- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο Μπαρ της Μαυρομιχάλη θα πιεις τέλεια cocktails και θα φας sushi στην μπάρα
Three dots and a dash. Τρεις τελείες και μία παύλα. Ή αλλιώς το γράμμα V σε κώδικα Μορς. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το χρησιμοποιούσαν οι σύμμαχοι μεταξύ τους για να υποδηλώσουν τη νίκη. V for Victory. Μετά το τέλος του πολέμου, ο κώδικας έγινε cocktail. “Three dots and a dash” - το cocktail της νίκης. Αυτό το όνομα διάλεξε ο Αντώνης Μπούκας για την εταιρεία που δημιούργησε το 2013 προσφέροντας bar consulting. Ώσπου ήρθε η καραντίνα και έπρεπε να σκεφτεί κάτι άλλο για να συντηρηθεί η εταιρεία. «Κι έτσι δημιούργησα τα Urban Cocktails». Δηλαδή premium cocktails στο σπίτι, με το cocktail σου να καταφτάνει μέσα σε ένα κομψό μπουκάλι, με τον θρυμματισμένο πάγο και τη γαρνιτούρα ξεχωριστά. Ήταν η εποχή που δεν μπορούσαμε να πάμε στα bars, οπότε τα bars έρχονταν σε εμάς. Ευτυχώς, αυτή η εποχή πέρασε πια και τώρα μπορούμε να δώσουμε ανενόχλητοι ραντεβού στο Μπαρ, που άνοιξε ο Αντώνης τον Αύγουστο του 2022. Το σήμα του (τρεις κύκλοι κι ένα σέικερ σε ύπτια θέση) είναι μία από τις πολλές αναφορές στο Three dots & a dash που θα βρεις παντού στον χώρο (σ.σ. παρατήρησε, ας πούμε, τον φωτισμό πάνω από την μπάρα ή τα πόμολα της πόρτας).
Το Μπαρ είναι αυτό ακριβώς που ονειρεύεται κάθε λάτρης του είδους. Έχει μία ατμοσφαιρική μπάρα, σοβαρή κάβα και μία καλά κρυμμένη αυλή στο βάθος. Κυρίως όμως έχει έναν bartender που ξέρει καλά τη δουλειά του. Λέει ο Αντώνης: «Ήθελα να φτιάξω ένα χώρο όπου ό,τι προσφέρουμε να είναι τίμιο, ποιοτικό, σωστό, χωρίς όμως φανφάρες. Στο μυαλό μου, ο κόσμος θα γούσταρε να έρχεται για τον χώρο, το προϊόν, την εξυπηρέτηση. Θεωρώ ότι με τα social έχει χαθεί λίγο η ουσία. Εννοώ ότι είναι λίγα τα μαγαζιά για να βγεις και να χορέψεις κι όχι έτσι απλά για να δημοσιεύσεις». Άρα ήθελε να δημιουργήσει ένα χώρο συνάντησης; «Ναι. Για αυτό και το ονόμασα “Το Μπαρ”. Πού θα βρεθούμε; Στο Μπαρ! Έρχονται πολλοί για τον καφέ του το πρωί (σ.σ. ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι από το Περού, μοναδικός όπως και κάθε τι άλλο εδώ), και ξανά μετά το γραφείο γιατί λένε ότι φτιάχνω το πιο ωραίο τζιν τόνικ».
Ακουμπάει μπροστά μου μία παραλλαγή του Negroni. Έχει gin infused με φράουλες και μαύρο πιπέρι, campari, vermouth και chocolate bitters. Όταν φέρνω το ποτήρι στο ύψος των χειλιών, ξαφνιάζομαι. Μου έρχεται ένα πλούσιο άρωμα φράουλας, όμως το Ruby’s Heart, όπως ονομάζεται αυτή η παραλλαγή, διατηρεί όλα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά ενός σοβαρού Negroni – πράγμα σπάνιο όταν οι bartenders πειραματίζονται μαζί του. Ο Αντώνης λέει ότι κάθε μία από τις τρεις παραλλαγές του Negroni που έχει δημιουργήσει, έχει γίνει με σεβασμό στην κλασική συνταγή. Η λέξη «σεβασμός» είναι κομβική. Σεβασμός και όχι απλά «προσοχή» έχει δοθεί ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Από τον τρόπο που προετοιμάζεται ένα cocktail μέχρι το πώς θα σερβιριστεί. Όλα έχουν τη σημασία τους.
Χαζεύοντας τον κατάλογο εκπλήσσομαι για δεύτερη φορά. Οι επιλογές σε cocktails είναι δεκάδες – και όλες μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ο Αντώνης λέει και πάλι: «Σκοπός είναι να ανοίξεις τον κατάλογο και να πεις “α, έχει ενδιαφέρουσες επιλογές”». Ε, το πέτυχε. Εκτός από το Ruby’s Heart, αξίζει να δοκιμάσεις και το Botanist Secret (με τζιν, λικέρ elderflower, αγγούρι, λεμονόχορτο και lime), το Bloody Victory (μία εξαιρετική παραλλαγή του Bloody Mary), όπως και το Fig Tai (ρούμι infused με σύκο και σταφίδες, λικέρ πορτοκάλι, orgeat, lime, ζάχαρη και bitters).
Εκτός από τη μεγάλη γκάμα σε cocktails, θα συναντήσεις επίσης μπίρες κυρίως από ελληνικές μικροζυθοποιίες, μια μικρή, αλλά διαφορετική λίστα κρασιών και… sushi! Μάλιστα sushi. Το Μπαρ συνεργάζεται με το Hachiko κι έτσι μπορείς να διαλέξεις οποιοδήποτε λαχταριστό ρολάκι από τον κατάλογο μπροστά σου και ο Αντώνης θα στο παραγγείλει. Σε λίγα λεπτά θα το απολαμβάνεις μαζί με το ποτό σου. Στην μπάρα, στα τραπεζάκια επί της Μαυρομιχάλη ή στην πιο ωραία κρυμμένη αυλή της Νεάπολης.
Μαυρομιχάλη 111, Νεάπολη, Facebook: To Bar Athens, Instagram: @to.bar.athens, Ώρες λειτουργίας: Κυριακή με Πέμπτη 10.00-02.00, Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-03.00
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Από την πλατεία Κολωνακίου στην hot πιάτσα της Αρχελάου
Γράφει ιστορία εδώ και χρόνια και έχει κρυφό άσσο στο μανίκι τα τηγανητά αχτύπητα κολοκυθάκια του
Σε τέσσερα διαφορετικά γαστρονομικά «κεφάλαια»-σημεία, όλα τους με μπεστ σέλερ αποτέλεσμα
Η γεύση του περιγράφεται ως ένας συνδυασμός βανίλιας, καρύδας και γιασεμιού
Ο δημιουργός του Django μοιράζεται την ιστορία του gelato του από τη Σύρο έως το Κουκάκι
Η Mykonos Chocolate είναι η πρώτη σοκολάτα του νησιού και παράγεται εξ ολοκλήρου εδώ
Οι παλιές νοικοκυρές δεν φεύγουν ποτέ. Ζουν πάνω στα ράφια, μέσα στις κατσαρόλες, κληρονομιά ζωντανή, να μαρτυρά για πάντα τα έργα και τις ημέρες τους και πόσο σκόρδο έβαζαν στο κοκκινιστό
Ένα μαγαζί-πρεσβεία του τόπου του στο Παγκράτι
Μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς
Η απρόσμενη επιχειρηματική πορεία του Έλληνα επιστήμονα
Οι πανσέληνοι του φετινού καλοκαιριού θα είναι φαντασμαγορικές!
Από κήπους, αυλές και ταράτσες μέχρι λίμνες και αποβάθρες τρένων
Η παρέα που άνοιξε το Φλερτ προχώρησε στο επόμενο στάδιο της …σχέσης της με το νησί
O “F* Smashing”, δηλαδή ο σεφ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ
Από μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό ελληνικό brand
Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου εξηγεί πώς τρία φυτικά πιάτα συνδυάζουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και γεύση, αποδεικνύοντας ότι η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην ποικιλία και όχι στη στέρηση
Wine tasting με κρασιά του τμήματος Γεροβασιλείου
Από έναν ελληνικό φούρνο στο πιο viral καφέ του Μόντρεαλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.