Θεματα

Sunions: τα υβριδικά κρεμμύδια που δεν θα σε κάνουν να κλαις

Μια νέα ποικιλία κρεμμυδιών υπόσχεται «όχι πια δάκρυα»

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα sunions είναι μια νέα ποικιλία κρεμμυδιών που προέκυψαν με γενετικές τροποποίησες και δεν φέρνουν δάκρυα όταν τα καθαρίζουμε.
© Wilhelm Gunkel on Unsplash

Τα sunions είναι μια νέα ποικιλία κρεμμυδιών που προέκυψαν με γενετικές τροποποιήσεις και δεν φέρνουν δάκρυα όταν τα καθαρίζουμε.

Έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορα κόλπα, τα ψεκάσαμε με ξύδι, τα βάλαμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν τα ψιλοκόψουμε, τα καθαρίσαμε φορώντας τα γυαλιά του σκι. Όμως και πάλι, καθαρίζοντας κρεμμύδια… κλάμα η κυρία.

Ώσπου τη λύση έδωσε και πάλι η επιστήμη, όχι με ένα ακόμα θαυματουργό tip, αλλά με ένα νέο, λιγότερο δακρύβρεχτο, κρεμμύδι. Ονομάζεται sunion και είναι πιο ευγενικό και απαλό. Η ονομασία του προκύπτει από τις λέξεις sun (=ήλιος) και onion (κρεμμύδι). Πρόκειται για μια ολοκαίνουργια ποικιλία, για την ανάπτυξη της οποίας απαιτήθηκαν 30 χρόνια ερευνών. Όσοι τα δοκίμασαν λένε πως είναι πιο γλυκά και πιο τραγανά, λιγότερο πικάντικα, έχουν ηπιότερη κρεμμυδίλα και κυρίως δεν φέρνουν πια δάκρυα. Σαν παιδικό σαμπουάν, ένα πράμα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sunions (@suniononion)

Τα sunions είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διασταυρώσεων και γενετικών τροποποιήσεων που μειώνουν την παραγωγή μιας πτητικής ένωσης που απελευθερώνεται από το κρεμμύδι, ως αμυντικός μηχανισμός, όταν το κόβουμε. Για την ώρα καλλιεργούνται μόλις από δύο αμερικανούς παραγωγούς, στη Νεβάδα και την Ουάσινγκτον, και κυκλοφορούν σε επιλεγμένα καταστήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Μπορεί τα sunions αυτά καθαυτά να μη φέρνουν δάκρυα, όμως η τιμή τους είναι «κλάμα». Βέβαια, το υψηλό τους κόστος, τουλάχιστον για την ώρα που αποτελούν σπάνιο είδος πολυτελείας, είναι αναμενόμενο. Φυσικά, πωλούνται με το κομμάτι και όχι με το κιλό. Ένα πακετάκι των τριών κρεμμυδιών κοστίζει στη Βρετανία 1.80 ευρώ, όταν στην Ελλάδα το ενάμισι κιλό κοστίζει περίπου 1 ευρώ.  Που σημαίνει πως για λίγο καιρό ακόμα θα ψιλοκόβουμε τα παραδοσιακό κρεμμυδάκι σφουγγίζοντας τα μάτια μας και βιώνοντας τα προσωπικά μας δράματα στην κουζίνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ