Health & Fitness

Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Ένα έργο που είχαμε ανάγκη

Η χώρα μας σε 3,5 χρόνια από τώρα θα αποκτήσει ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
ΤΕΥΧΟΣ 727
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo_4_pinelopi_gerasimou.jpg
© Πηνελόπη Γερασίμου

Ρεπορτάζ από την τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ) του Ιδρύματος Ωνάση

Η αρχή είχε γίνει πριν από έναν χρόνο στις 31.10.2018, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για τη δημιουργία του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ) στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πλέον είναι επίσημο: Ο τομέας της Υγείας στη χώρα αλλάζει σελίδα και προχωρά μπροστά με την έναρξη των εργασιών ενός έργου εθνικής εμβέλειας. Ενός έργου που η Ελλάδα έχει ανάγκη.

photo_6_andreas_simopoulos_1.jpg
Ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη κ. Χανς Κλουγκ. Μαζί τους, ο Πρόεδρος του ΩΚΚ κ. Ιωάννης Ν. Μπολέτης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου


Είκοσι επτά χρόνια μετά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), μια νέα δωρεά εθνικής εμβέλειας από το Ίδρυμα Ωνάση βρίσκει τη θέση του μέσα στην Αθήνα. Ένα Μεταμοσχευτικό Κέντρο για όλους, με μέριμνα ακόμα και για τον ανασφάλιστο ασθενή, που θα ενώσει δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων και θα προάγει την καινοτομία και την αριστεία συναντώντας την ψηφιακή εποχή. Η μεταμόσχευση άλλωστε αναδεικνύεται παγκοσμίως στην πλέον σύγχρονη θεραπευτική πρακτική του 21ου αιώνα, καθώς αποτελεί τη μόνη λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την αποτελεσματικότερη για τη νεφρική ανεπάρκεια.

Όπως πληροφορηθήκαμε στην εκδήλωση για την αρχή των κατασκευαστικών εργασιών, που έγινε παρουσία μεταξύ άλλων και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το ΩΕΜΕΚ ξεκινά να κατασκευάζεται και η χώρα μας σε 3,5 χρόνια από τώρα θα αποκτήσει ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, προσφέροντας παράλληλα υψηλές υπηρεσίες υγείας στην Παιδοκαρδιολογία και Παιδοκαρδιοχειρουργική. 

Τα απογοητευτικά νούμερα της Ελλάδας στις μεταμοσχεύσεις κάνουν τη δημιουργία αυτού του νοσοκομείου ακόμη πιο επιτακτική, όλοι οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε. Στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, δυστυχώς, βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και ανάμεσα στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου. Τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΜ είναι αποκαρδιωτικά. Το 2018 υπήρξαν μόλις 45 δότες οργάνων και έγιναν 172 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 344 δότες / 1.021 μεταμοσχεύσεις και 344 δότες / 783 μεταμοσχεύσεις. Επιπρόσθετα, όλες οι μεταμοσχεύσεις σε παιδιά πραγματοποιούνται μόνο στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο ίσχυε μέχρι σήμερα και για τις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. Αιτία για όλα αυτά είναι το κατακερματισμένο και με κενά στη λειτουργία του σύστημα μεταμοσχεύσεων, η απουσία στρατηγικού σχεδίου και η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών. Ένας άλλος βασικός λόγος είναι η απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, γεγονός που επιδρά ανασταλτικά στη δωρεά οργάνων και κρατούν τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση επισήμανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να αναστραφεί. Είναι προσωπική μου δέσμευση» δήλωσε. «Θα προχωρήσουμε στη διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων», τονίζοντας την ανάγκη να βρεθούν «τόσο δότες, όσο και σύστημα και διαδικασία που θα εξασφαλίσει την πολιτεία με έναν ασφαλή οδηγό ανάπτυξης».

photo_3_pinelopi_gerasimou.jpg
© Πηνελόπη Γερασίμου


Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ανέφερε: «Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών αλλά και για την έναρξη μιας εθνικής προσπάθειας, για την οποία δέσμευση όλων μας πρέπει να είναι ότι θα τη φέρουμε εις πέρας». Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα σύνολο δράσεων για την ανάταξη του συστήματος υγείας, με κομβικής σημασίας εκείνη της εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις: «Εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Πολιτείας, στηρίζουμε και αναθέτουμε την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων από ομάδα επιστημόνων του London School of Economics, με επικεφαλής τους διακεκριμένους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη. Η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τη χαρτογράφηση της ελληνικής κατάστασης, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιευτούν και να διατεθούν στην ελληνική Πολιτεία τον Ιούνιο του 2020».

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο δεν δημιουργείται για να αντικαταστήσει τις άλλες Μονάδες Μεταμόσχευσης, αλλά για να τις υποστηρίξει και να συνεργαστεί στενά μαζί τους, εξήγησε ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Ιωάννης Ν. Μπολέτης στην τελετή, τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

photo_5_andreas_simopoulos_18.jpg
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του ΩΚΚ κ. Ιωάννης Μπολέτης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Γεώργιος Παππαθεοδωρίδης© Ανδρέας Σιμόπουλος


Ο επίλογος της εκδήλωσης μάλιστα δόθηκε με μια δέσμευση: ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Ιωάννης Μπολέτης και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης υπέγραψαν από κοινού ψηφιακά τη δέσμευσή τους ότι θα στηρίξουν τον τομέα των Μεταμοσχεύσεων φέρνοντας τον εθνικό αυτό στόχο εις πέρας. Μαζί με το ειδικό πρόγραμμα Υποτροφιών που θέσπισε το Ίδρυμα Ωνάση, όπου Έλληνες γιατροί εκπαιδεύτηκαν στη Βιέννη, μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Ένα μέλλον για το οποίο όμως πρέπει να φροντίσουμε όλοι να θεμελιωθεί. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ