- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο ζαχαροπλαστείο Παύλου θα βρεις τις καλύτερες κυπριακές πίτες της Αθήνας
Λεπτές σαν δαντέλα και ανάλαφρες, ποτέ δεν μένεις στη μία…
Στον Παύλου της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, στα Ιλίσια, θα πας για κλασικά γλυκά αλλά κυρίως για τέλειες κυπριακές πίτες
O Παύλου ήταν από πάντα το παλιό, κλασικό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μας. Αυτό με τα πάντα όλα, τα μπακλαβαδωτά, τα φοντάν, τα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια του καφέ, του άπαιχτου γαλακτομπούρεκου, της κλασικής και νεωτεριστικής πάστας, του σπιτικού παγωτού, το ζαχαροπλαστείο που μαζί του περάσαμε από την τούρτα με φράουλα και κερασάκι στην τούρτα ζαχαρόπαστα με πόκεμον και στρουμφάκια.
Πριν από κάποια χρόνια, έκλεισε ένας κυπριακός φούρνος που είχαμε στη γειτονιά. Και ο οποίος έκανε σπιτικές, κυπριακές, παραδοσιακές πίτες. Ο γιος της οικογένειας και γνώστης της κάθε διαφορετικής πίτας του νησιού, ήρθε στο τιμ της οικογένειας Παύλου και το ζαχαροπλαστείο μας απέκτησε τη δική του, μεγάλη γωνιά, με όλο το πάνθεον και την ποικιλία της κυπριακής πιτολογίας.
Η κυπριακή πίτα δεν έχει καμιά σχέση με την ηπειρώτικη σπανακόπιτα ούτε με τη θεσσαλική μπατζίνα. Αν θέλεις να την κάνεις κάπου να μοιάζει, πιο κοντά θα τη βρεις στα κρητικά καλτσούνια και στην άποψη για μια πίτα της Κρήτης. Οι κυπριακές πίτες συνήθως ψήνονται στο φούρνο, είναι στεγνές, χωρίς πολλές λιπαρές ουσίες και με την πολύ διακριτική γεύση της αναρής (η κυπριακή μυζήθρα) και των φρέσκων κυπριακών τυριών. Έχοντας δοκιμάσει όλες τις πίτες στα ταξίδια μου της Κύπρου, έχω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτές οι Ιλισιώτικες είναι οι νοστιμότερες από όσες έχω δοκιμάσει στον τόπο τους. Λεπτές σαν δαντέλα, με νόστιμη σπιτική ζύμη ανοιγμένη στο χέρι, ανάλαφρες και κομψές στο μέγεθος, τόσο που μπορείς να διαλέξεις περισσότερες από μία, καθώς οπωσδήποτε θα μπεις στο δίλημμα και τον πειρασμό.
Οι στριφτές ταχινόπιτες, ούτε γλυκές ούτε αλμυρές, είναι ό,τι πρέπει για τη νηστεία, μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα και το ταχίνι τους φτιάχνει μια στιλπνή, αρωματική κρούστα. Οι κούπες, παραλλαγή του ισλί κεφτέ, εδώ γίνονται μικρές και ολοστρόγγυλες σαν καρυδάκια, γεμιστές με κιμά και σωστά τηγανισμένες, τραγανές και αλάδωτες. Η τυρόπιτα γίνεται με σπιτική κουρού ή σφολιάτα, γεμίζει με γραβιέρα ή χαλούμι. Πατατόπιτα, μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, σπανακόπιτα, υπέροχα μπουρεκάκια με χαλούμι και δυόσμο, κολοκοτές με γλυκιά κολοκύθα, πλιγούρι και σταφίδα, φλαούνες σκέτες ή με σταφίδα, ελιόπιτες μισοφεγγαράτες με φρέσκο κρεμμυδάκι, γαλατόπιτα και σιροπιαστά δάχτυλα κυριών. Η παράδοση της Κύπρου στα πιο άπαντά της.
Παύλου, Παπαδιαμαντοπούλου 24, Ιλίσια, 2107774012
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.