Τι γίνεται όταν η πρώτη ρινοπλαστική αποτυγχάνει;
Η σημασία του να επιλεγεί με σωστά κριτήρια ο πρώτος χειρουργός
Οι πλαστικοί χειρουργοί καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν έναν ασθενή, ο οποίος υποβλήθηκε σε ρινοπλαστική σε άλλον χειρουργό, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά -είτε αισθητικά είτε λειτουργικά- και η επέμβαση χρειάζεται να επαναληφθεί. Ο ασθενής αισθάνεται απογοητευμένος και προδομένος από την εξέλιξη και προσδοκά από τον επόμενο πλαστικό χειρουργό να… «πληρώσει τα σπασμένα».
«Η επαναληπτική ρινοπλαστική (δευτερογενής) πραγματοποιείται για να διορθώσουμε την αισθητική εικόνα της μύτης ή και λειτουργικού τύπου προβλήματα, μετά από προηγούμενη ρινοπλαστική» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS.
Η ρινοπλαστική μπορεί στα αυτιά των αδαών να ακούγεται ως κάτι απλό και εύκολο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι μία από τις επεμβάσεις, που μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό. Συχνά αναφέρεται ως η επέμβαση των χιλιοστών, επειδή μία μικρή αλλαγή ακόμη και ενός, μόνο, χιλιοστού στη μύτη, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή της, αλλά και την εικόνα ολόκληρου του προσώπου.
«Η μύτη είναι μια από τις πιο σύνθετες περιοχές του προσώπου, λόγω της ανατομίας της», επισημαίνει ο κύριος Γαϊτάνης. «Βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου μας και αποτελεί δίκτυο στήριξης των οστών του, οπότε η εμπειρία και η εξειδίκευση είναι απαραίτητα εφόδια για τον πλαστικό χειρουργό, που θα κάνει την επέμβαση. Πάντως δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών μετά από ρινοπλαστικές είναι χαμηλότερα από εκείνα μετά από άλλες επεμβάσεις».
Τα SOS της ρινοπλαστικής
• Η ρινοπλαστική ως επαναληπτική χειρουργική επέμβαση ήταν αρκετά δημοφιλής τη χρονιά που πέρασε.
• Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ασθενείς δεν επιλέγουν με τα σωστά κριτήρια τον πρώτο χειρουργό τους, γεγονός που οδηγεί σε μετεπεμβατικές δυσλειτουργίες, οι οποίες στη συνέχεια χρειάζονται επαναληπτική διόρθωση.
• Υπάρχουν και εκείνοι οι ασθενείς, που επιθυμούν επαναληπτική ρινοπλαστική, επειδή επηρεάζονται από διασημότητες, αλλά και από τις εικόνες, που προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο γιατρός είναι σαφής: «Στη συγκεκριμένη επέμβαση και στην περίπτωση που η έκβαση δεν είναι η επιθυμητή, δεν μπορείτε να καλύψετε με μακιγιάζ την ατέλεια ή να αφήσετε τα μαλλιά σας να μακρύνουν, για να καλύψετε μια ουλή. Είναι μία λεπτή χειρουργική επέμβαση, που, απλά, δεν χωράει ατέλειες». Σύμφωνα με τον κύριο Απόστολο Γαϊτάνη, οι περισσότερες ρινοπλαστικές, που χρειάζονται επανάληψη, γίνονται από γιατρούς που δεν είναι εξειδικευμένοι στη ρινοπλαστική.
«Θα έλεγα ότι το 90% των ασθενών, που καταλήγει να υποβληθεί σε επαναληπτική ρινοπλαστική, δεν έχει μείνει ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της επέμβασης την πρώτη φορά και επισκέπτεται άλλον γιατρό, για να πετύχει ένα αρμονικό και, κυρίως, ένα φυσικό αποτέλεσμα».
Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς, που δεν κάνουν επαρκή έρευνα ως προς την επιλογή του πλαστικού χειρουργού την πρώτη φορά, είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούν σε μια δευτερογενή ρινοπλαστική. Παράλληλα με το πέρασμα του χρόνου παρατηρείται και μία αλλαγή στις τάσεις της μόδας, με αποτέλεσμα ένα στυλ, που ήταν πολύ δημοφιλές παλιότερα, να χρειάζεται, πλέον, μια μικρή ανανέωση.
«Οι περισσότεροι ασθενείς επιθυμούν να κάνουν πλαστική μύτης, ώστε να δώσουν μία ισορροπία στο πρόσωπό τους, η μύτη τους, δηλαδή, να “δένει” με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους και να μην έχει ατέλειες. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι οι ασθενείς, που μας επισκέπτονται με φωτογραφίες, είτε από κάποιον γνωστό της showbiz, είτε από κάποιον που βλέπουν στο Instagram, στο YouTube ή σε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές αναλογίες προσώπου και είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός, ειδικός στη ρινοπλαστική -το τονίζουμε αυτό- να εξηγήσει στον ασθενή του τι, ακριβώς, φαίνεται ιδανικό για το δικό του πρόσωπο», λέει χαρακτηριστικά ο συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Λίγα λόγια για την επέμβαση
Μια πετυχημένη ρινοπλαστική απαιτεί από μία έως δύο ώρες χειρουργείο, ανάλογα πάντα με την κάθε περίπτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια μέρα. Για τη διόρθωση μικρών ατελειών, κυρίως στην άκρη της μύτης, η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία.
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με μικρές τομές μέσα στα ρουθούνια, οι οποίες δεν φαίνονται εξωτερικά. Μερικές φορές, όμως, χρειάζεται να γίνουν τομές στο εξωτερικό της μύτης. Αν χρειάζεται να μειωθούν τα ρουθούνια, τότε γίνεται μια τομή στην περιοχή, όπου τα ρουθούνια ενώνονται με την ρινοχειλική αύλακα και η τομή φαίνεται ελάχιστα. Αν χρειάζεται να γίνει εκτεταμένη αλλαγή στην άκρη της μύτης, τότε εφαρμόζεται η ανοικτή ρινοπλαστική, με μια μικρή τομή στο μεσαίο τοίχωμα των ρουθουνιών, όπου και αυτή δύσκολα φαίνεται.
Η καμπούρα της μύτης αφαιρείται με ένα οστεοτόμο ακριβείας και ελέγχεται ότι το προφίλ της μύτης είναι το επιδιωκόμενο. Τέλος τα δυο ρινικά οστά μετακινούνται προς τη μέση γραμμή, ώστε να κλείσει ο θόλος της μύτης και να μειωθεί το πλάτος της. Μια σύγχρονη τεχνική, που εφαρμόζει ο κ. Γαϊτάνης, επιτρέπει να γίνονται κατάγματα των ρινικών οστών με τέτοιο τρόπο, ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να μην υπάρχει μετεγχειρητικό μαύρισμα της περιοχής κάτω από τα μάτια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.