- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Asterios»: η μελισσοκομική εταιρεία που στέλνει premium ελληνικό μέλι μέχρι την Ιαπωνία
Στη Νικήτη της Χαλκιδικής βγάζει μέλια υψηλής ποιότητας και τα εξάγει σε όλο τον κόσμο
Ο Αστέριος Αβραμίδης ιδιοκτήτης της μελισσοκομικής «Asterios» βγάζει 10 ποικιλίες premium μελιού και τις εξάγει
Ο Αστέριος Αβραμίδης, μελισσοκόμος από τη Νικήτη Χαλκιδικής, ασχολείται με το μέλι, τα μελίσσια και τις μέλισσες από μικρός: ο συνονόματος παππούς του είχε μελίσσια, και ο εγγονός του τα έβλεπε στην αρχή ανάλαφρα – «Έμαθα τα μελίσσια σαν παιχνίδι, επειδή τα δούλευε ο παππούς μου και πήγαινα μαζί του», λέει. Ονόμασε την εταιρεία «Asterios» προς τιμήν του παππού και σήμερα βγάζει δέκα διαφορετικές ποικιλίες μελιού, σε κομψές συσκευασίες. Μερικά είναι «πιο premium, όπως το έλατο-βανίλια, ένα άσπρο μέλι το οποίο φέρνουμε από την Πελοπόννησο και το συσκευάζουμε», εξηγεί, «ενώ όλα τα άλλα, το μέλι ερείκης, βελανιδιάς, πεύκου, ανθέων πορτοκαλιάς, το σκέτο έλατο, ή το πιο δημοφιλές, το θυμαρίσιο μέλι, όπως και το πικρό μέλι καστανιάς από το Άγιο Όρος… όλα αυτά τα μέλια είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, από μελίσσια της Χαλκιδικής ή από την γύρω φύση». Έχουν π.χ. ένα μέλι με λάδι τρούφας, που δεν το έχω ξαναδεί ποτέ (και αναρωτιέμαι αν είναι για τη μαγειρική) αλλά ούτε το μέλι βελανιδιάς το έχω ακούσει, ή το πικρό του Αγίου Όρους, δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν τέτοιες ποικιλίες. Το περίφημο άσπρο μέλι από έλατο με βανιλένια γεύση θυμάμαι να το δοκιμάζουμε στη Βυτίνα, σε οικογενειακές εκδρομές στην Πελοπόννησο όταν είμασταν πιτσιρίκια. Είναι ΠΟΠ, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, και οι μέλισσες το φτιάχνουν μόνον εκεί γύρω στη Βυτίνα, για κάποιον μυστήριο λόγο.
Η «Asterios» διαθέτει τα μέλια της σε ντελικατέσεν, σε ζαχαροπλαστεία και διαλεγμένα μπακάλικα, και τα στέλνει στο εξωτερικό: η Ιαπωνία παραγγέλνει μέλι θυμαρίσιο, βελανιδιάς και ερείκης. «Για το μέλι της βελανιδιάς, έγινε μια έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης», λέει ο Αστέριος, «και βρήκανε ότι είναι το πιο αντι-οξειδωτικό. Αρέσει πολύ στους Ιάπωνες, το προτιμούν, κυρίως για τις αντι-οξειδωτικές του ιδιότητες».
Έχω μανία με το μέλι, παραγγέλνω τόνους κάθε χρόνο από τη Θάσο, πευκόμελο, επειδή το έχω συνηθίσει. Οι μέλισσες δουλεύουν σκληρά όχι μόνο για να μας φτιάχνουν αυτό το συγκλονιστικό προϊόν (το μέλι λέμε) αλλά και για να γονιμοποιούν το 70% των φυτικών ειδών, οπότε τις λατρεύω, κι ας είναι φριχτές και απαίσιες όταν με τσιμπάνε. Το ψάχνω πολύ το μέλι, και τα φυσικά, βιολογικά, αγνά μέλια σαν αυτό του Αστέριου, μου φτιάχνουν αν όχι τη διάθεση, τότε σίγουρα το πρωινό μου (με την έννοια του breakfast…αλλά και με την ευρύτερη, πιο φιλοσοφική έννοια).
«Asterios Honey Ακατέργαστο Ελληνικό Μέλι», Asteriosbio.com, Νικήτη Χαλκιδικής, 6995796212
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.