- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Θερίζει» η γρίπη: Στους 56 οι νεκροί
Από αυτούς οι 18 κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα - Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ
Ολοένα και αυξάνονται οι νεκροί από τη γρίπη, καθώς σύμφωνα με νέα έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 7 κατέληξαν εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).
Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης προτιµά τον φετινό χειμώνα αυτούς που ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα από 60 έως 69 ετών, καθώς οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν άτοµα αυτής της ομάδας. Παράλληλα, οι περισσότεροι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1 είναι σε άτοµα από 60 έως 79 ετών.
Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την 6η εβδομάδα του έτους αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Κατά την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 5/2019.
- Κατά την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Τα 149 (37,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.
- Από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
- Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1) pdm09.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ...
To ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζει ακόμη στην έκθεσή του:
- Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η εποχική γρίπη «θερίζει» φέτος σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα. Ηπιότερη εμφανίζεται σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και Σκανδιναβικές χώρες.
- Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά λιγότερα κρούσματα θα έχουμε και μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως κάθε χρόνο.
- Συνολικά, αναμένεται ότι θα νοσήσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας. Ειδικότερα, αν λάβουμε υπ' όψιν τις στατιστικές που αναφέρουν ότι 1 στους 1.000 ασθενείς με γρίπη εμφανίζει την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου, με επιπλοκές που οδηγούν συχνά και σε νοσηλεία σε ΜΕΘ, τότε αναμένεται ότι 1.000 άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά, παρουσιάζοντας επιπλοκές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διακρίθηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA και InterMed
Επόμενος σταθμός η Λήμνος
Βοηθά η άσκηση με αντιστάσεις στον περιορισμό της εξέλιξής της;
Το εύρημα που εντυπωσίασε τους επιστήμονες
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα
Ένα επεισόδιο για τους φόβους που μας προστατεύουν, για εκείνους (τις φοβίες) που μας φυλακίζουν και για τη στιγμή που αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε όχι «πώς θα σταματήσω να φοβάμαι», αλλά «τι είναι αυτό που φοβάται μέσα μου;».
Νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού εξηγεί τι τελικά ισχύει με το συγκεκριμένο ψάρι
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται πλέον και στις γυναίκες που δεν θηλάζουν
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας.
Τα πρώτα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης
Επιπλέον, μπορούν να καταγράψουν τη βλάβη που έχει συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών
Και αν ναι,...θέλουμε πραγματικά να σβήσουμε όσα μας πόνεσαν;
Μια συνήθεια που περνά απαρητήρητη, όμως αλλάζει πολλά
Πολλοί λένε ότι δεν τους αρέσει, άλλοι ότι δεν έχουν χρόνο και άλλοι ότι προτιμούν να κάνουν κάτι διαφορετικό
Τι προτείνουν οι ειδικοί
Συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα, ενώ τα αίτιά της παραμένουν ασαφή - Πώς αντιμετωπίζεται
Η ανησυχία αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αυξάνεται διεθνώς
Επενδύοντας στη νέα γενιά ιατρών που θα διαμορφώσουν το αύριο της ιατρικής επιστήμης
Η αξία της έγκειται στη δυνατότητά της να απεικονίζει με ακρίβεια τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.