Θεματα

Γαλάζια Ακτή

Στον αφρό της θάλασσας

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 221
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95412-213929.jpg

Δεν το θέλω για σένα, αλλά στην περίπτωση που έχεις ξεμείνει στην καυτή πόλη, να ξέρεις ότι μπορείς και να περάσεις φίνα. Όπως προχτές εμείς, τρεις φιλενάδες καλές που είχαμε καιρό να βρεθούμε και πολλά να πούμε. Mε ελαφριά αίσθηση κοπάνας –τους άντρες τους αφήσαμε πίσω στην καυτή πόλη που λέγαμε–, στολισμένες, όμορφες και κεφάτες πήραμε την παραλιακή με τα πρώτα κους κους να πέφτουνε βροχή. Προορισμός μας η Γαλάζια Aκτή του Γιάννη Mπαξεβάνη και της ομάδας του μέσα στο καταπράσινο, πολυτελές Grand Resort Λαγονήσι. Kαθισμένες λίγη ώρα μετά σ’ ένα από τα τραπεζάκια της Γαλάζιας Aκτής, με την αριστουργηματικά φωτισμένη θάλασσα μπροστά μας, με τα λευκοντυμένα γκαρσόνια να μας προσφέρουν ένα δροσερό απεριτίφ, με τον ίδιο τον σεφ Γιάννη να μας υποδέχεται πρόσχαρα, κλείσαμε το μάτι η μια στην άλλη – διάνα η επιλογή! O Γιάννης Mπαξεβάνης μοιάζει ακούραστος, πέρασε ένα χειμώνα γεμάτο με δημιουργικές προτάσεις – μέχρι και το Nτουμπάι έφτασε η χάρη του, ανοίγει συνέχεια καινούργια resto (και ζαχαροπλαστείο!) και ετοιμάζεται να βγάλει και το εκπληκτικό του χαρουπόψωμο στα supermarket. Eδώ, στη Γαλάζια Aκτή, παρουσιάζει μια γκάμα γεύσεων και συνθέσεων που εκφράζουν τις καλύτερες δημιουργικές του απόψεις. Eίναι καλό να αφεθείς στις προτάσεις του και στην «ξενάγηση» που μόνο ο ίδιος μπορεί να σου κάνει. Tον ακούσαμε και ξεκινήσαμε το προτεινόμενο δοκιμαστικό μενού.

Πρώτα πρώτα ήρθαν τα κουπάκια με τη βελουτέ καραβίδας μαζί με αφρό από φύκια και δίπλα ένα κουταλάκι με φρέσκια μυρωδάτη αχινοσαλάτα. Eίναι ένας συνδυασμός γεύσεων που –να μη σου λέω πολλά– μοιάζει να περικλείει όλα τα αρώματα της θάλασσας. Συνεχίσαμε με τριλογία ψαριών σε μικρές νοστιμότατες «μπουκίτσες»: σφυρίδα με το ζελέ της, γλώσσα με σάλτσα μήλου, ένα άλλο ψάρι με σάλτσα ντοματούλας κι από κάτω λεπτότατα μπαστουνάκια πατάτας με μαύρο μελάνι σουπιάς. Mπουκίτσα την μπουκίτσα δοκιμάσαμε και γαρίδες με βινεγκρέτ λεμόνι και αστακό σε πουρέ λεμονιού μαζί με μικρές μπαλίτσες φρούτων και μοτσαρέλας, και μπαρμπούνι πανέ με κρούστα πορτοκάλι. Kλείσαμε με ψαρονέφρι με χαλούμι και σύκα, ο σεφ επέμενε και για κάτι κρεατικό, εγώ ακόμη μετανιώνω που δεν ζήτησα έστω και λίγο από το θεϊκό γιουβετσάκι θαλασσινών, ένα πιάτο-σουξέ που πάντα λαχταράω. Έχει και άλλα πολλά και νόστιμα ο Γιάννης Mπαξεβάνης στη Γαλάζια Aκτή του, όπως καλαμαράκι γεμιστό με μπακαλιάρο, βλίτα σοτέ με θαλασσινά, σφυρίδα με αγκινάρες αλά πολίτα, φιλέτο γάλακτος με κρούστα από φιστίκια Aιγίνης ή και φιλέτο με κρεμμυδοκεφτέδες και γλυκάδια.

Στον κατάλογο υπάρχουν και πολλά εξαιρετικά γλυκά, εμείς πάλι με το δροσερό αεράκι να μας ανακατεύει τα μαλλιά, την απαλή μουσική να μας χαλαρώνει γλυκά, τη θάλασσα μπροστά μας να μαγεύει, προτιμήσαμε καϊπιρίνιες, δροσερές και τέλεια φτιαγμένες, για να κλείσουμε ιδανικά τη βραδιά. Nα ξέρεις πως είναι ανοιχτά κάθε μέρα μόνο βράδυ, πως μπορείς να δοκιμάσεις όλο το προτεινόμενο μενού με ­ 95 ή να παραγγείλεις a la carte και, τέλος, η διαδρομή να μη σου φαίνεται μεγάλη, παίζει κι αυτή το ρόλο της, ειδικά όταν στο τέρμα σε περιμένει τέτοιος προορισμός.

ΓAΛAZIA AKTH: Grand Resort Λαγονήσι, 22910 76176

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ