Π.Ο.Υ.: Το 2018 η ιλαρά σκότωσε 140.000 παιδιά
«Εξοργιστικό» επεσήμανε αξιωματούχος - Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα κρούσματα - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Συνολικά 140.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ιλαρά το 2018, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η ιλαρά προσέβαλε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους το 2018 και προκάλεσε τον θάνατο 140.000, κυρίως παιδιών, καθώς θανατηφόρες επιδημίες της ασθένειας ξέσπασαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Στα στοιχεία, τα οποία ο γενικός διευθυντής του οργανισμού χαρακτήρισε «εξοργιστικά», ο Π.Ο.Υ. ανέφερε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί.
«Το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά κάτι εξοργιστικό και αποτελεί συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου» επεσήμανε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους.
Η εικόνα για το 2019 είναι ακόμη χειρότερη, πρόσθεσε, με τα προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο να δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναφέρει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης -η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και η Μεγάλη Βρετανία- έπαψαν να θεωρούνται από τον Π.Ο.Υ. «ελεύθερες της ιλαράς», το 2018, μετά την επανεμφάνιση μεγάλων επιδημιών.
Επιδημία στο αρχιπέλαγος της Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει προσβάλει περισσότερους από 4.200 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 60, κυρίως παιδιά κάτω των 4 ετών.
Το 2018 η ιλαρά έπληξε κυρίως τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τη Σομαλία, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ., με τις πέντε αυτές χώρες να καταγράφουν σχεδόν τα μισά κρούσματα παγκοσμίως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Ο Π.Ο.Υ. και η Unicef ανακοίνωσαν ότι το 2018 περίπου το 86% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη δόση που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως.
«Για πολλούς είναι πολύ αργά»
Η Χάιντι Λάρσον, διευθύντρια του Προγράμματος Εμπιστοσύνης στα Εμβόλια στο London School of Hygiene &Tropical Medicine, επεσήμανε ότι οι αριθμοί είναι «τρομακτικοί».
«Κάποιες χώρες δυσκολεύονται να εμβολιάσουν τον πληθυσμό εξαιτίας σοβαρών επιδημιών. Για πολλούς είναι πολύ αργά» πρόσθεσε.
Ο επικίνδυνος ιός της ιλαράς
Η ιλαρά είναι μία από τις πλέον μεταδοτικές ασθένειες, περισσότερο και από τον Έμπολα, τη φυματίωση και τη γρίπη. Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στον αέρα ή σε επιφάνειες για πολλές ώρες, αφού ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί έχει απομακρυνθεί.
Στα πλούσια κράτη το ποσοστό εμβολιασμού έχει μειωθεί, καθώς κάποιοι γονείς αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς στα παιδιά τους για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Ο μύθος ότι το εμβόλιο αυτό συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ωστόσο κάποιοι γονείς εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο έδειξε ότι η ιλαρά όχι μόνο απειλεί τη ζωή όσων προσβληθούν από την ασθένεια ή κινδυνεύει να τους προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση ή κώφωση, αλλά επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε τέτοιο βαθμό που τους αφήνει ευάλωτους σε επικίνδυνες ασθένειες για μήνες ή ακόμη και χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.