Health & Fitness

Το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί αποβολές στις εγκύους;

Τα Ellinika Hoaxes ερευνούν τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372883-770118.jpg

Είναι αλήθεια πως το εμβόλιο της γρίπης χρησιμοποιείται ως «όπλο» για να προκαλεί αποβολές σε εγκύους;

Στο pentapostagma.gr, triklopodia.gr, el.gr κτλ, διαβάζουμε:

Το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί αποβολές στις εγκύους;

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Τις τελευταίες ημέρες, το ελληνικό και ξένο διαδίκτυο έχει γεμίσει με πηχυαίες επικεφαλίδες που συνδέουν το εμβόλιο της γρίπης με αποβολή. Ο «υπαινιγμός πιθανής σύνδεσης» σε μια νέα μελέτη (που δημοσιεύτηκε στο Vaccine) θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, έγραψε η The Washington Post.

Ωστόσο, η μελέτη μικρής κλίμακας, η οποία έδειξε ελαφρώς υψηλότερες πιθανότητες αποβολής σε γυναίκες που έλαβαν εμβόλιο γρίπης για 2 χρόνια σε σειρά, η οποία περιλάμβανε συγκεκριμένο στέλεχος του ιού, είναι γεμάτη με «πιθανότητες», «μπορεί» και «ίσως» . Και οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν τους  σημαντικούς περιορισμούς της νέας έρευνας. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Αυτό το φαινόμενο αλληλεπίδρασης δεν πρέπει να θεωρηθεί a priori. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από ανάλυση σε μικρό αριθμό γυναικών στις διάφορες υποομάδες.

«Η βιολογική βάση για τις παρατηρήσεις μας δεν έχει τεκμηριωθεί». Οι ερευνητές προτείνουν πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς το εμβόλιο αύξησε τον κίνδυνο αποβολής, αλλά δεν έχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις εικασίες.

Οι περιπτώσεις γυναικών που εμβολιάστηκαν και απέβαλαν, ήταν μεγαλύτερης ηλικία από το control group, δηλαδή αυτές που δεν έλαβαν εμβόλιο.

Μία μεγάλη προηγούμενη μελέτη σε 40.000 γυναίκες, διαπίστωσε πως αυτές που είχαν εμβολιαστεί, είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο (τον μισό) από τις μη εμβολιασμένες.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ