Health & Fitness

«Με απέλυσαν, γιατί ζω με τον HIV/AIDS»…

Οροθετικός κατήγγειλε πολυεθνική εταιρεία ρούχων για παράνομη απόλυση

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για παρόμοια υπόθεση, πάλι με απόλυση εργαζόμενου εξαιτίας της λοίμωξης HIV/AIDS, η Ελλάδα έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και μάλιστα σχετικά πρόσφατα!

Στις 30 Οκτωβρίου 2017 εκδικάσθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μία νέα υπόθεση απόλυσης εργαζομένου, ο οποίος ζει με τον ιό HIV/AIDS, από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εμπορίας ρούχων. Απολύθηκε λόγω της οροθετικότητάς του και μόνον, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ίδιος ο απολυθείς εργαζόμενος…

Στο πλαίσιο της δράσης του, την υπόθεση έχει εξαρχής αναλάβει το «Κέντρο Ζωής», το οποίο παρέχει νομική υποστήριξη στον εργαζόμενο και άσκησε επίσης πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο εργαζόμενος, όταν αποκαλύφθηκε η οροθετικότητά του στη διοίκηση της επιχείρησης, η εταιρεία προέβη κατ’ επανάληψη σε διακριτική σε βάρος του μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία συνέστησε νέα θέση για τον εργαζόμενο, αποθηκάριος, προκειμένου εκείνος να μην έρχεται σε επαφή με τρίτα άτομα, εν συνεχεία τον μετακίνησε αναιτιολόγητα στο πλέον κεντρικό και επιβαρυμένο κατάστημα της, όπου μετετράπη σε «παιδί για όλες τις δουλειές» και, τέλος, τον απέλυσε τον περασμένο Μάρτιο του 2017!

Ο απολυθείς εργαζόμενος προσέφυγε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας την ανωτέρω στάση της επιχείρησης και την απόλυσή του λόγω της οροθετικότητας ως παράνομη και αντικείμενη στις διατάξεις του νόμου 4443/2016, νόμος ο οποίος απαγορεύει τη διακριτική μεταχείριση  εργαζομένου λόγω χρόνιας πάθησης.

Ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας η αντίδικος εταιρεία αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερη για την πάθηση του εργαζομένου και ισχυρίστηκε ότι τον απέλυσε για λόγους αποδοτικότητας.

Στον εργαζόμενο, μάλιστα, προτάθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εργασίας με την εταιρεία, χωρίς, ωστόσο, να αναγνωρισθεί από πλευράς της επιχείρησης η ακυρότητα της παράνομης προηγούμενης απόλυσης και χωρίς η εταιρεία να αποδεχθεί να μεσολαβήσουν ενέργειες αποκαταστατικές της προσβολής, την οποίαν υπέστη η προσωπικότητά του, καθώς και του εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο, σε γνώση της εταιρείας, στράφηκε εναντίον του εργαζομένου.

Στη συζήτηση ενώπιον του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρενέβη υπέρ του εργαζομένου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ενώ παραστάθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως φορέας προώθησης και εποπτείας της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας.

Ολοκληρώνοντας την εξώδικη παρέμβασή του, ο ΣτΠ  εξέδωσε πόρισμα στο οποίο διαπιστώνει παραβίαση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων λόγω της οροθετικότητας του εργαζόμενου (ν.4443/2016) και εισηγείται την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στην εργοδότρια εταιρεία.  

Με προσήλωση στον σκοπό του για την παροχή υποστήριξης σε άτομα που ζουν με HIV/AIDS, λοιπόν, το Κέντρο Ζωής αναμένει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, συνεχίζοντας να παρέχει νομική και ηθική υποστήριξη στον ενάγοντα  μέχρι το τέλος της υπόθεσης.

Πεποίθηση του Κέντρου Ζωής, αλλά και δική μας, είναι ότι η δικαίωση του ενάγοντος θα παράξει ένα ισχυρό δεδικασμένο, το οποίο, ως στοιχείο της νομολογίας, θα αποτελέσει ένα πολύ σωστό βήμα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος, του αποκλεισμού στον εργασιακό χώρο και του κινδύνου απώλειας της εργασίας, τον οποίον βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο.