την εξειδικευμένη ρινοχειρουργό Δρ Ειρήνη Μάντζαρη, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Ενηλίκων και Παίδων και Διευθύντρια Tμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής της Κλινικής «Ιασώ».

eirini mantzari
Η ρινοχειρουργός Δρ Ειρήνη Μάντζαρη

Η «ιδανική μύτη» είναι κάτι εξατομικευμένο. Είναι αυτή που «ταιριάζει» στο κάθε πρόσωπο. Είναι αυτή που φαίνεται ευθεία και «φυσική» και που ταυτόχρονα επιτρέπει μια ανεμπόδιστη, φυσιολογική αναπνοή. Η άριστη εμφάνιση και λειτουργικότητα θα πρέπει να «παντρεύονται» στην ιδανική μύτη.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ασύμμετρα πρόσωπα, παρόλα αυτά όμως περιμένουμε να έχουμε μια απόλυτα συμμετρική μύτη. Αυτό συνήθως στη φύση δεν συμβαίνει. Μπορούμε όμως μέσω της χειρουργικής τέχνης να «ξεγελάσουμε» το «κριτικό» μάτι ούτως ώστε όχι μόνο η μύτη αλλά και ολόκληρο το πρόσωπο να φαίνονται πιο συμμετρικά και επομένως πιο όμορφα, αλλάζοντας μόνο τις μεταξύ τους αναλογίες.

Πώς γίνεται αυτό;

Η επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι ο μόνος μόνιμος τρόπος να αποκτήσει κανείς την ιδανική, για τον ίδιο, μύτη. Αυτή μπορεί να γίνει ή καθαρά και μόνο για αισθητικούς λόγους (π. χ. απομάκρυνση του ύβου (καμπούρας), λέπτυνση της κορυφής κλπ) ή - συνηθέστερα - και σε συνδυασμό με λειτουργικά προβλήματα δυσχερούς αναπνοής λόγω σκολίωσης του διαφράγματος κ.ά. ανατομικών προβλημάτων της μύτης. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη πως σε ορισμένες περιπτώσεις και η ίδια η εξωτερική δομή της μύτης μπορεί να επηρεάσει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και την ικανότητά της να αναπνέει. Αυτό ισχύει στο μέγιστο βαθμό στις πολύ λοξές μύτες!

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα συνυπάρχοντα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα διορθώνονται ταυτόχρονα με τη λειτουργική ρινοπλαστική, απομακρύνοντας την ανάγκη για δεύτερη επέμβαση σε μελλοντικό χρόνο.

Υπάρχει η αντίληψη από πολλούς πως κάθε χειρουργική πράξη-αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση της μύτης αφορά καθαρά σε αισθητικού ενδιαφέροντος αλλαγές, ενώ τα λειτουργικά προβλήματα λύνονται αποκλειστικά και μόνο με παρεμβάσεις στο εσωτερικό της μύτης. Αυτό γενικά ισχύει, με την εξαίρεση όμως της πολύ λοξής μύτης. Στις πολύ λοξές μύτες δυσλειτουργούν οι περιοχές που ονομάζονται ρινικές βαλβίδες και αυτή η δυσλειτουργία επηρεάζει εξαιρετικά την αναπνοή και χρήζει επίσης χειρουργικής διόρθωσης, στον ίδιο χρόνο στον οποίο διορθώνεται και το σκολιωτικό διάφραγμα.

Τι γίνεται με το «κάτω μέρος της μύτης», τη λεγόμενη κορυφή της;

Για να είναι το αποτέλεσμα μιας λειτουργικής ρινοπλαστικής φυσικό και άρτιο θα πρέπει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο χειρουργός να χειριστεί και τις ανομοιομορφίες της κορυφής της.

Ειδικά στις λοξές μύτες απαιτούνται «λεπτοί» χειρουργικοί χειρισμοί όχι μόνο στη ράχη αλλά και στην κορυφή τους, προκειμένου να φαίνονται συνολικά ευθείες και συμμετρικές. Οι χειρισμοί αυτοί μπορούν να γίνουν όχι μόνο με «ανοικτή» αλλά και με «κλειστή» τεχνική ρινοπλαστικής, αρκεί ο χειρουργός να κατέχει στη φαρέτρα του τις απαραίτητες τεχνικές που θα επιτρέψουν την άμεση ορατότητα και πρόσβαση για χειρισμούς στις δομές της κορυφής της μύτης. Αυτό βέβαια απαιτεί από τον χειρουργό αντίστοιχη εκπαίδευση, εμπειρία, εξοικείωση.

Η σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική δεν είναι επιθετικά μειωτική, αλλά αντίθετα φροντίζει πρωτίστως τη σωστή στήριξη της μύτης.

Όσον αφορά στην επίτευξη «στήριξης» της ρινικής πυραμίδας και στην «πλήρωση» «ανομοιομορφιών και ανωμαλιών» που οφείλονται σε πρωτογενή ανατομικά προβλήματα ή σε προβλήματα που προέκυψαν μετά από κακώσεις ή αποτυχημένες επεμβάσεις, η χρήση μοσχευμάτων που λαμβάνονται από το ρινικό διάφραγμα, τον ωτικό χόνδρο ή και τις πλευρές του ίδιου του ασθενή (χωρίς να προκαλούνται εξ αυτών διαταραχές), έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και χαρίζει ένα αρμονικό, φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα και μια μύτη που χαρίζει ελεύθερη αναπνοή και ευεξία.

Μία μύτη πρότυπο για όλους ή κάθε πρόσωπο μοναδικό και ανεπανάληπτο;

Κάθε υποψήφιος για ρινοπλαστική είναι μοναδικός και κάθε μύτη είναι μοναδική. Με γνώμονα αυτό το δεδομένο, η σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική έχει ως στόχο να προσφέρει σε όλους και όλες «τον πιο όμορφο εαυτό τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ