- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Γιατί μας απαγορεύετε να γίνουμε ανάδοχοι τέκνων;»
Ανοιχτή επιστολή από τις οργανώσεις των οροθετικών και των ηπατοπαθών
Με ανοιχτή επιστολή τους προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και προς τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Υγείας, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους και τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με ηπατίτιδα Β ή C ή με HIV/AIDS για τη συνέχιση του αποκλεισμού τους από το δικαίωμα στην αναδοχή ή στην υιοθεσία παιδιών.
Σύμφωνα με την επιστολή των δύο συλλόγων ασθενών, «ο πρόσφατος νόμος κινείται πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς, θεσπίζει την επαγγελματική αναδοχή για παιδιά με αναπηρία ή προβλήματα ψυχικής υγείας και επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων των υποψηφίων θετών ή ανάδοχων γονέων».
«Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, σε ένα νόμο που εκτός των άλλων αποπειράται να καταργήσει αθέμιτες διακρίσεις, ο νομοθέτης διατηρεί συντηρητικές και αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, καθώς δεν επιτρέπει σε άτομα με κάποιο χρόνιο μεταδοτικό νόσημα όπως ο HIV/AIDS ή οι ηπατίτιδες Β και C να γίνουν ανάδοχοι γονείς, επανεισάγοντας αθέμιτη διάκριση και παραβιάζοντας αναιτιολόγητα το δικαίωμα των ατόμων αυτών στην οικογενειακή ζωή» προστίθεται.
Οι δύο σύλλογοι ασθενών επισημαίνουν ακόμη ότι η σχετική επιστημονική τεκμηρίωση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς παθήσεις όπως ο HIV/AIDS και οι ηπατίτιδες Β και C δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων από τα οικιακά σκεύη και τα κλινοσκεπάσματα έως τα είδη υγιεινής.
«Επιπρόσθετα, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους.
» Αντίστοιχα για την ηπατίτιδα Β, ο εμβολιασμός των ανηλίκων είναι υποχρεωτικός στη χώρα μας, θωρακίζοντας τα παιδιά από την έκθεση στον ιό HBV. Αναφορικά τέλος με την ηπατίτιδα C, οι νέες θεραπείες επιτρέπουν την εκρίζωση του ιού σε ποσοστό άνω του 95%.
» Καθίσταται επομένως σαφές, ότι ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενών από την αναδοχή και την υιοθεσία δεν υπηρετεί τα δικαιώματα των παιδιών, ούτε προφυλάσσει την υγεία τους από κάποια μεταδοτική νόσο.
» Το γεγονός δε ότι οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα Β ή C ή με HIV/AIDS έχουν αναγνωρισμένο δικαίωμα από το κράτος να προσφύγουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά όχι να υιοθετήσουν παιδί, αναδεικνύει τις αντιφάσεις του νομοθέτη στην προσέγγιση των δικαιωμάτων μίας μερίδας πολιτών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.