- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αθήνα, είσαι η βασίλισσα του street food
Οι γεύσεις όλου του κόσμου στους δρόμους της πόλης. Ανακάλυψέ τις.
Τα άπαντα του street food στην Αθήνα: Πού θα βρεις παραδοσιακές, εξωτικές και γλυκιές λιχουδιές.
Λατρεύουμε το street food! Στις μέρες μας είναι γρήγορο, φτηνό, νόστιμο, ποιοτικό, ιδιαίτερο, εφευρετικό, παιχνιδιάρικο, γκουρμέ, και βάζει τη νόστιμη πινελιά στη βόλτα σου. Στην Αθήνα το βρίσκεις στις χιλιάδες εκδοχές του: από το πατροπαράδοτο σουβλάκι μέχρι τις πιο εξωτικές λιχουδιές που μπορείς να φανταστείς. Ναι, αυτή η πόλη ζει, τρώει και πίνει στους δρόμους της…
To street food του 1960 σε μεγάλες δόξες
Ένα street food που ακολουθεί την πόλη εδώ και έναν αιώνα είναι το λαοφιλές κουλούρι. Οι κουλουρτζήδες, χαρακτηριστική φιγούρα σε κάθε κεντρική γωνία, είναι μια εικόνα που αντέχει στον χρόνο, όπως το σουσάμι πάνω στην καυτή ζύμη. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ολόκληρες αλυσίδες άνοιξαν αποκλειστικά αφιερωμένες στο στρογγυλό κουλούρι, κι εκείνο με τη σειρά του εξελίχθηκε, στρίμωξε ανάμεσά του διάφορα υλικά, αλμυρές και γλυκές γεμίσεις, συνεχίζοντας να μας χορταίνει κάθε πρωί. Περίπου την ίδια πορεία εξέλιξης ακολούθησε και το πάντα τιμημένο σουβλάκι. Καταπιάστηκαν μαζί του διάσημοι σεφ στο Hoocut (Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, 2103240026), εκείνο απέκτησε ποικιλία που αγγίζει τις 80 (!) διαφορετικές επιλογές τυλιχτού στο Πιάτσα Καλαμάκι (www.piatsakalamaki.gr), μέχρι και vegan έγινε εσωκλείοντας στην τρυφερή του πίτα πεντανόστιμο γύρο μανιταριών στο Cookoomela Grill (Θεμιστοκλέους 43, Εξάρχεια). Όχι ότι δεν εξακολουθούμε να λατρεύουμε την πατροπαράδοτη και τέλεια εκδοχή του, σαν εκείνη που προσφέρει το Κουντουριώτικο (Πλατεία Κουντουριώτου 3& Ευρώπης 11, Κουκάκι, 2109229944 –δοκίμασε οπωσδήποτε το ανατολίτικο κεμπάπ!). Άλλο αγαπημένο street food που έφτασε από τον προηγούμενο αιώνα ως τις μέρες μας είναι και οι ολοστρόγγυλοι λουκουμάδες. Για τους Lukumades της Αιόλου (Αιόλου 21, 2103210880) έγραψαν μέχρι και οι New York Times, ενώ υπάρχουν φήμες πως ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα Καμίλα ήρθαν στην Αθήνα για να τους απολαύσουν! Οι λουκουμάδες αυτοί βασίζονται στην αυθεντική συνταγή για τη ζύμη τους, στη σύγχρονή τους μορφή όμως γεμίζονται με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, όπως ελληνικά τυριά ή κρέμα μπουγάτσας. Ας μείνουμε στα γλυκά, κι ας μιλήσουμε για το μαλλί της γριάς, που ένα παγωτατζίδικο στη Βουλής έκανε και πάλι μόδα. Το Dickee Dee (Βουλής 23, Σύνταγμα, 2103238277) είχε την ιδέα να τυλίξει μαλλί της γριάς γύρω από το τρομερό παγωτό μηχανής του και να δημιουργήσει ένα παγωτό σκέτο… σύννεφο! Αυτό που ίσως δεν φαντάζονταν οι άνθρωποι του ’60 είναι ότι θα έβλεπαν την αγαπημένη τους, σπιτική και χωριάτικη πίτα να προσφέρεται στο χέρι με το κομμάτι! Μερικές από τις καλύτερες, χωριάτικες πίτες στην Αθήνα (με πράσο, με κιμά, με τυριά, γαλατόπιτα), θα τις βρεις στα Starata (Χ. Τρικούπη 26, Εξάρχεια, 2103644650), όπου η κυρία Βάνα ανοίγει το τραγανό τους φύλλο στο χέρι κι ο άντρας της Μπάμπης στις προσφέρει πάντα με το ζεστό του χαμόγελο.
Αμαρτωλά σάντουιτς με θεϊκά ονόματα
Πελώρια και χορταστικά, σε μεγάλη ποικιλία για να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σου τα σάντουιτς στο Θεϊκό έχουν ονομασίες όπως «σάντουιτς της θεάς Αθηνάς», «του θεού Άρη», «της Αφροδίτης», «της θεάς Άρτεμης» –για τους vegan αυτό το τελευταίο– και το πιο αφράτο ψωμάκι του κόσμου. Αγίου Μάρκου 1, 2103314620
Street food: Ο γύρος του κόσμου στα στενά και τα μαγαζιά της Αθήνας
Etnico (Μεξικό, Ινδία, Αραβία)
Ο πιο σύντομος δρόμος για τον γύρο του κόσμου περνάει από την Κολοκοτρώνη. Στο Etnico (όνομα και πράγμα) παίρνεις samosas και πας στην Ινδία, τρως burrito και ταξιδεύεις στο Μεξικό, παραγγέλνεις τραγανό φαλάφελ και –τσουπ!– βρίσκεσαι στον Λίβανο. Για να πας στο διάστημα δοκίμασε... τις Margaritas του. Κολοκοτρώνη 22, 2114113880
Tuk Tuk (Ταϊλάνδη)
Ο Μπάμπης ερωτεύτηκε την Ταϊλάνδη με την πρώτη ματιά. Μεσολάβησαν πολλά ταξίδια και μαθήματα μαγειρικής στην Μπανγκόγκ, μέχρι που το πήρε απόφαση κι άνοιξε το μικρό αυτό αριστούργημα στο Κουκάκι. Και κάπως έτσι μας έκανε κι εμάς να ερωτευτούμε την ταϊλανδέζικη κουζίνα (ειδικά το Pad Thai του δεν παίζεται). Βεΐκου 40, Κουκάκι, 2114051947
Mr. Jack Robin (Νέα Υόρκη)
Άνοιξε το καλοκαίρι κι έφερε στην Αθήνα τα ξακουστά pastrami sandwiches της Νέας Υόρκης. Μιλάμε για παστράμι από Black Angus που μαρινάρεται επί πέντε μέρες σε μπαχαρικά και στη συνέχεια ψήνεται στον φούρνο για 10 ώρες! Αυτό το… «λουκουμάκι» μπαίνει στη συνέχεια σε αφράτο ψωμάκι και σε στέλνει στον Παράδεισο των σάντουιτς. Ανδρέα Παπανδρέου 22, Χαλάνδρι, 2106830314
Mozzart (Ιταλία)
Το χειροποίητο ζυμάρι αυτής της πίτσας ωριμάζει για τουλάχιστον 48 ώρες πριν δεχθεί πάνω του τα ολόφρεσκα ιταλικά προϊόντα. Έπειτα, ψήνεται σε έναν ειδικά σχεδιασμένο φούρνο για πίτσες και κάνει όλο το κέντρο να μοσχοβολά Ιταλία! Πώς να του αντισταθείς; Χρυσοσπηλιωτίσσης 1, Αθήνα, 2103214183
Hot Hot (Αμερική)
Το μπεργκεράδικο που μας πάει στην Αμερική του Elvis και των pin up girls, τότε που η ροκ ήταν βασίλισσα και τα μπιφτεκόψωμα «καυτά». Το Hot Hot φτιάχνει τα burgers του με 100% φρέσκο κιμά, από τα ηχεία παίζει ροκ στη διαπασών, και στα τραπέζια του ερωτεύονται αγόρια και κορίτσια. Τι άλλο θες; Πραξιτέλους 2 & Κολοκοτρώνη, 2130272440
Sushi Rolls (Ιαπωνία)
Είναι το πρώτο sushi bar του Πειραιά και για το sushi του μαζεύονται εδώ άνθρωποι από κάθε συνοικία της Αθήνας. Διάλεξε ένα τραπέζι με θέα την ανοιχτή κουζίνα και χάζεψε τους επιδέξιους sushi chefs να ετοιμάζουν πεντανόστιμα ρολάκια όπως το Crispy Salmon Roll με τηγανητό σολομό, φιλέτο χέλι και χειροποίητη γλυκιά πικάντικη σάλτσα. Αγ. Νικολάου 3, Πειραιάς, 2104284439
Μακαρόνια στο χέρι κι άλλες ιστορίες
Μέχρι λίγα χρόνια πριν δεν θα φανταζόμασταν ότι θα τρώγαμε αχνιστή, χειροποίητη pasta στο χέρι, χωρίς καν να σταματάμε τη βόλτα μας. Ούτε ότι θα πίναμε καυτές σούπες περπατώντας. Κι αν κάποιος μας έλεγε ότι ένα από τα πιο δημοφιλή street food της πόλης θα ήταν το… ψάρι, θα τον κοιτάγαμε με απορία. Αλλά αυτή είναι η πραγματική μαγεία του street food: ξεδιπλώνει όλη την εφευρετικότητα των σεφ και κάνει πραγματικότητα τις πιο αναπάντεχες ιδέες. Και κάπως έτσι οι Aθηναίοι περπατούν στο Κολωνάκι κρατώντας κατακόκκινα κυπελάκια γεμάτα με τη φρέσκια pasta του Mailos (Πατριάρχου Ιωακείμ 39, 2107210177), διασχίζουν την Αιόλου πίνοντας τη φοβερή μαχλούτα (σούπα με κόκκινη φακή) της Feyrouz (Καρόρη 23, 2130318060) και επισκέπτονται τα Εξάρχεια για τις φοβερές σούπες του Lacantina (Ζωοδόχου Πηγής 24, 2103810542) ή για εκείνο το απίστευτο ramen στο Micrulee (Στουρνάρη 14, 2103800672). Οι fish lovers, πάλι, βρήκαν τον street food παράδεισό τους στο τηγανητό μαριδάκι μέσα στο χάρτινο χωνάκι του Ζήση (Αθηναΐδος 3, 2103211152) και πιο πρόσφατα στις μπακαλιοκροκέτες με πατάτα, τριμμένη ντομάτα, spicy aioli σος και βασιλικό του Eatery Μπαϊρακτάρης (Αιόλου 29, 2103220203). Στο τελευταίο, βέβαια, πας και για το θρυλικό κεμπάπ, Μπαϊρακτάρης είναι αυτός…
Worth trying!
Δύο λέξεις: Bagel Pretzel! Τα δύο εμβληματικά street food της Νέας Υόρκης ενώθηκαν και στην αγκαλιά τους έκρυψαν καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα με ξύσμα λεμονιού, άνηθο και και καρέ ντομάτα! Το βρίσκεις στο Bond. Μεγάλης του Γένους Σχολής 2, Άλιμος, 2109902035
Street Food που στάζει γλύκα
Ι Cake You
Το πρώτο μπισκοτάδικο της πόλης προσγειώθηκε στα Εξάρχεια πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε μπορούμε να κόβουμε βόλτες μπουκωμένοι με ζουμπουρλά, μαλακά και βουτυρένια μπισκότα. Στα οπωσδήποτε το Red Velvet Cookie. Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια, 2114091999
Παραδοσιακό
Η τέλεια μπουγάτσα του είναι γεμισμένη με παχιά, βελούδινη κρέμα που θυμίζει έντονα γαλακτομπούρεκο. Όλη τη διαφορά, όμως, την κάνει η χειροποίητη σφολιάτα της! Άλλωστε το εργαστήριο αυτό έχει παράδοση στις σφολιάτες από το 1968. Ελ. Βενιζέλου 94, Νέα Σμύρνη, 2109311328
Κρέπες Κηφισιάς
Από τις πιο παλιές κρεπερί της πόλης, το τιμούν και οι ξενύχτηδες για τη φρέσκια, χειροποίητη κρέπα. Υπάρχουν και δοξασμένες αλμυρές κρέπες, ειδικά όμως η ποικιλία σε σοκολατένιες κρέπες είναι τεράστια. Αδριανού 4, Κηφισιά, 2106231371
Crepaland
Από το 1992 μέχρι σήμερα τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας συνεχίζουν να μας γλυκαίνουν με τις φοβερές κρέπες τους. Ξεχωρίζουν για το ολόφρεσκο και τραγανό τους φύλλο, αλλά και για τους πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων. www.crepaland.gr
Bueno Crepa
«Θα βρεθούμε στο Bueno» λένε οι Κηφισιώτες κι εννοούν αυτή την κρεπερί που έγινε σημείο αναφοράς για την περιοχή. Η τέλεια υφή της κρέπας του οφείλεται στη ζύμη που φτιάχνεται εδώ κάθε μέρα. Κασσαβέτη 1, Κηφισιά, 2108012515
Choureal
Βόλτα στην Ερμού με ένα προφιτερόλ στο χέρι. Ναι, αλλά τι προφιτερόλ! Τούτο εδώ φτιάχνεται με χειροποίητα σουδάκια που γεμίζονται με φρέσκια κρέμα πατισερί ή με παγωτό και στη συνέχεια περιχύνονται με κάποια από τις πολλές διαφορετικές σοκολάτες Valrhona…Η ευτυχία σε μπολ! Διομείας 2, Σύνταγμα, 2103317883
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.