Health & Fitness

Πώς συνδέονται οι ντομάτες με την ποιότητα του σπέρματος

Τι δείχνουν τα στοιχεία ερευνητών για τη σχέση της ανδρικής γονιμότητας με το συγκεκριμένο λαχανικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντομάτες
Ντομάτες/© Pixabay

Οι ντομάτες κάνουν καλό στο σπέρμα των ανδρών, αυξάνοντας την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με ερευνητές.

Το λυκοπένιο, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο, ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό υγιών ανδρών (56), γι' αυτό και πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο σε μεγαλύτερο πληθυσμό όσο και σε άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, τα χαλαρά εσώρουχα, η αποφυγή του αλκοόλ και του στρες είναι βασικές συμβουλές για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Σταδιακά κερδίζει έδαφος και η ιδέα ότι ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα.

Το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, στα οποία έχει κυρίως εστιαστεί η έρευνα μέχρι σήμερα, λειτουργούν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την οξείδωση, άρα και τη βλάβη των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά, καθώς και με την πρόληψη του καρκίνου.

Πώς έγινε η έρευνα - Το χάπι placebo

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό «European Journal of Nutrition», χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο. Αυτό έγινε καθώς το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το ανθρώπινο σώμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες την ημέρα, προκειμένου να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπενίου καθημερινά.

Από τους συμμετέχοντες στη -διάρκειας 12 εβδομάδων- κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό χάπι (placebo).

Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα (σ.σ. πόσο γρήγορα «κολυμπά» ένα σπερματοζωάριο), κάτι που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ