- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Τα top ten της Σαρακοστής
Χαρταετοί, λαγάνες, χαλβάδες, αυγοτάραχο και οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα
![88504-198637.jpg 88504-198637.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/02/18/88504-198637.jpg)
Αν οι καλοφαγάδες διάλεγαν ημέρα για να γιορτάζουν θα ήταν σίγουρα η Καθαρά Δευτέρα. Θαλασσινά, ταραμάδες, φρέσκα μαναβικά και όσπρια, χαλβάδες και πάνω απ’ όλα οι λαγάνες στρώνουν ένα τραπέζι που, αν και νηστίσιμο, δεν το λες ούτε λιτό ούτε φτωχικό. Αν μείνετε στην Αθήνα και θελήσετε να βγείτε έξω, αναζητήστε αυτά τα 9 σημεία που φτιάχνουν για τα Κούλουμα τα καλύτερα.
Ο Τραβόλτα κάτω στο Περιστέρι είναι από τα πιο φημισμένα και ψαγμένα ψαροφαγικά της Αθήνας. Εδώ θα γιορτάσετε με μεζέδες αλλιώτικους και πάντα πολύ φρέσκους, δημιουργικούς και ταυτόχρονα μεγάλης νοστιμιάς. Δηλαδή, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, σουπιές (σε λουκάνικο) σπετζοφάι, τσιπούρα φρικασέ και τσιπούρα με χουνκιάρ, καλαμάρι κοντοσούβλι, τραχανά με θαλασσινά, ρεβίθια με μπακαλιαράκι και φακές με θαλασσινά. Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222
Το Ουζομπάρ είναι φημισμένο για όλα του τα μεζεκλίκια, αλλά ο τρομερός Γιάννης Λιάκου για την ημέρα προσθέτει και πατατοσαλάτα με ρέγγα, χταποδάκια (χτυπημένα με το χέρι), σπινιάλο από Κάλυμνο (μεζές για πολύ μερακλήδες), γαρίδες Αμφιλοχίας, ριζότο μπουγιαμπέσα, χτένια με μοσχάτο, τουρσιά σπιτικά και πολλά ακόμη. Για το τέλος έχει χαλβά σιμιγδαλένιο με αποξηραμένα φρούτα αλλά και του «μπακάλη» από τον Κοσμίδη. Στα συν και η μεγάλη γκάμα από ούζα και τσίπουρα. Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 216 7000761
Η Ψαρομαγεία είναι ένα καινούργιο και πολύ καλό εστιατόριο στημένο από ανθρώπους που παίζουν τη θάλασσα στα δάχτυλα. Για την ημέρα θα έχουν μεγάλη ποικιλία από φρέσκα όστρακα, γαρίδες και καραβίδες στα κάρβουνα, χταπόδι στιφάδο, σπιτική ταραμοσαλάτα, κριθαρότο με γαρίδες και λάδι τρούφας, χυλοπίτες χωριάτικες με καραβιδόψυχα και πολλά ακόμη. Λ. Πεντέλης 108, Βριλήσσια, 210 6096604
Στον Θαλασσινό ακόμη κι αν κάνει κρύο καθήστε έξω με τις σόμπες και τα τσίπουρα να σας ζεσταίνουν (γίνονται όλοι μια παρέα). Για την ημέρα θα έχουν πετροσωλήνες σαγανάκι (λεμονάτο και μούρλια), ρεβίθια με ρύζι και καπνιστή σαρδέλα, παστουρμά θαλασσινών (και όλα τα ωραία αλίπαστα από Θράκη), καραβίδες στα κάρβουνα, το τιμημένο καλαματιανό πιάτο μπακαλιάρο με κουνουπίδι και σάλτσα ντομάτας, όστρακα μαγειρεμένα με σταμναγκάθι, ντοματίνια και σκόρδο, ριζότο με αγκινάρες και γαρίδες, μαζί και πολλά φρέσκα όστρακα, αχινούς, τη γνωστή ταραμοσαλάτα και μύδια σε πολλές παραλλαγές. Για το τέλος το υπέροχο γλυκό με τα σύκα και τα ροζ πιπέρια. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες πηγαίνουν όσοι πετάνε χαρταετούς στις πλαγιές του Υμηττού (παράδοση). Μετά κάθονται στο ωραίο μπαλκόνι του εστιατορίου βλέποντας τις προσπάθειες των άλλων και τρώγοντας φάβα από τη Σχοινούσα, καρπάτσιο λαβράκι, αχινούς σε σφηνάκι, εννοείται όστρακα, φρέσκιες καραβίδες, μύδια, μακαρονάδες με θαλασσινά. Στο τέλος κερασμένος χαλβάς σπιτικός. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240
Το Θάλασσα Αιγάλεω City είναι η ξακουστή ψαροταβέρνα σε όλα τα δυτικά προάστια. Παρεΐστικο περιβάλλον, κάτι τέτοιες μέρες πάντα με γλεντζέδικη ατμόσφαιρα και χορούς. Στα πιάτα όλοι οι ψαρομεζέδες, φρέσκοι αχινοί και όστρακα, ψάρια για τη σχάρα αλλά και μεγάλη δύναμη στις νοστιμιές του τηγανιού. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185
Το Παράμαλο έφερε τη Χαλκίδα και τους καταπληκτικούς ψαρομεζέδες της στην Αθήνα. Εξαιρετική ποικιλία σε πολύ φρέσκα όστρακα, ζεστά χόρτα, αχινοί, θράψαλο στα κάρβουνα (και στο τηγάνι όμως είναι εξαιρετικοί), ψάρια, μεζέδες, κριθαρότο με γαρίδες και πάντα πολύ ωραίο τσίπουρο ή και κρασιά ελληνικά από την καλή του κάβα. Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927
Γνωστό και αγαπημένο σε όλους τους γκουρμέ ψαροφάγους το Βαρούλκο, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και τα κότερα ακριβώς μπροστά του, είναι μια εξαιρετική πρόταση για την ημέρα. Ο Λευτέρης Λαζάρου αγαπάει και την παράδοση και τα μερακλίδικα ελληνικά μεζεδάκια που πάντα «πειράζει» μαεστρικά. Για την Καθαρά Δευτέρα θα έχει τα... άπαντα. Ξεκινήστε με εξαίσια ρεγγοσαλάτα, συνεχίστε με άφθαστη ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια «αλλιώς», σουπιές, φάβα και όλη την γκάμα των νηστίσιμων. Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 210 5228400
Το ξενοδοχείο St George Lycabettus αυτή την ημέρα γνωρίζει μεγάλες δόξες. Από τη μια συγκεντρώνει όσους πήγαν βόλτα για να πετάξουν χαρταετό στο λόφο του Λυκαβηττού (πολλοί). Από την άλλη όσοι θέλουν μόνο οπτική... ενασχόληση με το άθλημα πιάνουν από νωρίς τραπέζι ψηλά στο Grand Balcon απ’ όπου μπορούν να χαρούν πανοραμικά όλους τους χαρταετούς που πετάνε πάνω από την πόλη. Για την ημέρα ο σεφ Βασίλης Μήλιος ετοιμάζει μπουφέ με πολλά νηστίσιμα πιάτα, όλα τους με εξαιρετικά προϊόντα φερμένα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Και Kids Corner με θέμα «Μετράμε τους χαρταετούς της Αθήνας» για να απασχολούνται τα παιδιά. Τιμή για τους μεγάλους €28 το άτομο, για τα μικρά μέχρι 12 ετών 50% έκπτωση. Κλεομένους 2, 210 7216191
Κεντρική φωτό: Βαρούλκο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.