Θεματα

Fika: Σαν να πίνεις καφέ στη Σουηδία αλλά βρίσκεσαι στην Αθήνα

Χειροποίητα κρουασάν και specialty καφές στο νέο coffeeshop της Ακρόπολης.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fika Athens

Fika: Χειροποίητα κρουασάν και specialty καφές στο νέο coffeeshop της Ακρόπολης

Αν έχεις επισκεφτεί κάποιο coffee shop Σκανδιναβικής χώρας, τότε, μπαίνοντας στο Fika, στην περιοχή της Ακρόπολης, θα αισθανθείς πως μεταφέρεσαι για λίγο στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Στα καθαρά μικρά μαγαζιά τους με το λιτό desing και με τους ξανθούς ξύλινους πάγκους πάνω στους οποίους οι τσαγιέρες και τα κεραμικά v60 με τα λευκά τους φίλτρα, ετοιμάζουν μοσχοβολιστούς καφέδες που ζεσταίνουν το είναι, ενίοτε και την καρδιά όσων τα επισκέπτονται.

Fika Athens

Το Fika Athens που άνοιξε πολύ πρόσφατα, πήρε το όνομά του από την σουηδική λέξη “fika” που αποδίδεται ως «μια στιγμή μέσα στην μέρα για να αδειάσει κάποιος το μυαλό του, πίνοντας κάποιο ζεστό ρόφημα». Ουσιαστικά το «fika» δεν είναι τίποτε άλλο από το διάλειμμα για καφέ που κάνουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, όμως ενδεικτικό της σημασίας που έχει ο καφές για την καθημερινότητα των Σουηδών είναι πως το διάλειμμα για καφέ δεν είναι απλώς μια μικρή συνήθεια, αλλά είναι πλήρως ενταγμένο στην εργασιακή ζωή των Σουηδών. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι εταιρείες της Σκανδιναβικής χώρας που έχουν θεσπίσει ως υποχρεωτικά όχι ένα, αλλά δύο διαλείμματα για «fika» στα οποία προωθείται η αντάμωση με φίλους για κουβέντα, καθώς θεωρείται πως έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Η ιδιοκτήτρια του Fika, η Ιφιγένεια Ζάχου μπήκε στο νόημα της σκανδιναβικής φιλοσοφίας μετά από μια επίσκεψή της στην Κοπενχάγη. Εκεί εμπνεύστηκε το δικό της μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, ως ένα χώρο που κανείς μπορεί να κάνει “slow down” από την πολύβουη πραγματικότητα της πόλης μαζί με καφέ και κρουασάν. Στο εσωτερικό του μίνιμαλ χώρου με τα ουδέτερα χρώματα σε βάζει μια μεγάλη μπλε σιδερένια πόρτα. Σε κάθε γωνιά και μια αλοκάσια, ένας φίκος ή μια μονστέρα μέσα σε όμορφα κεραμικά κασπό και ξύλινα καλάθια.

Fika Athens

Fika Athens

Το κρουασάν όμως πως προέκυψε; Η ίδια είναι baker, που για χρόνια μαθήτευε στον εμβληματικό φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι έχοντας ειδίκευση στα κρουασάν και το προζύμι. Έτσι στο Fika παρασκευάζει και προσφέρει όχι ένα αλλά 9 διαφορετικά ήδη κρουασάν με μεθόδους αργής ωρίμασης που χρειάζονται τρεις μέρες για να τελειοποιηθούν και να περάσουν στο ψήσιμο. Καθημερινά στις 5.30 το πρωί φρεσκοφουρνίζονται  κλασικά κρουασάν, ρολάκια κανέλας και καρδάμου (με ζύμη όμως από κρουασάν), κρουασάν με κόκκινα φρούτα και λευκή σοκολάτα, μέχρι κρουασάν με crumble μήλου, φιστίκι ή και αλμυρά με χειροποίητη μπεσαμέλ (oι τιμές τους παίζουν από 2 έως 3 ευρώ περίπου). Εκτός από αυτά ψήνονται ψωμάκια μπριος που γεμίζονται με γαλένι (κρητικό κρεμώδες τυρί) και σπιτικές πίκλες ή τοστάδες με παστράμι και ρόκα.  Τα βλέμματα τραβάει πίσω από το τζαμαρία το «καμμένο» cheesecake- αυτό που εξωτερικά μοιάζει να έχει «αρπάξει» αλλά μέσα είναι πολύ κρεμώδες και τρυφερό.

Fika Athens

Fika Athens

Οι λιχουδιές συνοδεύονται φυσικά με specialty καφέ, ένα blend της Κudu από Βραζιλία, Κολομβία και Σαλβαδόρ υψόμετρου 1100 με 2.000 μέτρα, με οξύτητες, γεύσεις από κίτρο, κακάο και καραμέλα και αρώματα καρυδιού και μανταρινιού, σύμφωνα με την περιγραφή του.  

Το λιλιπούτειο Fika ενδείκνυται κυρίως για take away εκτός αν βρει κανείς κενό τον μικρό πάγκο του ξυλουργού με τις καρεκλίτσες μπροστά στο παράθυρο, ιδανικό για να πίνει καφέ και να χαζεύει το ψιλόβροχο έξω τις χειμωνιάτικες μέρες.

Fika Athens: Βούρβαχη 6-Ακρόπολη- καθημερινά 08.00-16.00
 @fikaathens

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ