Yorgaki: Ο μικρός ελληνικός καφενές στο κέντρο του Παρισιού
Eλληνικός της παρηγοριάς στην χόβολη, φρέντο, σπιτικό γαλακτομπούρεκο και λουκουμάκια από τον Βόλο κάνουν τους Γάλλους να αναφωνούν «Oh là là!»
Yorgaki:Το ελληνικό καφενείο στο Παρίσι που ψήνει καφέ στην χόβολη
«Un café grec et une tarte aux épinards s'il vous plaît» λένε οι Γάλλοι όταν θέλουν ελληνικό και σπανακόπιτα στο καφενείο Yorgaki που βρίσκεται στην οδό στην οδό 45 rue des Martyrs στο Παρίσι, σχηματίζοντας συχνά ουρές στο κατώφλι του. Μόλις μάθαμε για την ύπαρξή του, επικοινωνήσαμε με την Νεφέλη, την μάνατζερ του Yorgaki που μαζί με την Άννα που εκτελεί χρέη barista, αποτελούν την ομάδα που θα συναντήσεις πίσω από τον πάγκο του λιλιπούτειου καφενείου- μόλις 18 τ.μ- με τη μεγάλη καρδιά που τους χωρά όλους.
«Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό καφενείο που παίρνει παραγγελίες στα ελληνικά, σερβίρει ελληνικές γεύσεις, και ενώνει τους Έλληνες και φιλέλληνες στην Γαλλία. Πιο πολύ από το καφέ οι πελάτες μας έρχονται για μια ελληνική παρηγοριά. Το feedback των επισκεπτών είναι ένα: «Γιατί κλείνετε τα Χριστούγεννα; Αφού εμείς δεν θα πάμε Ελλάδα φέτος». Μας λέει η Νεφέλη. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα ο ιδιοκτήτης Γιώργος Τλούπας γεννημένος στο Παρίσι απο πατέρα Έλληνα, σκέφτηκε ότι λείπει ένα αληθινό ελληνικό καφενείο. Ήταν το όνειρο του να πιεί ελληνικό με θέα Sacré Cœur! Έτσι σκέφτηκε να ανοίξει ένα μαγαζί που θα μπορεί να είναι και βιτρίνα της δουλειάς του ως designer. Καθώς δεν είχε γνώσεις πάνω στο κομμάτι της εστίασης ήρθε η Νεφέλη που έχει δουλέψει πάνω σε αυτό το κομμάτι στην Πελοπόννησο για να μπει στο πρότζεκτ.
Πώς κατάφερε να είναι το Yorgaki πολύ ελληνικό, χωρίς να είναι γραφικό; Αυτή είναι η καταπληκτική δουλειά του Γιώργου. Όλα τα μηχανήματα, η χόβολη, τα περιοδικά, τα έπιπλα είναι «made in Greece», ο ίδιος διάλεξε ακόμα και τα σκεύη. Η Νεφέλη από την πλευρά της διαλέγει τα καλύτερα προϊόντα και τα παραγγέλνει από την Ελλάδα. Λάδια, μέλια, ντακάκια, χαρούπι που βασίζονται στην εποχικότητα ενώ και η Άννα διαβάζει και τον ελληνικό όταν έχει κέφια.
Τι ακριβώς μπορεί να βρει κανείς στο Yorgaki ρωτάμε τη Νεφέλη ... «Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πορτοκαλόπιτα, γαλακτομπούρεκο, λουκούμια από Βόλο, φυστίκι Αιγίνης, μέλι από την Ίο, λάδι από Πελοπόννησο, φέτα Ηπείρου, κρασιά Μονεμβασιάς, τσάι του βουνού απο τον Όλυμπο. Και άλλα πολλά, πρέπει να έρθεις! Τώρα που έχουμε χειμώνα και δεν έχουμε Ντάκο, το αγαπημένο μου είναι σίγουρα τα μαυρομάτικα σε σαλάτα με κόκκινο κρεμμύδι μμμμμ τέλειο! Η Άννα λατρεύει τα ντολμαδάκια και πάντα τρώει δύο τρία πριν αρχίσει η βάρδια, για το καλό μου λέει...».
Στα ράφια του Yorgaki μπορεί να βρει κανείς ελληνικά προιόντα για να πάρει και στο σπίτι του όπως κριθαράκι, μπισκότα, μαστίχες ή φιάλες με ελληνικά κρασιά. Τα ηλιόλουστα πρωινά στήνονται στον πεζόδρομο μεταλλικά, στρογγυλά τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες όπου Παριζιάνοι και μη, μεταφέρονται νοερά σε κάποιο ελληνικό νησί του Αιγαίου παρόλο που το στέκι τους απέχει μόλις λίγα λεπτά από την θρυλική συνοικία του Παρισιού, την
Pigalle.
Υorgaki Café Grec, 45 rue des Martyrs 75009 Paris — France
+33(0) 1 45 26 50 20
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.