- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Η Ελλάδα σταματά την εισαγωγή χοιρινού από τη Βουλγαρία
Λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Η Ελλάδα σταματά την εισαγωγή χοιρινού από τη Βουλγαρία λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σύμφωνα με το Reuters.
Μπλόκο στην εισαγωγή βουλγαρικού χοιρινού, έχει βάλει η Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters.
H υπουργός Γεωργίας της γειτονικής χώρας Δεσισλάβα Τάνεβα, κατά την ενημέρωση επιτροπής του Κοινοβουλίου για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) τόνισε ότι οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ενταθούν και οι αποσκευές όσων μπαίνουν στην Ελλάδα θα ελέγχονται, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν μεταφέρουν χοιρινό κρέας.
Βουλγαρικά μέσα αναφέρουν πως στο συνοριακό πέρασμα της Μακάζα – Νυμφαίας έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός απολύμανσης των οχημάτων, σε μια προσπάθεια ελέγχου της ασθένειας που προσβάλλει μόνο χοίρους και αγριόχοιρους.
Υπενθυμίζεται πως έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνολικά τρεις περιοχές της Βουλγαρίας (Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε) μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκμεταλλεύσεις εμπορικής αξίας. Την ίδια ώρα, η νόσος εκδηλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα και στη Ρουμανία, όπου έχουν ήδη ανιχνευθεί 416 εστίες κρουσμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Στη Βουλγαρία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι τις 31 Ιουλίου και στις τρεις περιφέρειες και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα παραταθεί. Στην περιφέρεια του Ρούσε εντοπίστηκε μία νέα εστία της νόσου. Πρόκειται για εκμετάλλευση εμπορικής αξίας με περισσότερους από 40.000 χοίρους.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τονίζοντας πως δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την ενημέρωση των αγροτών, του κοινού και για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της νόσου πριν από δύο χρόνια, όταν ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη χώρα.
Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα GERB ανακοίνωσε -μέσω της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γεωργίας και Τροφίμων, Μαρία Μπέλοβα- ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το θέμα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Στη Ρουμανία εντοπίστηκαν 416 εστίες κρουσμάτων σε περισσότερες από εκατό περιοχές της χώρας και έχουν ήδη θανατωθεί 372.325 χοίροι από κτηνοτροφικές μονάδες. Εξάλλου, η αρμόδια υπηρεσία της Ρουμανίας, ANSVSA, ανακοίνωσε ότι κρούσματα αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκαν και σε αγριόχοιρους, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τα 1000.
Για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους κτηνοτρόφους, καλώντας τους να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και σε περίπτωση που τα ζώα έχουν νοσήσει, να θανατωθούν.
Η ANSVSA ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, όμως ο αντίκτυπος της νόσου είναι κυρίως οικονομικός, καθώς προκαλεί σημαντικές οικονομικές ζημιές και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
479 γονιδιακές αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η εξέλιξη δεν σταμάτησε
Ειδικοί αναλύουν τι αλλάζει στον οργανισμό και ποια από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν επιστημονική βάση
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από εμπειρικές αναφορές
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ, ομάδες ανθρώπων οργανώνουν «offline» συναντήσεις
Η ξαφνική της δημοτικότητα δεν είναι τυχαία
Μεταξύ ιατρικής ανάγκης και «εύκολης λύσης»
Τα ευρήματα πληθυσμιακής μελέτης διάρκειας 15 ετών
Πώς το στίγμα μπορεί να γίνει πιο βαρύ από τη νόσο
Οι βασικές διαφορές και τα ειδικά συμπτώματα
Η επιστήμη δείχνει ότι ακόμη και λίγα λεπτά περπατήματος την ημέρα αρκούν για ουσιαστικά οφέλη
Μισ συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο Αριστείδη Λύτρα για τους μύθους γύρω από το γυναικείο σώμα
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από το κοινό καλλωπιστικό φυτό
10 αυτοτελή σεμινάρια με μήνυμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»
Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, ωστόσο καταγράφει μια ισχυρή συσχέτιση
Επιστήμονες εξετάζουν τις επιπτώσεις της THC στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου
Αποχωρεί ο Ζαχαρίας Ραγκούσης
Η εταιρεία διακρίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει
Νέο ερευνητικό φάρμακο μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξή της
Πότε ο κνησμός στο δέρμα δεν είναι απλή αλλεργία αλλά ένδειξη για κάτι σοβαρότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.