Health & Fitness

Νέα επιστημονικά ευρήματα για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού

Η αντικατάσταση του τσιγάρου με το καινοτόμο προϊόν είναι πιθανό να παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο βλάβης συγκριτικά με τη συνέχιση της χρήσης του τσιγάρου

Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 665
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η θέρμανση του καπνού, αντί για την καύση του, μπορεί να μειώνει τα επίπεδα πολλών από τις τοξικές ουσίες που εκλύονται με την καύση και έτσι δυνητικά να μειώνει και τον κίνδυνο βλάβης στον οργανισμό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημονικών ερευνών, που επιβεβαιώνουν ότι με τη θέρμανση του καπνού παράγεται αερόλυμα το οποίο περιέχει μειωμένα επίπεδα ουσιών όπως μονοξείδιο του άνθρακα, αλδεΰδες, πτητικές ενώσεις και άλλα καρκινογόνα που τυπικά ανευρίσκονται στον καπνό των καιγόμενων τσιγάρων.

Μάλιστα, οι μειώσεις αυτές αποτυπώνονται και στη βιολογία του οργανισμού, βάσει νέας κλινικής μελέτης, καθώς οι μετρήσεις ορισμένων ουσιών που αποτελούν δείκτη της αντίδρασης του οργανισμού βρέθηκαν βελτιωμένες έπειτα από έξι μήνες χρήσης συσκευών θέρμανσης καπνού.

Οι συσκευές θέρμανσης του καπνού λειτουργούν με μπαταρία και εμφανισιακά μοιάζουν με ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά λειτουργικά είναι εντελώς διαφορετικές. Αντί να χρησιμοποιούν δοχείο με υγρό αναπλήρωσης, χρησιμοποιούν πραγματικό καπνό σε σχήμα μικρού τσιγάρου - ράβδος καπνού, η οποία θερμαίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (γύρω στους 350 βαθμούς Κελσίου) και δεν καίγεται στους 800-900 βαθμούς όπως γίνεται με τα κανονικά τσιγάρα.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα αερόλυμα που περιέχει μεν νικοτίνη αλλά όχι πίσσα όπως αυτή του τσιγάρου, ενώ τα επίπεδα πολλών άλλων χημικών ουσιών του καπνού μπορεί να είναι σημαντικά μειωμένα, όπως επιβεβαιώνουν και τα νέα επιστημονικά ευρήματα. 
Η καύση των συμβατικών τσιγάρων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αερίου (καπνός) που περιέχει μία σειρά από χημικές ενώσεις και στάχτη. Έχει διαπιστωθεί ότι στον καπνό από την καύση των συμβατικών τσιγάρων υπάρχουν περισσότερες από 6.000 ουσίες, οι 100 από τις οποίες θεωρούνται επιβλαβείς και πολλές είναι καρκινογόνες.

Συσκευές θέρμανσης καπνού
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Philip Morris International, που παράγει ένα προηγμένο προϊόν θέρμανσης καπνού, σε νέα κλινική μελέτη που πραγματοποίησε συμμετείχαν 984 ενήλικες καπνιστές, οι μισοί από τους οποίους αντικατέστησαν το συμβατικό τσιγάρο με το καινοτόμο προϊόν IQOS και οι υπόλοιποι συνέχισαν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα.

Πριν από την έναρξη της μελέτης, καθώς και έξι μήνες αργότερα, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθούν οκτώ δείκτες υγείας, που σχετίζονται με παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και οι πνευμονοπάθειες, και καλύπτουν πολλαπλά οργανικά συστήματα και βιολογικούς μηχανισμούς και διεργασίες, όπως η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. 

Οι δείκτες αυτοί φυσιολογικά βελτιώνονται μέσα σε ένα εξάμηνο από τη στιγμή που ένας καπνιστής διακόπτει το κάπνισμα. Και οι οκτώ δείκτες βελτιώθηκαν στους εθελοντές που αντικατέστησαν το κανονικό τσιγάρο με το προϊόν θέρμανσης, με τις διαφορές σε πέντε από αυτούς να είναι στατιστικά σημαντικές.

Συνολικά, η εταιρεία πραγματοποιεί εδώ και 10 χρόνια επιστημονικές έρευνες με το προϊόν αυτό και υποστηρίζει ότι η αντικατάσταση του τσιγάρου με το θερμαινόμενο προϊόν που δεν παράγει καπνό τσιγάρου είναι πιθανό να παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο βλάβης συγκριτικά με τη συνέχιση της χρήσης του τσιγάρου.

Πολλαπλές μετρήσεις της χημικής σύνθεσης και των φυσικών μεγεθών του αερολύματος δείχνουν ότι το αερόλυμα του προϊόντος περιέχει κατά μέσο όρο 90-95% χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών συστατικών. Επιπλέον, πειράματα στο εργαστήριο αλλά και σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι αυτές οι μειωμένες εκπομπές σημαίνουν μικρότερη τοξικότητα για ζώα και ανθρώπους.

Επιβεβαίωση επιστημονικών αποτελεσμάτων από ανεξάρτητες αρχές 
Ανάλογα ευρήματα όσον αφορά τα επίπεδα των εκλυόμενων ουσιών είχε και έρευνα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR - Bundesinstitut für Risikoforschung), το οποίο υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας. 

Επιστήμονες του BfR αξιολόγησαν τα στοιχεία για το προϊόν θερμαινόμενου καπνού της PMI, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το αερόλυμα που παράγεται έχει περιεκτικότητα σε νικοτίνη παρόμοια με αυτή των παραδοσιακών τσιγάρων, αλλά περιέχει 80-95% χαμηλότερα επίπεδα αλδεϋδών και 97-99% χαμηλότερα επίπεδα πτητικών ενώσεων. Περιέχει επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και άλλων καρκινογόνων ουσιών, που τυπικά ανευρίσκονται στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο στο 15ο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη. Ο Dr. Frank Henkler-Stephani, είχε δηλώσει τότε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας: «Σε ό,τι αφορά αυτές τις ουσίες, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική μείωση των τοξικών ουσιών θα έχει και τη σχετική επίπτωση στον κίνδυνο για την υγεία. Παρόλα αυτά δεν είμαστε σε θέση ακόμα να κάνουμε συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες». 

Τα νέα κλινικά αποτελέσματα της PMI παρουσιάσθηκαν στην 1η Επιστημονική Σύνοδο για τη Μείωση των Βλαβών του Καπνού που πραγματοποιήθηκε 8-9 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα, στο 18ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε 8-12 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά και στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νικοτίνης που διεξήχθη 14-15 Ιουνίου 2018 στη Βαρσοβία της Πολωνίας.