Health & Fitness

10 λεπτά άσκησης βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη

heltt.jpg
Healthy Living
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vector-chest-excercise-flat-style-illustration.jpg

Ακόμη και μια σύντομη, έκτακτη άσκηση μπορεί να ενισχύσει τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την εκτελεστική λειτουργία όπως η λήψη αποφάσεων και η προσοχή, συμπεραίνει μια έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Western University, στον Καναδά.

Μια 10λεπτη άσκηση, μία και μόνο φορά μπορεί να ενισχύσει αισθητά την εγκεφαλική σας δύναμη, τουλάχιστον προσωρινά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου μετά από 20 λεπτά ή μετά από δέσμευση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα (π.χ. 24 εβδομάδων). Αυτή η έρευνα όμως υποδηλώνει ότι ακόμη και 10 λεπτά αερόβιας άσκησης μπορούν να διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που μας βοηθούν να επιλύσουμε προβλήματα και να εστιάσουμε την προσοχή μας.

“Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεσμευτούν σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα  άσκησης λόγω του χρόνου ή της φυσικής ικανότητας”, έγραψαν ο καθηγητής κινησιολογίας Matthew Heath και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ashna Samani, που έκαναν τη μελέτη. Και πρόσθεσαν: “Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ποδήλατο ή να περπατήσουν βιαστικά για μια σύντομη διάρκεια, ακόμη και μία φορά, και να δουν άμεσα οφέλη”.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάθισαν και διάβασαν ένα περιοδικό ή έκαναν 10 λεπτά μέτρια έως έντονη άσκησης πάνω σε ένα σταθερό ποδήλατο.

Μετά από την ανάγνωση και την άσκηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξοπλισμό παρακολούθησης ματιών για να εξετάσουν τους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων σε μια απαιτητική μυϊκή κίνηση. Η μελέτη σχεδιάστηκε για να “προκαλέσει” τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την εκτελεστική λειτουργία, όπως η λήψη αποφάσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ