Health & Fitness

Ανάπτυξη Εναλλακτικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης

Επιστολή 72 επιστημόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 678
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
e-cig-electronic-cigarette-smoke-3.jpg

Επιστολή για τον έλεγχο του καπνίσματος απέστειλαν στον Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (ΠΟΥ), 72 έγκριτα μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας από 19 χώρες.

Με την επιστολή τους ζητούν από τον Οργανισμό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση αποτελεσματικών και ταχείας δράσης πολιτικών για τη ρύθμιση της χρήσης του καπνού και της νικοτίνης. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τον ΠΟΥ και τους εθνικούς φορείς που συμμετέχουν σε αυτόν να υιοθετήσουν μια πιο θετική προσέγγιση στις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, φρονώντας ότι έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την εξάλειψη των νοσημάτων που προκαλεί το κάπνισμα.

Την επιστολή υπογράφουν επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Πανεπιστήμιο Harvard, το Πανεπιστήμιο Stanford, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το University College London, το Πανεπιστήμιο Brown, το Imperial College London, το Πανεπιστήμιο του Auckland, το Πανεπιστήμιο Queen Mary, το Πανεπιστήμιο KU Leuven, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κ.λπ.

Αναφέρουν ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από το 2003, όταν η ολομέλεια του ΠΟΥ υπέγραψε τη Συνθήκη για τον Έλεγχο του Καπνού (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC), προσθέτοντας πως «είναι αδύνατον» να αγνοηθεί η ανάπτυξη των Εναλλακτικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης (ΕΣΠΝ). 

Τα ΕΣΠΝ είναι καθιερωμένες και νέες τεχνολογίες με τις οποίες παρέχεται στους χρήστες νικοτίνη, δίχως καύση των φύλλων του καπνού και εισπνοή αυτού. Όπως υποστηρίζουν, οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να παράσχουν σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, μέσω της μείωσης των βλαβών από τον καπνό (tobacco harm reduction).

Οι χρήστες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να διακόψουν τη νικοτίνη, μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούν (κυρίως τσιγάρα) με προϊόντα πολύ χαμηλότερου κινδύνου. Γράφουν ότι τέτοια είναι τα προϊόντα καθαρής νικοτίνης, τα προϊόντα χαμηλής τοξικότητας καπνού χωρίς καύση και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (άτμισμα).

Η στρατηγική αυτή μπορεί να συμβάλει στο Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης (του ΠΟΥ) για τη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη-μεταδοτικά νοσήματα, προσθέτουν.

Η έννοια της μείωσης των βλαβών από τον καπνό κωδικοποιείται στον ορισμό του «ελέγχου του καπνίσματος» που περιγράφεται στην FCTC. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχουν μερικές κατευθυντήριες αρχές τις οποίες ζητούν να εξετάσει ο ΠΟΥ για να αναπτύξει την επόμενη φάση του παγκόσμιου ελέγχου του καπνίσματος. 

Μεταξύ των αρχών που προτείνουν συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

▶ Η μείωση των βλαβών από τον καπνό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ελέγχου του καπνίσματος. 
▶ Από πλευράς υγείας, τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των προϊόντων νικοτίνης κάνει το αν είναι προϊόντα καύσης ή μη καύσης.
▶ Η μείωση των βλαβών από τον καπνό υποστηρίζει και συνάδει με τις πολιτικές που πρεσβεύει η FCTC.
▶ Οι φορείς που συμμετέχουν στον ΠΟΥ πρέπει να ζυγίσουν προσεκτικά τα οφέλη και τις ευκαιρίες για μείωση των βλαβών από τον καπνό.
▶ Η χρήση οποιουδήποτε προϊόντος καπνού ή νικοτίνης από τους νέους απαιτεί τις κατάλληλες στρατηγικές, οι οποίες θα εστιάζουν στη μείωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων βλαβών σε αυτούς.
▶ Η αβεβαιότητα για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις (στην υγεία) δεν πρέπει να αποτελεί λόγο απραξίας.
▶ Η FCTC πρέπει να υιοθετεί ρυθμίσεις ανάλογες με τους κινδύνους (π.χ. υψηλούς φόρους στα τσιγάρα, αλλά χαμηλούς ή καθόλου φόρους στα προϊόντα ατμίσματος).
▶ Ο ΠΟΥ και οι φορείς που υιοθετούν την FCTC πρέπει να γνωρίζουν και να αποφεύγουν τις αρνητικές, ακούσιες συνέπειες των απαγορεύσεων ή των υπερβολικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
▶ Οι διαπραγματεύσεις για την FCTC πρέπει να είναι ανοικτές σε περισσότερους ενδιαφερόμενους (π.χ. και στους καταναλωτές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους ειδικούς στη δημόσια υγεία).

Διεθνής έρευνα για τις εναλλακτικές του τσιγάρου

Ηχηρό μήνυμα στέλνει η κοινωνία, ζητώντας περισσότερη πληροφόρηση και μεγαλύτερη πρόσβαση στις καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου, καθώς και να ενταχθεί η έννοια της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα στις στρατηγικές για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Νέα διεθνής έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών IPSOS, για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI) σε 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι το 77% των ενηλίκων υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν καπνιστές, που σε διαφορετική περίπτωση θα συνέχιζαν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 84%. Παράλληλα, το 92% παγκοσμίως (και 97% στην Ελλάδα) συμφωνούν ότι οι καπνιστές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ακριβή πληροφόρηση που θα βοηθά τις επιλογές τους. Επίσης, το 86% (και 92% στην Ελλάδα) πιστεύουν ότι οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων οφείλουν να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία σχετικά με τα προϊόντα τους, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμφωνούν πως το κάπνισμα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Επιθυμούν να δουν ενέργειες που αξιοποιούν την ευκαιρία που προσφέρουν οι επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές του τσιγάρου. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την άποψη. Η κοινή γνώμη ταυτίζεται με την κοινή λογική και η έρευνα επιβεβαιώνει το μήνυμα που λαμβάνουμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία», δήλωσε η Δρ. Moira Gilchrist, VP Scientific & Public Communication της PMI.

Το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η κοινωνία ζητώντας περισσότερη πληροφόρηση και μεγαλύτερη πρόσβαση στις καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου δεν σημαίνει ότι αίρονται οι σχετικές επιφυλάξεις. Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, το 92% συμφώνησε ότι αυτά τα νέα προϊόντα θα πρέπει να έχουν περάσει από αυστηρό επιστημονικό έλεγχο πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά και το 91% συμφώνησε ότι από τη στιγμή που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να ελέγχονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ