- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη Δυτική Αττική καταγράφηκαν σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα πρώτα δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2018.
Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
Αναλυτικότερα το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα δύο πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2018. Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.
Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την τρέχουσα περίοδο 2018, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.
Ως εκ τούτου, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη ενημερώσει (το Μάιο 2018) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.
Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Οι ασθενείς που καταγράφηκαν είναι κάτοικοι αστικής περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ωστόσο οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κλπ.
Επιπρόσθετα, συνιστούμε να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνά άμεσα τα περιστατικά, παρακολουθεί στενά -σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας- την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου στη χώρα μας και βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης.
Για περισσότερες πληροφορίες, κάθε Πέμπτη θα αναρτάται σχετική επιδημιολογική έκθεση στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.