Θεματα

Gargaretta και Atrium Greek Bistrot, δύο νόστιμες στάσεις στη σκιά της Ακρόπολης

Μερικά μυστικά για την επόμενη βόλτα σου στη γειτονιά του Παρθενώνα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gargaretta
Gargaretta

Η Gargaretta και το Atrium Greek Bistrot είναι τα επόμενα στέκια σου στην Ακρόπολη

Gargaretta, το ωραίο bistrot της Ροβέρτου Γκάλλι

Gargaretta

Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται μία συνοικία στη γειτονιά της Ακρόπολης με το τραγουδιστό όνομα «Γαργαρέττα». Η ιστορία της αρχίζει αιώνες πριν, στα χρόνια του Μεσαίωνα, τότε που εδώ κατοικούσε μία ιταλική οικογένεια γαιοκτημόνων με το επώνυμο “Gargaretta”. Ο χρόνος κύλησε και το όνομα μαζί με την αιωνόβια ιστορία του κόντεψε να ξεχαστεί, ώσπου στο ίδιο σημείο άνοιξε πριν λίγα χρόνια ένα νόστιμο bistrot που το λένε Gargaretta.

Η Gargaretta με τις μεγάλες τις τζαμαρίες, τα λουλούδια στα βάζα και τις λαχταριστές μυρωδιές της έφερε νέα πνοή στη γειτονιά. Στα τραπέζια της, από το απόγευμα και μετά μπορείς να έρθεις για να γευτείς νόστιμα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως το τρυφερό λαυράκι με χόρτα εποχής και λαδολέμονο dashi, εκείνη την πεντανόστιμη σεφταλιά κοτόπουλου που σερβίρεται με γλυκόξινη σάλτσα, αρωματικό γιαούρτι και χειροποίητα πιτάκια ή το «Σαν μουσακά», μια διαφορετική (αλλά πεντανόστιμη!) προσέγγιση του αγαπημένου ελληνικού πιάτου.

Σεφταλιά κοτόπουλου που σερβίρεται με γλυκόξινη σάλτσα, αρωματικό γιαούρτι και χειροποίητα πιτάκια
Σεφταλιά κοτόπουλου που σερβίρεται με γλυκόξινη σάλτσα, αρωματικό γιαούρτι και χειροποίητα πιτάκια

Στη Gargaretta αξίζει να βρεθείς και για να μοιραστείς ένα καλό μπουκάλι κρασί παρέα με φίλους. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος των ιδιοκτητών της, να φέρει δηλαδή τους ανθρώπους πιο κοντά, πράγμα που γίνεται αβίαστα με κάποια από τις ωραίες ετικέτες της προσεγμένης wine list που σε ταξιδεύει στον ελληνικό αμπελώνα. Θα ανακαλύψεις κρασιά σχεδόν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ για να γνωρίσεις καλύτερα τα οινοποιεία της χώρας συχνά πυκνά διοργανώνονται και βραδιές γευσιγνωσίας με καλεσμένους γνωστούς οινοπαραγωγούς και ειδικό μενού (σ.σ. η επόμενη έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου με το κτήμα Χαριτάτου από την Κεφαλονιά).

Τα Σαββατοκύριακα η Gargaretta ξυπνάει πιο νωρίς και, από τις 10.00 μέχρι τη 13.00, μας περιμένει με ένα πληθωρικό πρωινό, γεμάτο με ελληνικές γεύσεις (όπως η τραχανόπιτα με φέτα, σπανάκι και μυρωδικά ή η ωραία λαδένια με ποικιλία από ντομάτες, γλυκάνισο, ρίγανη και τσαλαφούτι), αλλά κι άλλες πιο ιδιαίτερες (σ.σ. δοκίμασε τα scrambled eggs sando, αλλά και το τέλειο avocado toast).

Atrium Greek Bistrot, το νόστιμο μυστικό του ξενοδοχείου Herodion

Atrium Greek Bistrot

Ακριβώς απέναντι από την Gargaretta βρίσκεται το Herodion Hotel. Πέρνα την είσοδό του, κι έπειτα προχώρησε προς το βάθος. Εδώ, καλά κρυμμένο, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια της Αθήνας. Δεν υπερβάλλουμε. Το Atrium Greek Bistrot είναι, όπως λέει και το όνομά του, ένα ρομαντικό αίθριο, που περικλείεται από τις κομψές τζαμαρίες και τη γυάλινη οροφή που αφήνει το βλέμμα να εξερευνήσει τον αττικό ουρανό. Θα καθίσεις αναπαυτικά, πατώντας σε παχιά χαλιά, περιτριγυρισμένος από δεκάδες φυτά αλλά και δέντρα που ξεπετούν τα κλαδιά τους πέρα και πάνω από τη γυάλινη σκεπή. Είναι το ιδανικό καταφύγιο για να απολαύσεις απερίσπαστος από τη βουή της πόλης το μεσημεριανό σου γεύμα, αλλά και για να επιστρέψεις το βράδυ για ένα aperitivo ή για ένα έξοχο γαστρονομικό δείπνο.

Aρνάκι γάλακτος σε κρέμα κόκκινης πιπεριάς με πρόβειο γιαούρτι, πλιγούρι με ποπ κορν, ρεβίθι και σάλτσα με άρωμα καφέ
Aρνάκι γάλακτος σε κρέμα κόκκινης πιπεριάς με πρόβειο γιαούρτι, πλιγούρι με ποπ κορν, ρεβίθι και σάλτσα με άρωμα καφέ

Τα μεσημέρια στον κατάλογο θα βρεις comfort πιάτα, όπως το burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυρί μετσοβόνε, μαρμελάδα ντομάτας, μαρούλι και μαγιονέζα που συνοδεύεται από τραγανές πατάτες, αλλά και πιο light επιλογές σαν το φιλέτο λαυράκι με λαχανικά ατμού και λαδολέμονο μαντζουράνας. Στο dinner menu, οι γεύσεις αποκτούν μεγαλύτερη γαστρονομική διάσταση καθώς σερβίρονται πιάτα όπως το αρνάκι γάλακτος σε κρέμα κόκκινης πιπεριάς με πρόβειο γιαούρτι, πλιγούρι με ποπ κορν, ρεβίθι και σάλτσα με άρωμα καφέ ή οι σπιτικές ραβιόλες με κοτόπουλο, ξινομηζύθρα, φουρνιστά ντοματίνια και ρόκα. Ό,τι και να διαλέξεις, μην παραλείψεις το τιραμισού με μαρέγκα σοκολάτας, αφρό ελληνικού καφέ και παγωτό – ο τέλειος επίλογος σε ένα πλούσιο γεύμα.

Σπιτικές ραβιόλες με κοτόπουλο, ξινομηζύθρα, φουρνιστά ντοματίνια και ρόκα
Σπιτικές ραβιόλες με κοτόπουλο, ξινομηζύθρα, φουρνιστά ντοματίνια και ρόκα
Τιραμισού με μαρέγκα σοκολάτας, αφρό ελληνικού καφέ και παγωτό
Τιραμισού με μαρέγκα σοκολάτας, αφρό ελληνικού καφέ και παγωτό

Να σημειώσουμε επίσης, ότι το Atrium Greek Bistrot φιλοξενεί κάθε είδους μικρή ή μεγάλη εκδήλωση, από ένα tea ή cocktail party στους δερμάτινους καναπέδες μπροστά στο τζάκι, μέχρι ένα εταιρικό δείπνο (έως 55 ατόμων), με την υπογραφή του σεφ Χρύσανθου Μανωλόπουλου και του Head Chef Σπύρου Μπελιβάνη.

Gargaretta: Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, 210 9228713, www.gargaretta.gr, Fb: Gargaretta, Instagram: @gargaretta, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη: 17.00-00.00, Παρασκευή: 17.00-01.00, Σάββατο: 10.00-01.00, Κυριακή: 10.00-00.00, Τρίτη κλειστά

Atrium Greek Bistro: Ροβέρτου Γκάλλι 4, Ακρόπολη, 214 4025700, Instagram: @atriumgreekbistrotwww.herodion.gr, Fb: Herodion Hotel Athens, Instagram: @herodionhotelathens Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12.00-23.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ