Health & Fitness

Ιός Ζίκα: Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης με το σεξ;

Υπάρχουν δύο περιστατικά που προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318577-627276.jpg
EPA/MARECELO SAYAO, EPA/Oscar Rivera

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι ο ιός Ζίκα έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε πανδημία και ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λάβει προληπτικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη κατά την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Ο ιός Ζίκα είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό και την εμφάνιση εγκεφαλικών βλαβών σε βρέφη. Ωστόσο, ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού με τη σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times υπάρχουν δύο περιστατικά ανίχνευσης του ιού σε ανθρώπινο σπέρμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο εν λόγω κίνδυνος.

image

Το πρώτο κρούσμα αφορά έναν 44χρονο άντρα, ο οποίος είχε μολυνθεί το 2013 σε ένα ξέσπασμα του ιού στην Γαλλική Πολυνησία. Ο 44χρονος εξετάστηκε και ενώ είχε αποβάλλει τον ιό Ζίκα από το αίμα του, τον είχε στο σπέρμα του και τον μετέδωσε στη σύντροφό του. Το δεύτερο περιστατικό που συνδέει τον Ζίκα με τη σεξουαλική επαφή συνέβη το 2008. Ο βιολόγος-επιδημιολόγος Μπράιαν Ντ. Φόι, βρισκόταν στη Σενεγάλη, μαζί με έναν συνεργάτη του, για να μαζέψει κουνούπια για μια έρευνα για την ελονοσία. Οι δύο επιστήμονες τσιμπήθηκαν αρκετές φορές από κουνούπια. Επιστρέφοντας στο Κολοράντο εμφάνισαν και οι δύο, μία εβδομάδα αργότερα, τα εξής συμπτώματα: έντονοι πονοκέφαλοι, εξανθήματα και ερυθρότητα στα μάτια. Εξετάστηκαν για ελονοσία, δάγκειο πυρετό και κίτρινο πυρετό, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Το ίδιο διάστημα εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα και η σύζυγος, νοσηλεύτρια του Φόι.

image

Όταν αργότερα εξετάστηκαν για τον ιό Ζίκα, που τότε ήταν άγνωστος στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως και οι τρεις είχαν μολυνθεί. Η σύζυγος του γιατρού μολύνθηκε από τον ιό, χωρίς να έχει φύγει από την πόλη, όπου δεν υπήρχαν τότε κουνούπια με τον ιό. Επίσης ανησυχητικό θεωρείται ότι κανένα από τα τέσσερα παιδιά τους δεν μολύνθηκε. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός μεταδόθηκε με την σεξουαλική επαφή. Ο δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι τα δύο ύποπτα περιστατικά δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά πρέπει οπωσδήποτε να μελετηθούν περαιτέρω.

Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1947 στην Ουγκάντα. Μεταδίδεται μέσω του είδους κουνουπιών Aedes που μπορούν να αναπαραχθεί ακόμα σε μία μικρή λίμνη νερού πολύ μικρή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ