Το εργοστάσιο καραμέλας της Βιέννης
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Zuckerl Werkstatt: ένα εργαστήριο στη Βιέννη φτιάχνει χειροποίητη, βιεννέζικη καραμέλα
Το «εργοστάσιο καραμέλας» της Βιέννης έχει πανέμορφες βιτρίνες και ένα θαυμάσιο λόγκο. Το Zuckerl Werkstatt σημαίνει «εργαστήριο ζάχαρης» και ακολουθώντας τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών παρασκευάζει χειροποίητη, βιεννέζικη καραμέλα. Η μυρωδιά της ζάχαρης, τα βαζάκια με τις κομμένες στο χέρι καραμέλες με τα φυσικά συστατικά, τα ζελέ από χυμό φρούτων, τα χρώματα και τα αρώματα είναι σαν τον μαγεμένο αυλό. Μια ανάσα από το Μουσείο της Αλμπερτίνα στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, η βιτρίνα του Zuckerl Werkstatt στολισμένη, μοιάζει με καρτ ποστάλ από τα Χριστούγεννα, όπως τα εξιδανικεύαμε στο μυαλό μας όταν ήμασταν μικρά παιδιά και όπως τα ονειρευόμαστε ακόμα και τώρα. Με χιόνι μαλακό και «αγγελάκια», παγωμένες λίμνες, έλκηθρα και παγοπέδιλα.
Στην καρδιά της Βιέννης ένα χειμωνιάτικο παραμύθι γράφεται με καραμέλα. Το εργαστήριο του διάσημου καραμελάδικου είναι ανοιχτό στον κόσμο και μπορείς να παρακολουθήσεις τον ζογκλέρ-ζαχαροπλάστη, ο οποίος διαμορφώνει ένα τεράστιο «μπαστούνι» και κόβει μικρές καραμέλες. Οι συνταγές είναι του 18ου αιώνα και μεταβιβάστηκαν στους ιδιοκτήτες «Γουίλι Γουόνκα» από διάσημους βιεννέζους παραγωγούς καραμελών των παλιών εποχών. Το άλλο κατάστημα βρίσκεται στον όμορφο δρόμο της Χέρενγκάσε. Μαγεία.
Το Zuckerl Werkstatt στη Βιέννη παρασκευάζει χειροποίητες καραμέλες
Σε ένα ταξίδι στη Σουηδία το 2012, η δικηγόρος Μαρία Σολτζ και ο επαγγελματίας τραγουδιστής Κρις Μάγερ ανακάλυψαν τυχαία μια μικρή βιοτεχνία ζαχαρωτών. Ήταν περίεργοι, μπήκαν μέσα και αμέσως ερωτεύτηκαν αυτή την καταπληκτική τέχνη. Πέρασαν όλη την ημέρα εκεί, παρακολουθώντας αυτούς τους ζαχαροπλάστες να παράγουν τις λιχουδιές τους. Και στέφτηκαν «γιατί να μην φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο στη Βιέννη;». Στη Βιέννη που γύρω στο 1900 ήταν ένα από τα φημισμένα κέντρα της παρασκευής χειροποίητων καραμελών. Έτσι, η Μαρία και ο Κρις είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη από τους παλιούς δασκάλους ηλικίας 75-95 ετών. Άνοιξαν την πρώτη τους βιοτεχνία το 2013 στο κέντρο της Βιέννης και το 2016 εγκαινιάστηκε η δεύτερη βιοτεχνία τους στην παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ. Πιο πρόσφατα άνοιξε το δεύτερο κατάστημα στη Βιέννη, στην εμβληματική Χέρενγκάσε.
Σε καθημερινή βάση η βιοτεχνία παράγει πολλά είδη καραμέλας και απίθανα ζελεδάκια, τα οποία παρασκευάζονται με προσοχή στη λεπτομέρεια, την ποιότητα και τις παλιές, παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας. Τα συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται είναι φυσικά και προέρχονται από τοπικούς προμηθευτές και παραγωγούς. Φυσικές γεύσεις, πτητικά έλαια, φυσικές χρωστικές ουσίες και φυσικά συστατικά όπως σοκολάτα, πάστα φουντουκιού, βότανα, μπαχαρικά κάνουν τα γλυκά τους εξαιρετικά.
Πώς φτιάχνονται οι καραμέλες;
Τα τελευταία πέντε χρόνια το ζευγάρι τελειοποίησε τις τεχνικές όσον αφορά στην ακρίβεια των εικονιζόμενων σχεδίων, που εμφανίζονται στις καραμέλες τους. Ακριβώς όπως το γυαλί millefiori, κάθε «εικόνα», κάθε σχέδιο της καραμέλας αποτελείται από τρισδιάστατα στρώματα. Κομμάτι-κομμάτι, κάθε στρώμα διαμορφώνεται με το χέρι. Ορισμένα από τα πολύχρωμα μοτίβα τους αποτελούνται από περισσότερα από 80 μεμονωμένα στρώματα. Μόνο ο χρόνος κατασκευής αυτών των επιμέρους τμημάτων διαρκεί (ανάλογα με το σχέδιο) έως και 2 ώρες. Τα επιμέρους κομμάτια συναρμολογούνται σε μια παρτίδα καραμέλας βάρους έως και 25 κιλών. Μετά πλάθεται με το χέρι ένα τεράστιο μπαστούνι μήκους 100 μέτρων με διάμετρο 11 χιλιοστών. Και τέλος, τα μπαστουνάκια κόβονται με το χέρι με σπάτουλες σκληρές καραμέλες, τύπου rock candies.
Μιλάμε για κανονική καραμελοτρέλα. Πώς να μην πάθεις…Candy crush στη στολισμένη Βιέννη με τον υπέροχο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, τις χριστουγεννιάτικες αγορές με το ζεστό Glühwein και την «αθάνατη» Sacher Torte; Μυρίζει καραμέλα, σοκολάτα, μαρίγεν, γαρύφαλλο, κίπφελ, κράπφεν, κάιζερσμαρν, μυρίζει Χριστούγεννα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήξερες οτι τα χορτοφαγικά πιάτα σε χορταίνουν;
Λατρεύουμε το street food κι έχουμε πολλούς λόγους γι’ αυτό
«Ανακρίναμε» τον ανατρεπτικό σεφ Ηλία Σκουλά και μάθαμε τι θα μας ταΐσει στο ολοκαίνουργιο burger spot της Γλυφάδας
Το street food που θα δοκιμάσεις εδώ δεν είναι ούτε απλοϊκό, ούτε συνηθισμένο
Γκουρού, εξπέρ, λάτρης και μύστης των κρασιών του κόσμου
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.