Health & Fitness

Τα εμβολιασμένα παιδιά παρουσιάζουν έως και 500% περισσότερες ασθένειες από τα μη εμβολιασμένα;

Υπάρχει όντως επιστημονική έρευνα με αυτό το συμπέρασμα;

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18060413b.jpg

Πριν λίγες μέρες αναδημοσιεύθηκε ένα αρκετά παλιό και παραπλανητικό άρθρο με τον ισχυρισμό ότι έρευνα απέδειξε ότι τα εμβολιασμένα παιδιά παρουσιάζουν 500% περισσότερες ασθένειες και αλλεργίες στην παιδική ηλικία από αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τι όμως ισχύει; Υπάρχει όντως επιστημονική έρευνα με αυτό το συμπέρασμα;

Το είδαμε στο blog ethnikosmaxitis.gr αλλά παλιότερα έχει δημοσιευθεί από δεκάδες σελίδες και blogs. Παραδείγματα: biozo.grinkefalonia.grpentapostagma.granatropionline.gr.

18060401.jpg

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι το παραπάνω δημοσίευμα είναι μετάφραση άρθρου από το naturalnews.com, που είναι μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως σελίδες που δημοσιεύει ψευδοεπιστημονικά ιατρικά άρθρα και θεωρίες συνωμοσίας για την ιατρική. Η Google το 2017 είχε αφαιρέσει το naturalnews από τα αποτελέσματα της αναζήτησης και το skeptoid.com την είχε κατατάξει στο Νο1 των δέκα χειρότερων αντιεπιστημονικών ιστοσελίδων.

Το vaccineinjuryinfo που αναφέρεται στο άρθρο ως πηγή της μελέτης, δεν είναι κάποια επιστημονική – ιατρική ιστοσελίδα και η «έρευνα» που παρουσιάζεται απέχει πολύ από το να θεωρηθεί έγκυρη και επιστημονική. Ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας είναι ο Andreas Bachmair, ένας ομοιοπαθητικός και φανατικός αντιεμβολιαστής που ισχυρίζεται ότι θεραπεύει τις παρενέργειες των εμβολίων και ζητάει δωρεές για να συνεχίσει το έργο του.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η επιστημονική μελέτη του KIGGS η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κατάστασης και των αλλεργιών και πως ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική προληπτική μέθοδος στη σύγχρονη ιατρική.

18060410.jpg

Ο Andreas Bachmair, προσπάθησε να καταρρίψει την έρευνα αυτή με μια δική του. Όμως δεν είναι επιστημονική έρευνα αλλά μια απλή συμπλήρωση ερωτηματολογίου στη ιστοσελίδα του και απέχει πολύ από το να θεωρηθεί τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη.

18060403.jpg

Οι γονείς που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο του Bachmair αποτελούσαν ένα προκατειλημμένο δείγμα, το οποίο ακολουθεί τις εναλλακτικές θεραπείες και είναι εχθρικό προς την συμβατική επιστημονική ιατρική. Για παράδειγμα, όταν δημοσιεύθηκαν το 2012 τα πρώτα αποτελέσματα (το ερωτηματολόγιο του Bachmair τρέχει ακόμη και σήμερα και τα ποσοστά αλλάζουν), το 99% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι ευχαριστημένοι που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, και περισσότεροι από το 50% τους δήλωσαν πως φοβούνται τις παρενέργειές τους. Σήμερα, στα αποτελέσματα των εμβολιασμένων παιδιών ο Bachmair αναφέρει ότι το δείγμα είναι μικρό (3818 συμμετοχές) και τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι ακόμη αντιπροσωπευτικά.

18060408.jpg

Έτσι το συμπέρασμα είναι, ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη, αλλά για μια προκατειλημμένη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από γονείς που δεν εμπιστεύονται την ιατρική και ακολουθούν εναλλακτικές μεθόδους. Με δύό λόγια, σαν να μπαίνεις σε ομάδα φανατικών με τα UFO και να ρωτάς αν έχουν δει κάτι περίεργο στον ουρανό.

Ποια είναι τα συμπεράσματα της βιβλιογραφίας για την σύγκριση της υγείας μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών και των μη;

Ανιχνεύσαμε 4 σχετικές μελέτες ως τις πλέον ποιοτικές.

Η πρώτη, απ’ τους Glanz et al. (2018), ακολούθησε 193 μωρά στις ΗΠΑ μεταξύ των πρώτων 24 και 47 μηνών της ζωής τους. Διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική σχέση συσσώρευσης αντιγόνων λόγω εμβολίων και μόλυνσης από ασθένειες άσχετες με αυτές απ’ τις οποίες προστατεύουν τα εμβόλια. Υπήρξε στατιστικός έλεγχος για ηλικία, φύλο, τοποθεσία οργανισμού περίθαλψης, και προφίλ χρόνιων ασθενειών του μωρού.

Η δεύτερη, απ’ τους Grabenhenrich et al. (2013), ακολούθησε 1314 νεογέννητα στην Γερμανία μέχρι τα 20 τους χρόνια, σε  19 χρονικά σημεία. Διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ήταν πλήρως εμβολιασμένα (για ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθράς, εγκεφαλίτιδα, φυματίωση-BCG), έφεραν 34% μειωμένο ρίσκο ανάπτυξης άσθματος. Υπήρξε στατιστικός έλεγχος για μια ποικιλία παραγόντων, που περιλάμβαναν κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες (εκπαίδευση γονέων και οικογενειακό εισόδημα), το ιατρικό ιστορικό των γονέων (π.χ. αν παρουσίαζαν αλλεργική ρινίτιδα), τις συνήθειές τους (π.χ. αν ήταν καπνιστές ή υπέρβαροι), και ακόμα και αν τα παιδιά δέχονταν φροντίδα από παιδικό σταθμό.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ