- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μπουγιαμπέσα
Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της
Τι χρειαζόμαστε 2 κ. φρέσκα ψάρια (σκορπίνες, καπόνι, μουγγρί, ποικιλία μικρών ψαριών) ● 2 καραβίδες ή 100 γρ. γαρίδες ● 50 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος ● 2 πράσα, 2 μεγάλα κρεμμύδια ● ½ κούπα ελαιόλαδο ● 5 ντομάτες ● 4 σκελίδες σκόρδο ● 1 δαφνόφυλλο ● 3 κλωναράκια μάραθο ή φινόκιο ● 1 κλωναράκι θρούμπι ή θυμάρι ● 1 κ.σ. μαϊντανό ● 1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού ● 1½ κ.κ. σαφράν ● αλάτι ● μαύρο πιπέρι ● φέτες γαλλικού χωριάτικου ψωμιού (προαιρετικά).
Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε τα ψάρια, τις καραβίδες, τις γαρίδες, ξεπλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε μαζί με τα κρεμμύδια σε κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα βότανα και τo αλατοπίπερο στο μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύουμε για περιπου 10΄. Προσθέτουμε τις καραβίδες και μετά τα ψάρια με την πιο σταθερή σάρκα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, σαφράν και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε τα ψάρια. Τα βράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε τα μικρά ψάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄ ακόμη. Τοποθετούμε τα ψάρια και τις καραβίδες σε μια πιατέλα. Βάζουμε, αν θέλουμε, μία φέτα ψωμί σε κάθε πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σούπα. Η μπουγιαμπέσα συνήθως σερβίρεται σε 2 πιάτα, ένα για το ψάρι και ένα για τη σούπα.
Σκονάκι Προσέξτε το νερό, μην κάνετε υπερβολή. Για πιο έντονη γεύση αντικαταστήστε το νερό με ζωμό ψαριού. Η μπουγιαμπέσα συνήθως συνοδεύεται με aioli
(ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο).
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής. Η αλήθεια είναι πάντα απλή: φτιάχτηκε από έναν ψαρά, το 19ο αι. στη Μασσαλία, που έφτιαξε σούπα με ό,τι ψάρια τού είχαν περισσέψει!
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.