- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Στο Μπαρ της Μαυρομιχάλη θα πιεις τέλεια cocktails και θα φας sushi στην μπάρα
Three dots and a dash. Τρεις τελείες και μία παύλα. Ή αλλιώς το γράμμα V σε κώδικα Μορς. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το χρησιμοποιούσαν οι σύμμαχοι μεταξύ τους για να υποδηλώσουν τη νίκη. V for Victory. Μετά το τέλος του πολέμου, ο κώδικας έγινε cocktail. “Three dots and a dash” - το cocktail της νίκης. Αυτό το όνομα διάλεξε ο Αντώνης Μπούκας για την εταιρεία που δημιούργησε το 2013 προσφέροντας bar consulting. Ώσπου ήρθε η καραντίνα και έπρεπε να σκεφτεί κάτι άλλο για να συντηρηθεί η εταιρεία. «Κι έτσι δημιούργησα τα Urban Cocktails». Δηλαδή premium cocktails στο σπίτι, με το cocktail σου να καταφτάνει μέσα σε ένα κομψό μπουκάλι, με τον θρυμματισμένο πάγο και τη γαρνιτούρα ξεχωριστά. Ήταν η εποχή που δεν μπορούσαμε να πάμε στα bars, οπότε τα bars έρχονταν σε εμάς. Ευτυχώς, αυτή η εποχή πέρασε πια και τώρα μπορούμε να δώσουμε ανενόχλητοι ραντεβού στο Μπαρ, που άνοιξε ο Αντώνης τον Αύγουστο του 2022. Το σήμα του (τρεις κύκλοι κι ένα σέικερ σε ύπτια θέση) είναι μία από τις πολλές αναφορές στο Three dots & a dash που θα βρεις παντού στον χώρο (σ.σ. παρατήρησε, ας πούμε, τον φωτισμό πάνω από την μπάρα ή τα πόμολα της πόρτας).
Το Μπαρ είναι αυτό ακριβώς που ονειρεύεται κάθε λάτρης του είδους. Έχει μία ατμοσφαιρική μπάρα, σοβαρή κάβα και μία καλά κρυμμένη αυλή στο βάθος. Κυρίως όμως έχει έναν bartender που ξέρει καλά τη δουλειά του. Λέει ο Αντώνης: «Ήθελα να φτιάξω ένα χώρο όπου ό,τι προσφέρουμε να είναι τίμιο, ποιοτικό, σωστό, χωρίς όμως φανφάρες. Στο μυαλό μου, ο κόσμος θα γούσταρε να έρχεται για τον χώρο, το προϊόν, την εξυπηρέτηση. Θεωρώ ότι με τα social έχει χαθεί λίγο η ουσία. Εννοώ ότι είναι λίγα τα μαγαζιά για να βγεις και να χορέψεις κι όχι έτσι απλά για να δημοσιεύσεις». Άρα ήθελε να δημιουργήσει ένα χώρο συνάντησης; «Ναι. Για αυτό και το ονόμασα “Το Μπαρ”. Πού θα βρεθούμε; Στο Μπαρ! Έρχονται πολλοί για τον καφέ του το πρωί (σ.σ. ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι από το Περού, μοναδικός όπως και κάθε τι άλλο εδώ), και ξανά μετά το γραφείο γιατί λένε ότι φτιάχνω το πιο ωραίο τζιν τόνικ».
Ακουμπάει μπροστά μου μία παραλλαγή του Negroni. Έχει gin infused με φράουλες και μαύρο πιπέρι, campari, vermouth και chocolate bitters. Όταν φέρνω το ποτήρι στο ύψος των χειλιών, ξαφνιάζομαι. Μου έρχεται ένα πλούσιο άρωμα φράουλας, όμως το Ruby’s Heart, όπως ονομάζεται αυτή η παραλλαγή, διατηρεί όλα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά ενός σοβαρού Negroni – πράγμα σπάνιο όταν οι bartenders πειραματίζονται μαζί του. Ο Αντώνης λέει ότι κάθε μία από τις τρεις παραλλαγές του Negroni που έχει δημιουργήσει, έχει γίνει με σεβασμό στην κλασική συνταγή. Η λέξη «σεβασμός» είναι κομβική. Σεβασμός και όχι απλά «προσοχή» έχει δοθεί ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Από τον τρόπο που προετοιμάζεται ένα cocktail μέχρι το πώς θα σερβιριστεί. Όλα έχουν τη σημασία τους.
Χαζεύοντας τον κατάλογο εκπλήσσομαι για δεύτερη φορά. Οι επιλογές σε cocktails είναι δεκάδες – και όλες μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ο Αντώνης λέει και πάλι: «Σκοπός είναι να ανοίξεις τον κατάλογο και να πεις “α, έχει ενδιαφέρουσες επιλογές”». Ε, το πέτυχε. Εκτός από το Ruby’s Heart, αξίζει να δοκιμάσεις και το Botanist Secret (με τζιν, λικέρ elderflower, αγγούρι, λεμονόχορτο και lime), το Bloody Victory (μία εξαιρετική παραλλαγή του Bloody Mary), όπως και το Fig Tai (ρούμι infused με σύκο και σταφίδες, λικέρ πορτοκάλι, orgeat, lime, ζάχαρη και bitters).
Εκτός από τη μεγάλη γκάμα σε cocktails, θα συναντήσεις επίσης μπίρες κυρίως από ελληνικές μικροζυθοποιίες, μια μικρή, αλλά διαφορετική λίστα κρασιών και… sushi! Μάλιστα sushi. Το Μπαρ συνεργάζεται με το Hachiko κι έτσι μπορείς να διαλέξεις οποιοδήποτε λαχταριστό ρολάκι από τον κατάλογο μπροστά σου και ο Αντώνης θα στο παραγγείλει. Σε λίγα λεπτά θα το απολαμβάνεις μαζί με το ποτό σου. Στην μπάρα, στα τραπεζάκια επί της Μαυρομιχάλη ή στην πιο ωραία κρυμμένη αυλή της Νεάπολης.
Μαυρομιχάλη 111, Νεάπολη, Facebook: To Bar Athens, Instagram: @to.bar.athens, Ώρες λειτουργίας: Κυριακή με Πέμπτη 10.00-02.00, Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-03.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.