- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιός του Δυτικού Νείλου: Η Περιφέρεια Αττικής ζητά από δήμους με κρούσματα να ενημερώσουν τους πολίτες
Και προτείνει άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας
Να ενημερώσουν τους δημότες τους για προληπτικά μέτρα σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, καλεί η Περιφέρεια Αττικής τους δήμους Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων του ιού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες για την ατομική προστασία τους και για την αποφυγή ανάπτυξης κουνουπιών στην κατοικία τους και στον ευρύτερο χώρο ή στον χώρο εργασίας τους, είναι οι ακόλουθες:
- Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες : DEET (περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης, πιο αποτελεσματικό), Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, IR 3535, Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου. Προσοχή να δίδεται στις οδηγίες χρήσης τους.
- Κατάλληλα ενδύματα : μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
- Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού, αγωγούς εξαερισμού των βόθρων).
- Χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε βρέφη.
- Εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ).
- Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά.
- Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
Άλλες χρήσιμες κινήσεις:
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα (ή άλλα δοχεία), γλάστρες, βαρέλια, μικρά τενεκεδένια κουτιά ξεχασμένα στον κήπο, καρότσια, παλιά λάστιχα, μπάρμπεκιου, υδρορροές και άλλα μέρη του σπιτιού διότι τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν σημεία όπου τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους. Για όσα δεν μπορούν να απομακρυνθούν φροντίζουμε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους, ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντας τα ή γυρίζοντάς τα ανάποδα. Τα πιατάκια στις γλάστρες να αδειάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από μία εβδομάδα). Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά, καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δέντρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
- Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές, πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
- Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Επίσης μικρές ή μεγάλες λακκούβες στον χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα, θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.
- Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Οι πισίνες πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται καθώς και το νερό που πολλές φορές συγκρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται. Θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού κάθε μέρα αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι.
- Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή τον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
Επιπλέον:
- Δεν αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.
- Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
- Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων και κοτέτσια.
- Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, στέρνες, γούνρες.
- Κάλυψη των βαρκών ώστε να μην μαζεύουν νερό βροχής.
- Καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων και των αρδευτικών καναλιών από ό,τι εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.
- Καθαρισμός των αγριόχορτων και της βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, κανάλια).
- Αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής προβαίνει σε επιπλέον στοχευμένους ψεκασμούς κουνουποκτονίας σε περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχεδόν το 25% των θυμάτων από πνιγμό αποτελούν τα παιδιά έως 5 ετών
Άμεσες και χρόνιες επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο
Για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.