- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα top ten της Σαρακοστής
Χαρταετοί, λαγάνες, χαλβάδες, αυγοτάραχο και οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα
Αν οι καλοφαγάδες διάλεγαν ημέρα για να γιορτάζουν θα ήταν σίγουρα η Καθαρά Δευτέρα. Θαλασσινά, ταραμάδες, φρέσκα μαναβικά και όσπρια, χαλβάδες και πάνω απ’ όλα οι λαγάνες στρώνουν ένα τραπέζι που, αν και νηστίσιμο, δεν το λες ούτε λιτό ούτε φτωχικό. Αν μείνετε στην Αθήνα και θελήσετε να βγείτε έξω, αναζητήστε αυτά τα 9 σημεία που φτιάχνουν για τα Κούλουμα τα καλύτερα.
Ο Τραβόλτα κάτω στο Περιστέρι είναι από τα πιο φημισμένα και ψαγμένα ψαροφαγικά της Αθήνας. Εδώ θα γιορτάσετε με μεζέδες αλλιώτικους και πάντα πολύ φρέσκους, δημιουργικούς και ταυτόχρονα μεγάλης νοστιμιάς. Δηλαδή, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, σουπιές (σε λουκάνικο) σπετζοφάι, τσιπούρα φρικασέ και τσιπούρα με χουνκιάρ, καλαμάρι κοντοσούβλι, τραχανά με θαλασσινά, ρεβίθια με μπακαλιαράκι και φακές με θαλασσινά. Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222
Το Ουζομπάρ είναι φημισμένο για όλα του τα μεζεκλίκια, αλλά ο τρομερός Γιάννης Λιάκου για την ημέρα προσθέτει και πατατοσαλάτα με ρέγγα, χταποδάκια (χτυπημένα με το χέρι), σπινιάλο από Κάλυμνο (μεζές για πολύ μερακλήδες), γαρίδες Αμφιλοχίας, ριζότο μπουγιαμπέσα, χτένια με μοσχάτο, τουρσιά σπιτικά και πολλά ακόμη. Για το τέλος έχει χαλβά σιμιγδαλένιο με αποξηραμένα φρούτα αλλά και του «μπακάλη» από τον Κοσμίδη. Στα συν και η μεγάλη γκάμα από ούζα και τσίπουρα. Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 216 7000761
Η Ψαρομαγεία είναι ένα καινούργιο και πολύ καλό εστιατόριο στημένο από ανθρώπους που παίζουν τη θάλασσα στα δάχτυλα. Για την ημέρα θα έχουν μεγάλη ποικιλία από φρέσκα όστρακα, γαρίδες και καραβίδες στα κάρβουνα, χταπόδι στιφάδο, σπιτική ταραμοσαλάτα, κριθαρότο με γαρίδες και λάδι τρούφας, χυλοπίτες χωριάτικες με καραβιδόψυχα και πολλά ακόμη. Λ. Πεντέλης 108, Βριλήσσια, 210 6096604
Στον Θαλασσινό ακόμη κι αν κάνει κρύο καθήστε έξω με τις σόμπες και τα τσίπουρα να σας ζεσταίνουν (γίνονται όλοι μια παρέα). Για την ημέρα θα έχουν πετροσωλήνες σαγανάκι (λεμονάτο και μούρλια), ρεβίθια με ρύζι και καπνιστή σαρδέλα, παστουρμά θαλασσινών (και όλα τα ωραία αλίπαστα από Θράκη), καραβίδες στα κάρβουνα, το τιμημένο καλαματιανό πιάτο μπακαλιάρο με κουνουπίδι και σάλτσα ντομάτας, όστρακα μαγειρεμένα με σταμναγκάθι, ντοματίνια και σκόρδο, ριζότο με αγκινάρες και γαρίδες, μαζί και πολλά φρέσκα όστρακα, αχινούς, τη γνωστή ταραμοσαλάτα και μύδια σε πολλές παραλλαγές. Για το τέλος το υπέροχο γλυκό με τα σύκα και τα ροζ πιπέρια. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες πηγαίνουν όσοι πετάνε χαρταετούς στις πλαγιές του Υμηττού (παράδοση). Μετά κάθονται στο ωραίο μπαλκόνι του εστιατορίου βλέποντας τις προσπάθειες των άλλων και τρώγοντας φάβα από τη Σχοινούσα, καρπάτσιο λαβράκι, αχινούς σε σφηνάκι, εννοείται όστρακα, φρέσκιες καραβίδες, μύδια, μακαρονάδες με θαλασσινά. Στο τέλος κερασμένος χαλβάς σπιτικός. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240
Το Θάλασσα Αιγάλεω City είναι η ξακουστή ψαροταβέρνα σε όλα τα δυτικά προάστια. Παρεΐστικο περιβάλλον, κάτι τέτοιες μέρες πάντα με γλεντζέδικη ατμόσφαιρα και χορούς. Στα πιάτα όλοι οι ψαρομεζέδες, φρέσκοι αχινοί και όστρακα, ψάρια για τη σχάρα αλλά και μεγάλη δύναμη στις νοστιμιές του τηγανιού. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185
Το Παράμαλο έφερε τη Χαλκίδα και τους καταπληκτικούς ψαρομεζέδες της στην Αθήνα. Εξαιρετική ποικιλία σε πολύ φρέσκα όστρακα, ζεστά χόρτα, αχινοί, θράψαλο στα κάρβουνα (και στο τηγάνι όμως είναι εξαιρετικοί), ψάρια, μεζέδες, κριθαρότο με γαρίδες και πάντα πολύ ωραίο τσίπουρο ή και κρασιά ελληνικά από την καλή του κάβα. Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927
Γνωστό και αγαπημένο σε όλους τους γκουρμέ ψαροφάγους το Βαρούλκο, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και τα κότερα ακριβώς μπροστά του, είναι μια εξαιρετική πρόταση για την ημέρα. Ο Λευτέρης Λαζάρου αγαπάει και την παράδοση και τα μερακλίδικα ελληνικά μεζεδάκια που πάντα «πειράζει» μαεστρικά. Για την Καθαρά Δευτέρα θα έχει τα... άπαντα. Ξεκινήστε με εξαίσια ρεγγοσαλάτα, συνεχίστε με άφθαστη ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια «αλλιώς», σουπιές, φάβα και όλη την γκάμα των νηστίσιμων. Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 210 5228400
Το ξενοδοχείο St George Lycabettus αυτή την ημέρα γνωρίζει μεγάλες δόξες. Από τη μια συγκεντρώνει όσους πήγαν βόλτα για να πετάξουν χαρταετό στο λόφο του Λυκαβηττού (πολλοί). Από την άλλη όσοι θέλουν μόνο οπτική... ενασχόληση με το άθλημα πιάνουν από νωρίς τραπέζι ψηλά στο Grand Balcon απ’ όπου μπορούν να χαρούν πανοραμικά όλους τους χαρταετούς που πετάνε πάνω από την πόλη. Για την ημέρα ο σεφ Βασίλης Μήλιος ετοιμάζει μπουφέ με πολλά νηστίσιμα πιάτα, όλα τους με εξαιρετικά προϊόντα φερμένα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Και Kids Corner με θέμα «Μετράμε τους χαρταετούς της Αθήνας» για να απασχολούνται τα παιδιά. Τιμή για τους μεγάλους €28 το άτομο, για τα μικρά μέχρι 12 ετών 50% έκπτωση. Κλεομένους 2, 210 7216191
Κεντρική φωτό: Βαρούλκο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.