Θεματα

Ένα ταξίδι στον «ακαταμάχητο» κόσμο των Lay’s

Μάθαμε για τη διαδρομή της πατάτας από τα χωράφια στα ράφια

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα ταξίδι στον «ακαταμάχητο» κόσμο των Lay’s

Lay’s: Επίσκεψη της Athens Voice στο εργοστάσιο της PepsiCo Hellas στον Άγιο Στέφανο, όπου πληροφορηθήκαμε για όλη τη γραμμή παραγωγής

  • Advertorial

«Τι είμαστε πατατάκια να αρέσουμε σε όλους;». Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει αυτή τη φράση με «πατάτες τηγανιτές», αλλά στην περίπτωση μας τιμητική έχουν τα chips –για αυτό και η μικρή παραποίηση. Τι είναι όμως αυτό που κάνουν τα chips το πιο απολαυστικό σνακ; Είναι ο ήχος της σακούλας όταν την πιάνουμε στα χέρια μας και την ανοίγουμε-όλοι ξέρετε σε τι αναφέρομαι, ας αποφύγω τα ηχητικά εφέ, είναι η κρατσανιστή μπουκιά στο στόμα ή η ακαταμάχητη γεύση; Δεν ξέρω τι κάνουν τα πατατάκια ξεχωριστά, έμαθα όμως τι κάνουν τα Lay’s: αυτά τα τραγανά chips για όλα τα γούστα, για κάθε στιγμή της ημέρας.

Πατατάκια Lay's

Ξενάγηση στο εργοστάσιο της PepsiCo Hellas για τη παραγωγική διαδικασία των Lay's

Μία ξενάγηση στο εργοστάσιο της PepsiCo Hellas, και περιήγηση στη γραμμή παραγωγής, αρκούσε για να μας υπενθυμίσει τους λόγους –και να μας μάθει και άλλους- που το εν λόγω σνακ αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές. Το ταξίδι μας, λοιπόν, στον κόσμο των Lay's άρχισε με την εκπαίδευση Υγιεινής & Ασφάλειας, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, προκειμένου να  μπούμε στα στάδια παραγωγής με απόλυτη ασφάλεια. Αν και πολλές φορές οι οδηγίες –κακά τα ψέματα- είναι ανιαρές, αυτός ο πρωτότυπος τρόπος με έκανε να παρακολουθήσω και την παραμικρή λεπτομέρεια. Άλλωστε δεν έχω καθημερινά την ευκαιρία να βλέπω τον κόσμο μέσα από αυτή τη σύγχρονη τεχνολογική ματιά. Αφού ντυθήκαμε, με τα υποχρεωτικά μέσα ατομικής προστασίας, κατευθυνθήκαμε προς τις εγκαταστάσεις ελέγχου ποιότητας, την επόμενη στάση. Τι κρύβεται πίσω από ένα σπουδαίο πατατάκι Lay's ; Ας ανακαλύψουμε παρέα.

Πατατάκια Lay's

Το ταξίδι της πατάτας από το τσουβάλι… μέχρι το σακουλάκι

Η μυρωδιά φρέσκιας πατάτας, διάχυτη στο χώρο, μαρτυρά πώς είμαστε στο βασίλειο των chips. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα, αυτοματοποιημένα ακολουθώντας μια πολύ αυστηρή διαδικασία, η οποία διεξάγεται σύμφωνα με τα σχολαστικά αμερικάνικα πρότυπα ενσωματωμένη στην ελληνική πραγματικότητα. Εμείς, με τη σειρά μας βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις ελέγχου ποιότητας και ενημερωθηκαμε για τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, από τους οποίους περνά η πατάτα, μέχρι να μπει στη γραμμή παραγωγής, που είναι και η επόμενη στάση.

Πατατάκια Lay's

Πατατάκια Lay's
Στάδιο συλλογής πατάτας

Αφού πληθούν οι πατάτες, κόβονται –το πιο σημαντικό στάδιο της παραγωγής- τηγανίζονται, ελέγχονται πάλι για τη σωστή υγρασία και ενισχύονται γευστικά με όλα τα μπαχαρικά ανά κατηγορία γεύσης (αλάτι, ρίγανη, αλάτι – ξύδι, sour cream – μαύρο πιπέρι, barbeque), τα οποία πληρούν εξίσου αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές. Τα πατατάκια Lay's είναι πλέον έτοιμα να μπουν στο σακουλάκι τους, ύστερα στην κούτα και τέλος καταλήγουν να «φιγουράρουν» στα ράφια, έτοιμα να τα «κατασπαράξουμε».

Πατατάκια Lay's
Στάδιο τηγανίσματος

Στο τέλος και αφού παρακολούθησαμε τα πάντα σχετικά με τον έλεγχο ποιότητας αλλά και την παραγωγή του αγαπημένου brand, ως πιστοποιημένοι πλέον «Επίτιμοι Ελεγκτές Ποιότητας» Lay’s, συμμετείχαμε σε ένα chip fine tasting. Έχετε φάει ποτέ καυτό πατατάκι; Εγώ πριν από εκείνη την ημέρα όχι, και δε νομίζω να μπορέσω να ξαναφάω και ποτέ. Ευτυχώς, που ακόμη και κρύα είναι εξίσου νόστιμα και λαχταριστά.  

Πατατάκια Lay's
Στάδιο αρωματισμού

Γεύση, ποιότητα και περιβάλλον σημειώσατε Χ

Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ο πολύ λεπτομερής αυστηρός έλεγχος ποιότητας που διεξάγεται σε πολλά στάδια της παραγωγής, επιβεβαιώνοντας πώς δεν είναι τυχαία η γεύση που φτάνει στα χέρια μας. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή, προσφέρουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, δίνοντας έμφαση στην πρώτη ύλη, την πατάτα, καθώς και στις κορυφαίες διαδικασίες παραγωγής εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν και οι άνθρωποι της PepsiCo Hellas. 

Η Group Brand Manager Snacks PepsiCo Hellas, κ. Κλαίρη Πολυχρονίου δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην PepsiCo Hellas να διασφαλίζουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και σε συνδυασμό με μοναδικές γεύσεις να δημιουργούμε μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία για τους καταναλωτές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα Lay’ s είναι κορυφαίο brand snack. Γιατί προσφέρουν μοναδικές γεύσεις σε ένα πατατάκι, το οποίο φτιάχνεται από εξαιρετικής ποιότητας πατάτες».

Πατατάκια Lay's

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε και κατά τη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η PepsiCo Hellas μένει πιστή στο στόχο της για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του εργοστασίου αυξάνοντας το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% της ετήσιας ηλεκτρικής ανάγκης της εταιρίας, μέσω εγκατάστασης ΦΒ πάνελ στην οροφή του Εργοστασίου της.

Φεύγοντας από αυτή την ξενάγηση έμαθα το εξής: κάθε πατατάκι Lay’s δεν είναι απλώς ένα πατατάκι. Είναι το αποτέλεσμα αυστηρών ποιοτικών ελέγχων και 100% υψηλής ποιότητας πατάτες, που καλλιεργείται από αγρότες, με εκπαίδευση και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους για την παρακολούθηση της καλλιέργειας.

Τα Lay’s δίνουν γεύση σε κάθε αγαπημένη μας στιγμή είτε τα απολαμβάνουμε μόνοι μας είτε με παρέα. Είτε δίπλα στο τοστάκι –ή ποτάκι– μας, είτε μόνα τους. Είτε το απόγευμα στο γραφείο, είτε το βραδάκι στο σινεμά. Είναι ακαταμάχητα γιατί είναι τόσο μα τόσο Lay’s…

Πατατάκια Lay's

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ