- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μια ουσία στο πράσινο τσάι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό
Τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας
Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι όμως σίγουρο, προς το παρόν, ότι αν κανείς αρχίσει να πίνει το ένα πράσινο τσάι μετά το άλλο, αυτό όντως θα λειτουργήσει προστατευτικά.
Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το μέγεθος των τελευταίων και να περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ομαλή ροή του αίματος. Παράλληλα, οι αθηρωτικές πλάκες γίνονται πιο ασταθείς και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος για θρόμβωση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.).
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ντέηβιντ Μίντλετον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής χημείας "Journal of Biological Chemistry", ανακάλυψαν στο εργαστήριο ότι η ουσία EGCG (Epigallocatechin-3-gallate) του πράσινου τσαγιού, η οποία ήδη βρίσκεται υπό έρευνα για το Αλτσχάιμερ, μπορεί επίσης να διαλύσει τις δυνητικά επικίνδυνες πλάκες που δημιουργούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.
Το μόριο της EGCG προσδένεται στην πρωτεΐνη apoA-1 και την μετατρέπει σε μικρότερα διαλυτά μόρια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές αναζητούν πλέον τρόπους για να εισάγονται οι αναγκαίες ποσότητες EGCG στον οργανισμό, χωρίς να χρειάζεται να πιεί κανείς μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού, κάτι που μπορεί να αποβεί κακό για την υγεία.
Αυτό, όπως είπαν, πιθανώς προϋποθέτει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η χημική δομή της EGCG, ώστε να είναι ευκολότερο να απορροφάται από το στομάχι και επίσης να γίνει πιο ανθεκτική στον μεταβολισμό. Επίσης, ίσως αναπτυχθούν νέοι μέθοδοι για την απευθείας χορήγηση της EGCG στις αθηροσκληρωτικές πλάκες.
'Αλλοι επιστήμονες, πάντως, εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμήσει κανείς την πραγματική θεραπευτική χρησιμότητα της EGCG, αν δεν προηγηθούν μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι όντως η εν λόγω ουσία μπορεί να διασπάσει τις πλάκες της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του οργανισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.