- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες
Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι μεσηλίκων είναι 2,5 φορές συχνότεροι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ότι σε εκείνες υψηλού εισοδήματος
Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι μεσηλίκων είναι 2,5 φορές συχνότεροι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, είναι δύο φορές συχνότεροι
Οι θάνατοι από καρκίνο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, είναι δύο φορές συχνότεροι, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη. Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι μεσηλίκων είναι 2,5 φορές συχνότεροι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ότι σε εκείνες υψηλού εισοδήματος, κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων του συστήματος υγείας.
Η επιδημιολογική έρευνα PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), που δημοσιεύθηκε στο Lancet και παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι, μελέτησε σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για 162.534 ανθρώπους 35 έως 70 ετών σε 21 χώρες διαφόρων επιπέδων ανάπτυξης.
«Η καρδιαγγειακή νόσος μειώνεται σε πολλές χώρες, λόγω των μέτρων πρόληψης και θεραπείας ενώ η θνησιμότητα από τον καρκίνο θα γίνει πιθανώς η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στο μέλλον», δήλωσε ο Σαλίμ Γιουσούφ, καθηγητής ιατρικής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ.
«Καθώς οι καρδιαγγειακοί θάνατοι συνεχίζουν να πέφτουν, ο καρκίνος αναμένεται να γίνει η κύρια αιτία θανάτου διεθνώς μέσα σε λίγες δεκαετίες», εκτίμησε και ο επικεφαλής ερευνητής Ζιλ Νταζενέ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ.
Η θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (πλην καρκίνου) ανά 1.000 ανθρωποέτη είναι χαμηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος (3,4%), αυξημένη στις χώρες μεσαίου εισοδήματος (6,9%) και υψηλή στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (13,3%).
Τα ποσοστά θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας διεθνώς είναι περίπου 40% (Νο 1 αιτία θανάτου σήμερα), έναντι 26% του καρκίνου (Νο 2 αιτία θανάτου). Εκτιμάται ότι το 2017 περίπου 17,7 εκατομμύρια θάνατοι -από τα συνολικά 55 εκατομμύρια- είχαν καρδιαγγειακή αιτιολογία.
Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι αποτελούν το 23% των συνολικών θανάτων στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 41% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 43% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τα αντίστοιχα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο είναι 55%, 30% και 15%.
Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο
Πάνω από το 70% των καρδιαγγειακών περιστατικών και αντίστοιχων θανάτων παγκοσμίως εκτιμάται ότι οφείλονται κυρίως σε 14 παράγοντες κινδύνου, που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ανεπαρκής σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού, η κατάθλιψη και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας, όπως η ρύπανση του αέρα και η ανθυγιεινή διατροφή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Οι τεχνικές που ηρεμούν το σώμα και τον νου όταν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Η δημοφιλής μέθοδος δροσιάς που τελικά χαλάει τον ύπνο - Πώς να τον χρησιμοποιήσετε σωστά
Eιδικοί εξηγούν γιατί το βάδισμα είναι το θεμέλιο της ευεξίας και πώς προστατεύει σώμα και πνεύμα
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έντομα συνδέουν τη μυρωδιά του DEET με την τροφή, ανατρέποντας όσα ξέραμε
Με επίκεντρο το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Τα συμπτώματα και η διάγνωση
Βλεφαρίτιδα, μία χρόνια φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους
Μερικές φορές η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για συνεχή εξέλιξη
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το έντερο
Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για επανεμφάνιση κρουσμάτων και αυξημένο κίνδυνο στους ηλικιωμένους
Συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση 11 οργανωμένων εθελοντικών δράσεων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31/5
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας της Έμμηνου Ρύσης 28 Μαΐου
Ο γιατρός και ερευνητής μιλά για τη διαδρομή του στην έρευνα, τη φύση της επιστήμης και τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.