Health & Fitness

Στο εδώλιο η J&J για την επιδημία εξάρτησης από οπιοειδή

Το OxyContin ευθύνεται για 400.000 θανάτους στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
painkillers-2525089_1920.jpg

Στην Οκλαχόμα η πρώτη μεγάλη δίκη σε βάρος φαρμακευτικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης των οπιοειδών.

Μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο, η Johnson & Johnson, δικάζεται σήμερα στην Οκλαχόμα για μια υπόθεση που θεωρείται το πρώτο μεγάλο τεστ για το αν μπορεί και κατά πόσο ο κλάδος του φαρμάκου να θεωρηθεί υπόλογος για την επιδημία εξάρτησης από οπιοειδή και αναλγητικά.

Είναι η πρώτη μεγάλη δίκη σε βάρος φαρμακευτικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης των οπιοειδών, η οποία κηρύχθηκε «κρίση δημόσιας υγείας» από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του 2017. Η εταιρεία με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ κατηγορείται από την πολιτεία της Οκλαχόμα ότι συνωμότησε με άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην προώθηση οπιοειδών στην αγορά υποβαθμίζοντας το μέγεθος εθισμού και εξάρτησης από πλευράς καταναλωτών. Επιπλέον, κατηγορούνται για άσκηση πιέσεων προς τους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν τα εν λόγω οπιοειδή αναλγητικά, ακόμα και σε παιδιά.

Σύμφωνα με την αγωγή η J&J κατηγορείται ότι ήταν «προμηθευτής και η πηγή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αυτών των φαρμάκων» μέσω θυγατρικών της στην Τασμανία και στην Αυστραλία. Η J&J χρηματοδοτούσε την καλλιέργεια και επεξεργασία όπιου για την παρασκευή των αναλγητικών.

Ανάμεσα στους πελάτες της J&J ήταν μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο με έδρα το Κονέκτικατ, η Purdue Pharma. Αυτής της εταιρείας το οπιοειδές αναλγητικό το OxyContin είναι ο υπ' αριθμόν έναν ύποπτος για την επιδημία. Κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο 400.000 μέσα σε δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Η J&J αρνείται το κατηγορητήριο.

Η φαρμακευτική βιομηχανία Purdue και η πάμπλουτη οικογένεια στην οποία ανήκει, οι Σάκλερ, συμφώνησαν να καταβάλουν 270 εκατομμύρια δολάρια για να μπει στο αρχείο η αγωγή της Πολιτείας της Οκλαχόμας εναντίον της εταιρείας που συνδέεται με την κρίση των οπιοειδών.  

Μια απόφαση που χαρακτηρίζεται νίκη των βιομηχανιών.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Οκλαχόμας, που όπως και άλλες είδε να εκρήγνυται ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών φαρμάκων και ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε ότι η πληρωμή θα καταβληθεί στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Purdue Pharma, παρασκευάστρια του OxyContin, του ισχυρού αναλγητικού στην πρώτη γραμμή μεταξύ των σκευασμάτων που ενοχοποιούνται για την κρίση.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών , πάνω από 70.000 Αμερικανοί πέθαναν το 2017 από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, σχεδόν 10% περισσότεροι από ό,τι το 2016.  

Σε αστικά κέντρα, όπως η Νέα Υόρκη, τα οπιοειδή στοιχίζουν πλέον περισσότερες ζωές από τα τροχαία δυστυχήματα και τις ανθρωποκτονίες μαζί, αποκάλυψαν πέρυσι οι υγειονομικές αρχές της πόλης.  

Η εκρηκτική αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση συνέβαλε να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ το 2017, για τρίτο συναπτό έτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ