Θεματα

Χριστούγεννα σημαίνει οικογένεια και φαγητό στο «μίξερ»

Η οικογένεια μαζεμένη στο γιορτινό τραπέζι και όλοι χαρούμενοι να λένε και να ξαναλένε τις ίδιες παλιές ιστορίες

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 2
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μίξερ 2: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το δεύτερο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice

Επιτέλους έφτασαν! Υπάρχει άραγε πιο αγαπημένη μέρα στο ημερολόγιο από το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου; Για όλους είναι όμορφα τα Χριστούγεννα. Γιορτινές βιτρίνες, λαμπιόνια σε όλη την πόλη, τραπεζώματα σε φιλικά σπίτια. Για μένα είναι όμως κάτι παραπάνω. Είναι η μυρωδιά του λιωμένου βουτύρου στην κουζίνα που σπάει τη μύτη, η ζάχαρη άχνη στην ποδιά μου που δεν λέει να φύγει, οι γλυκές εκπλήξεις σε κάθε γωνιά στο εργαστήρι μου που εξαφανίζονται σε χρόνο ντετέ. Είναι η περίοδος μαγείας και ακόμα μεγαλύτερης δημιουργίας. Είναι η εποχή που θυμόμαστε τις οικογενειακές παραδόσεις. Το στολισμένο δέντρο με τα πολύχρωμα τυλιγμένα πακέτα που κάνουν τη μέρα ξεχωριστή, η κουζίνα που μοσχοβολάει από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, και η βασιλόπιτα που μας «προκαλεί» να την κόψουμε, αλλά εμείς πρέπει να περιμένουμε καρτερικά την Πρωτοχρονιά.

Αν μου έλεγαν να περιγράψω τα Χριστούγεννα με μια εικόνα θα ήταν αυτή: Η οικογένεια μαζεμένη στο τραπέζι και όλοι χαρούμενοι να λένε και να ξαναλένε τις ίδιες παλιές ιστορίες, που παραδόξως γίνονται καλύτερες με τον καιρό, πάντα με φόντο τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ. Κάθε λογής αλμυρή και γλυκιά λιχουδιά με την οποία γεμίζουμε το πιάτο μας ξανά και ξανά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως δεν γινόταν αυτό το συλλεκτικό τεύχος του Mίξερ, να μην είναι αφιερωμένο στην πιο ωραία εποχή του χρόνου. 

Tο Μίξερ, το νέο μου εγχείρημα, ένα ένθετο συλλεκτικό περιοδικό με γλυκές και αλμυρές συνταγές, εμπνευσμένο από ένα διαφορετικό σε κάθε τεύχος υλικό, κυκλοφορεί μια φορά τον μήνα μαζί με την ATHENS VOICE. Ήδη έχετε πάρει στα χέρια σας το πρώτο τεύχος που ήταν αφιερωμένο στο τυρί. Αυτή τη φορά, λόγω Χριστουγέννων βέβαια, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στο υλικό που χωρίς αυτό δεν νοούνται τα γλυκά των γιορτών. Πρωταγωνιστής στις συνταγές που θα βρείτε στις σελίδες που ακολουθούν είναι το βούτυρο. Ένα αγαπημένο γαστρονομικό υλικό που έχει καταφέρει να «τρυπώσει» στις κουζίνες όλης της Γης και αδιαμφισβήτητα νοστιμίζει κάθε φαγητό και γλυκό. Είναι το μυστικό της επιτυχίας της Μέριλ Στριπ, βασίλισσας της γαλλικής κουζίνας, στην ταινία «Τζούλι και Τζούλια». Είναι τα πρωινά μας που ξεκινούν όμορφα με βουτυρωμένες φέτες ολόφρεσκο ψωμί. Είναι το υλικό που απογειώνει τη γεύση κάθε τάρτας, γλυκιάς ή αλμυρής. Είναι αυτό που κάνει μαγική τη μυρωδιά του κέικ.

Ο Στέλιος Παρλιάρος κάνει συνταγές με βούτυρο
© Άλκης Καλούδης

Όσο για το αν κάνει καλό στην υγείας μας, σας έχω και καλά νέα! Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το βούτυρο περιέχει ουσίες θρεπτικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό μας – φυσικά, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Απόδειξη αυτού: παρά το γεγονός ότι το αγαπημένο διατροφικό υλικό των Γάλλων είναι το βούτυρο, τα ποσοστά παχυσαρκίας στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλά. Ειδικά μάλιστα αν το συνδυάσουμε με άλλα υγιεινά υλικά, όπως το μέλι ή η μαύρη σοκολάτα, η γεύση του απογειώνεται.

Επειδή, λοιπόν, οι ενοχές δεν έχουν θέση στην κουζίνα μας, μια και αυτή είναι ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας, πιάστε τις σπάτουλες, τις κατσαρόλες και τα τσέρκια και ελάτε να ξεδιπλώσουμε παρέα τη μαγεία των Χριστουγέννων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ