Θεματα

Στο ζαχαροπλαστείο Παύλου θα βρεις τις καλύτερες κυπριακές πίτες της Αθήνας

Λεπτές σαν δαντέλα και ανάλαφρες, ποτέ δεν μένεις στη μία…

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυπριακές πίτες

Στον Παύλου της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, στα Ιλίσια, θα πας για κλασικά γλυκά αλλά κυρίως για τέλειες κυπριακές πίτες

O Παύλου ήταν από πάντα το παλιό, κλασικό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μας. Αυτό με τα πάντα όλα, τα μπακλαβαδωτά, τα φοντάν, τα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια του καφέ, του άπαιχτου γαλακτομπούρεκου, της κλασικής και νεωτεριστικής πάστας, του σπιτικού παγωτού, το ζαχαροπλαστείο που μαζί του περάσαμε από την τούρτα με φράουλα και κερασάκι στην τούρτα ζαχαρόπαστα με πόκεμον και στρουμφάκια.

Πριν από κάποια χρόνια, έκλεισε ένας κυπριακός φούρνος που είχαμε στη γειτονιά. Και ο οποίος έκανε σπιτικές, κυπριακές, παραδοσιακές πίτες. Ο γιος της οικογένειας και γνώστης της κάθε διαφορετικής πίτας του νησιού, ήρθε στο τιμ της οικογένειας Παύλου και το ζαχαροπλαστείο μας απέκτησε τη δική του, μεγάλη γωνιά, με όλο το πάνθεον και την ποικιλία της κυπριακής πιτολογίας.

Κυπριακές πίτες

Η κυπριακή πίτα δεν έχει καμιά σχέση με την ηπειρώτικη σπανακόπιτα ούτε με τη θεσσαλική μπατζίνα. Αν θέλεις να την κάνεις κάπου να μοιάζει, πιο κοντά θα τη βρεις στα κρητικά καλτσούνια και στην άποψη για μια πίτα της Κρήτης. Οι κυπριακές πίτες συνήθως ψήνονται στο φούρνο, είναι στεγνές, χωρίς πολλές λιπαρές ουσίες και με την πολύ διακριτική γεύση της αναρής (η κυπριακή μυζήθρα) και των φρέσκων κυπριακών τυριών. Έχοντας δοκιμάσει όλες τις πίτες στα ταξίδια μου της Κύπρου, έχω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτές οι Ιλισιώτικες είναι οι νοστιμότερες από όσες έχω δοκιμάσει στον τόπο τους. Λεπτές σαν δαντέλα, με νόστιμη σπιτική ζύμη ανοιγμένη στο χέρι, ανάλαφρες και κομψές στο μέγεθος, τόσο που μπορείς να διαλέξεις περισσότερες από μία, καθώς οπωσδήποτε θα μπεις στο δίλημμα και τον πειρασμό.

Κυπριακές πίτες

Οι στριφτές ταχινόπιτες, ούτε γλυκές ούτε αλμυρές, είναι ό,τι πρέπει για τη νηστεία, μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα και το ταχίνι τους φτιάχνει μια στιλπνή, αρωματική κρούστα. Οι κούπες, παραλλαγή του ισλί κεφτέ, εδώ γίνονται μικρές και ολοστρόγγυλες σαν καρυδάκια, γεμιστές με κιμά και σωστά τηγανισμένες, τραγανές και αλάδωτες. Η τυρόπιτα γίνεται με σπιτική κουρού ή σφολιάτα, γεμίζει με γραβιέρα ή χαλούμι. Πατατόπιτα, μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, σπανακόπιτα, υπέροχα μπουρεκάκια με χαλούμι και δυόσμο, κολοκοτές με γλυκιά κολοκύθα, πλιγούρι και σταφίδα, φλαούνες σκέτες ή με σταφίδα, ελιόπιτες μισοφεγγαράτες με φρέσκο κρεμμυδάκι, γαλατόπιτα και σιροπιαστά δάχτυλα κυριών. Η παράδοση της Κύπρου στα πιο άπαντά της.

Κυπριακές πίτες

Παύλου, Παπαδιαμαντοπούλου 24, Ιλίσια, 2107774012

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ