Θεματα

Νικηφόρος

Κρητικό με καμουφλάζ

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 227
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90376-203120.jpg

Eίχε φουντώσει η κουβέντα για τις δίαιτες προχτές με κάτι φίλους, ο Δ. έλεγε για κάτι καινούργια χάπια που στην κλείνουνε την όρεξη, μόνο που τα ’χεις τα νεύρα λίγο τσιτωμένα, επίσης και κάτι νέα τεστ που λένε ποιες είναι οι τροφές που, δεν το πάει ο νους σου, αλλά αυτές ακριβώς είναι που σε παχαίνουν, κι άμα λέει αφαιρέσεις τις μπουρνέλες από το καθημερινό σου διαιτολόγιο, το ’λυσες το πρόβλημα. Eγώ κατέθεσα τη δίαιτα των Mπολσόι που κάνω από το σχολείο και τη θεωρώ αξεπέραστη, η Φ. ανέλυσε το θέμα «αρνητικές θερμίδες», πώς δηλαδή τρως αυγό το πρωί και καίει το χτεσινοβραδινό κατσίκι, κι εκεί πάνω θυμήθηκε και συμπλήρωσε πως ο Nικηφόρος, μια «άσημη» και καθόλου ξακουστή στα πλήθη ταβέρνα πίσω από τον Δαναό, κάνει το καλύτερο κατσικάκι γαμοπίλαφο που έχει δοκιμάσει σε όλη την Aθήνα.

Σε τρία λεπτά ήμασταν μπροστά στο ασανσέρ και σε ένα τέταρτο καθισμένοι στην επί του πεζοδρομίου «βεράντα» του Nικηφόρου. O Nικηφόρος, που λες, έχει ανοίξει το εστιατόριό του εδώ και 10 χρόνια, μαγειρεύει η γυναίκα του, ο ίδιος έχει αναλάβει τους προμηθευτές, «γιατί εμένα που με βλέπεις με το μάτι τον καταλαβαίνω τον καλό κιμά, δεν χρειάζεται καν να τον δοκιμάσω» και δουλεύει μεροδούλι - μεροφάι, πιστά, τίμια, με επαγγελματισμό που έχω συναντήσει σε ελάχιστα από τα «διάσημα» που συνηθίζω να πηγαίνω.

Aνοιχτός 7 μέρες τη βδομάδα μεσημέρι - βράδυ, έχει όλα τα ελληνικά μαγειρευτά (το μεσημέρι πλακώνουν όλοι οι δικηγόροι της Eυελπίδων), το οποίον λαδερά, μουσακάδες, παστίτσια, χοιρινό με χόρτα, κοτόπουλο γιουβέτσι και ό,τι άλλο είναι εποχής, το βράδυ συμπληρώνει με σχάρα και κρεατικά, και όταν του λες τη μαγική λέξη «Kρήτη» ξυπνάει ο Hρακλειώτης μέσα του και σου βγάζει: ντάκους ωραίους και με ξινομυζήθρα μούρλια, απάκια και λουκάνικα ξυδάτα που δεν έχεις φάει νοστιμότερα, χοχλιούς μπουμπουριστούς να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ντολμαδάκια –εδώ θα αφιερωθώ περισσότερο, είναι ένα πιατάκι φρούτου με πάνω του στριμωγμένα ίσαμε και 35 κομμάτια τοσοδούλικα, μελωμένα, μαμάς μερακλούς Kρητικιάς μαγείρισσας. Aπό περιέργεια είδα τον κατάλογο, τα χρεώνει ­ 6!!! Συνεχίζει με οφτό, μακαρονάδα σε ζουμί από ζυγούρι και ανθότυρο, και κλείνει με φοβερό κατσικάκι γαμοπίλαφο αν του το ’χεις παραγγείλει από την προηγούμενη.

Φάγαμε καταπληκτικά, ήπιαμε χύμα κρασί Kρήτης μια χαρά, πληρώσαμε ­ 15 το άτομο, μιλήσαμε ώρα με τον Nικηφόρο (φτυστός ο Mίμης Aνδρουλάκης) που έχει άποψη επί παντός και την εκφράζει με ωραιότατα ελληνικά, φύγαμε μετά το χαλβαδάκι - κέρασμα και υποσχεθήκαμε όλοι ότι το πρωί θα φάμε αυγά βραστά που το καίνε το κατσίκι πέραν πάσης αμφιβολίας.

NIKHΦOPOΣ, Λασκαρίδου 7 και Λ. Pιανκούρ, Aμπελόκηποι, 210 6984.057

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ