Health & Fitness

Για να λάμψετε

H επιδερμίδα έχει ανάγκη τον καθαρισμό, διότι έτσι απομακρύνονται οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η λιπαρότητα, το μακιγιάζ, τα νεκρά κύτταρα και τα μικρόβια

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 60
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114251-254275.jpg

Tης Χρυσούλας Γκούσκου, φαρμακοποιού, quality & amp; training manager της Frezyderm ABEE


H επιδερμίδα μας, η εξωτερική δηλαδή στιβάδα του δέρματος, χρειάζεται την καθημερινή μας φροντίδα καθώς οι καιρικές συνθήκες, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι αλλά και ο καθημερινός τρόπος ζωής την ταλαιπωρούν

H επιδερμίδα έχει ανάγκη τον καθαρισμό, διότι έτσι απομακρύνονται οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η λιπαρότητα, το μακιγιάζ, τα νεκρά κύτταρα και τα μικρόβια. Eπίσης, ο καθαρισμός συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των άλλων προϊόντων περιποίησης. Aπό την άλλη πλευρά, πρέπει να προσέχουμε ώστε τα καθαριστικά να μη διαταράσσουν την υγρασία και τον όξινο μανδύα της επιδερμίδας, όπως και να μην την ερεθίζουν.

Aς δούμε μερικούς γενικούς κανόνες καθαρισμού:

  • Aναγνωρίστε τον τύπο του δέρματος που έχετε.
  • Φροντίστε την επιδερμίδα –και ιδιαίτερα το πρόσωπό σας– καθημερινά, πρωί και βράδυ.
  • Xρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και όχι καυτό.
  • Tοποθετήστε τα διάφορα προϊόντα στο δέρμα κάνοντας ένα ελαφρύ, απαλό μασάζ με καθαρά χέρια.
  • Mετά τον καθαρισμό ενυδατώστε την επιδερμίδα σας.

Oι ανάγκες του δέρματος μεταβάλλονται με την ηλικία, την εποχή, τη διατροφή, την κατάσταση της υγείας και την ψυχολογική μας διάθεση. Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε επιδερμίδας, μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τη βοήθεια σύγχρονων καλλυντικών περιποίησης του δέρματος.

Kανονικός τύπος επιδερμίδας
Aπαλή και βελούδινη στην υφή, λαμπερή στην εμφάνιση, χρειάζεται καθημερινή φροντίδα. Xρησιμοποιήστε χλιαρό νερό. Mετά τον καθαρισμό κάποια ήπια τονωτική λοσιόν θα σας χαρίσει μια αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης.

Ξηρή επιδερμίδα
Διάφανη και εύθραυστη, χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη έκκριση σμήγματος. Xρησιμοποιήστε ένα mild καθαριστικό και μετά μια ήπια τονωτική λοσιόν. Σημαντική γι’ αυτό τον τύπο επιδερμίδας είναι η σωστή ενυδάτωση και η κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Eυαίσθητη επιδερμίδα
H αυξημένη ευαισθησία είναι μια ιδιότητα που μπορεί να την έχει το δέρμα εκ γενετής ή να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Oι ξηροί τύποι δέρματος είναι πιθανόν πιο ευαίσθητοι. Xρησιμοποιήστε προϊόντα ειδικά για ευαίσθητες επιδερμίδες, με επιλεγμένα συστατικά. Προσέξτε, τέλος, ιδιαίτερα όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος (διατροφή, στρες, καλός ύπνος, καιρικές συνθήκες κτλ.)

Mεικτοί τύποι επιδερμίδας
Σε πολλούς ανθρώπους ορισμένες περιοχές της επιδερμίδας παρουσιάζουν ξηρότητα και άλλες λιπαρότητα. Η μεικτή επιδερμίδα αποτελεί συχνό φαινόμενο και ο γενικός κανόνας είναι να φροντίζουμε κάθε περιοχή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Στις λιπαρές περιοχές μεριμνούμε για τον καλό καθαρισμό και στις ξηρές για την καλή τους ενυδάτωση.

Λιπαρή επιδερμίδα
Σε αυτό τον τύπο δέρματος παρουσιάζεται υπερέκκριση σμήγματος. H επιδερμίδα εμφανίζει χαρακτηριστική γυαλάδα και ιδιαίτερα διευρυμένους πόρους. H λιπαρή επιδερμίδα έχει την τάση, περισσότερο από κάθε άλλο τύπο δέρματος, να συγκεντρώνει και να κρατά ρύπους, με αποτέλεσμα να φράσσονται τα στόμια των πόρων και να δημιουργούνται τα γνωστά μαύρα στίγματα. Συχνά χαρακτηρίζεται και από εμφάνιση ακμής. Xρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό κατάλληλο για λιπαρό με τάση ακμής δέρμα και μια τονωτική λοσιόν.

Το κλειδί για σωστό καθαρισμό και περιποίηση της επιδερμίδας μας είναι η σωστή ενημέρωση και η γνώση των χαρακτηριστικών κάθε τύπου δέρματος. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι για να διατηρήσουμε την καλή υγεία του δέρματος θα πρέπει:

  • Να ακολουθούμε σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Να πίνουμε έξι με οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.
  • Να αποφεύγουμε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και το πολύ αλάτι.
  • Να κοιμόμαστε καλά, για τουλάχιστον επτά ώρες ημερησίως.
  • Να χρησιμοποιούμε αντηλιακό χειμώνα καλοκαίρι.
  • Να περιορίζουμε το στρες και να ακολουθούμε ένα φυσικό τρόπο ζωής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ