Θεματα

“Ennio Morricone”, το κοκτέιλ που έφτιαξε ο Σύλλογος Φίλων του Ιταλού συνθέτη

Κλασικό κοκτέιλ, διαχρονικό, γλυκόπικρο σου αφήνει μια πιο φρουτένια, floral επίγευση και έρχεται σύντομα στην Αθήνα

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοκτέιλ Εnnio Morricone
Κοκτέιλ Εnnio Morricone © Γιώργος Δελλής

Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone και ο Στέφανος Δραγανιδάκης, δημιουργός του «Ennio» μιλούν στην ATHENS VOICE για το κοκτέιλ που είναι αφιερωμένο στον Ιταλό συνθέτη.

Ένα δροσερό cocktail από ιταλικά απεριτίφ, όπως τα Μartini Rubino και Βitter, με κλασικές επιρροές, ντυμένο στις κοκκινοπορτοκαλί αποχρώσεις, -τα χρώματα της Roma της αγαπημένης ομάδας του Ennio Morricone, παρουσιάστηκε στο κοινό της Λάρισας. Κοκτέιλ διαχρονικό και γλυκόπικρο, σου αφήνει μια πιο φρουτένια και floral επίγευση χάρη στο Maraschino Liqueur ενώ σερβίρεται σε old fashion χαμηλό ποτήρι, πιο “κλασικό” και “στιβαρό” ώστε να αντιπροσωπεύει καλύτερα τον διάσημο συνθέτη με τις αξέχαστες δημιουργίες. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος μετά την μεγάλη απήχηση που είχε το κοκτέιλ “Εnnio” στην πρώτη του παρουσίαση τον περασμένο Μάρτιο στο Kubrick Pure Social Club στην Λάρισα, το παρουσίασε στις 9 Οκτωβρίου και στο Wisedog, επίσης στην Λάρισα. Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής "Ennio Morricone" και ο bartender Στέφανος Δραγανιδάκης, δημιουργός του «Ennio»-μαζί με τον Γιώργο Ζιώγα- μιλούν στην ATHENS VOICE για το κοκτέιλ που είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη, ενορχηστρωτή, μαέστρο και τρομπετίστα, ένα κοκτέιλ που όπως μάλιστα μαθαίνουμε θα καταφθάσει σύντομα και στην Αθήνα.

Κοκτέιλ Εnnio Morricone
Κοκτέιλ Εnnio Morricone © Γιώργος Δελλής

Εμπνευσμένο από το έργο και την ζωή του μαέστρο, οπωσδήποτε βαθειά ιταλικό. O (μοναδικός παγκοσμίως) Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων της μουσικής του αξέχαστου συνθέτη που βρίσκεται στην Λάρισα και έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την ανάδειξη του έργου του, πειραματίζεται συνεχώς με πλούσιες δράσεις, προβολές ταινιών σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, εικαστικές παρεμβάσεις/murals -μεταξύ αυτών και η τεράστια προσωπογραφία του Morricone σε τοίχο που έγινε viral σε όλον τον πλανήτη-, εκθέσεις κόμικ, αφίσες συλλεκτικές και σπάνιες, αποφάσισε να συμπεριλάβει και το κομμάτι του ποτού με ένα ξεχωριστό τρόπο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μου μιλά με ενθουσιασμό ο Στέφανος. Έχει εμπειρία 15 χρόνων πίσω από την μπάρα και έχει δουλέψει σε κάποια από τα πιο γνωστά bars της Αθήνας όπως το The Clumsies, το The Dalliance House και το Novikov Restaurant & Bar στο Λονδίνο. «Θυμάμαι ακόμα τη συμφωνική ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα το οποίο περιελάμβανε ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής διαδρομής του αξέχαστου κινηματογραφικού συνθέτη. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, εκεί κάπου στις σκηνές του Σινεμά ο Παράδεισος, να βλέπεις πώς ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης, καθόλη την διάρκεια της καριέρας του ενσωμάτωνε απλούς ήχους όπως τα πλήκτρα της γραφομηχανής, τον ήχο των παπουτσιών κ.ά δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Πώς δηλαδή, το απλό το έκανε σύνθετο αλλά όχι δύσκολο. Όλο αυτό με ενέπνευσε και σε συνδυασμό με την γνωριμία με τον καλό μου φίλο Κωνσταντίνο που είναι παθιασμένος με όλο αυτό που κάνει στο Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, άρχισα να το ψάχνω περισσότερο. Μόλις μου έκανε την πρόταση ο Κωνσταντίνος να δημιουργήσω ένα κοκτέιλ αφιερωμένο στον Ennio είπα το ναι με μεγάλη χαρά, παθιάστηκα και εγώ.

O ίδιος ο Ennio δεν έπινε... οπότε και εμείς θελήσαμε να φτιάξουμε ένα κοκτέιλ light, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που να μπορείς να το πιεις και πριν το γεύμα σου ως απεριτίφ. Μας πήρε περίπου 20 μέρες για να καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα περιέχει, νομίζω όμως πως τελικά προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία και το πώς ήταν σαν άνθρωπος. Στις 29 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε μαζί με τον γιο και την γυναίκα του Ennio στο The Line Athens για μια παρουσίαση του κοκτέιλ στους ανθρώπους του αθηναϊκού spot και τέλος Οκτώβρη ή την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα το παρουσιάσουμε και επίσημα σε ένα event φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Θέλουμε να γίνει ένα modern classic κοκτέιλ που θα βρίσκεις σχεδόν παντού».

Κοκτέιλ Εnnio Morricone
Κοκτέιλ Εnnio Morricone © Γιώργος Δελλής

Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος άκουσε πρώτη φορά ζωντανά τον μαέστρο το 2004 στη Ρώμη, συνδέθηκε βιωματικά με τη μουσική του και αποφάσισε, το 2010, να δημιουργήσει αυτόν τον σύλλογο συμπληρώνει: «Σκοπεύουμε το κοκτέιλ να συνοδεύει πλέον, όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου και να διατίθεται εντελώς δωρεάν σε όποιον θέλει να το δοκιμάσει στα events μας. Στόχος μας είναι να φτάσει μέχρι την Ρώμη, να ταξιδέψει μαζί με την εικαστική έκθεση που έπεται σύντομα. Θέλουμε όποιος επισκέπτεται ή βρίσκεται στη Ρώμη να απολαμβάνει και εκεί το κοκτέιλ του πέρα από τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη (στο "Ύψιλον") και την Αθήνα».

O Κωνσταντίνος Παπακώστας, η οικογένεια Morricone και η οικογένεια Παναγούλη στο Line Athens
O Κωνσταντίνος Παπακώστας, η οικογένεια Morricone και η οικογένεια Παναγούλη στο Line Athens © Γιώργος Δελλής

Η συνταγή του κοκτέιλ "Ennio Morricone" για τους φανατικούς που θέλουν να το φτιάξουν στο σπίτι: 

25ml Martini Riserva Bitter 

25ml Martini Riserva Rubino 

25ml Noilly Prat 

5ml Maraschino Liqueur 

Αναδεύουμε όλα τα υλικά με πάγο και το σερβίρουμε σε ένα ποτήρι old fashioned μαζί με τον πάγο και με μια πράσινη ελιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ